≫ 

Bora Spužić Kvaka, miljenik publike i žirija: Festivalski uspesi najvećeg srcelomca (PLEJLISTA)

Kompozitori su prilagođavali pesme Kvakinom senzibilu

  • 1

"Ako draga sretneš majku moju, rasplakaćeš tužne oči njene.

Saznala je da se nećeš udati za mene.

A volela te je isto kao mene, ćerkom te je zvala, jer nema rođene.

Da li ćeš je smeti pogledati kada budeš kraj nje prolazila?

Da l' će tada na tvom licu biti rumenila?

Da l' ćeš da se setiš davno prošlih dana, kada si je majkom kao i ja zvala?

Ja ću drugu ljubav sebi naći, zavoleću i nju kao tebe,

zaborav će prošlost skriti, umiriću sebe,

ali majka moja večno će da pati, što se njenom snajom nikad nećeš zvati."

(Buca Jovanović - Milijan Rafajlović)

Ovo je jedna od prvih Kvakinih pesama, sa početka diskografsko-estradne karijere. Pesmom Buce Jovanovića "Ako draga sretneš majku moju" ostvario je apsolutnu pobedu na svom prvom festiivalskom nastupu u Sokobanji 1968. godine. Na pomenutom festivalu pevao je još jednu Bucinu pesmu: "Koliko sam nekada želeo da te vidim u svom zagrljaju".

- 1968. godine održan je jedinstven festival - Prva harmonika i Prva pesma Jugoslavije u Sokobanji. Na festivalu su dominirali solisti Radio Beograda: Aca Trandafilović, Anica Jocić, Milan Babić, Jovan Stanišić. Kvaka se pojavio kao debitant, pravo iz kafane. Stručni žiri je prvu nagradu dodelio Anici Jocić za pesmu "Sokobanjka". Em je bila radio pevač, em je pevala pesmu o domaćinu festivala. Bio je to signal za neviđeno nezadovoljstvo publike - desetak hiljada posetilaca skočilo je na noge. Usledili su zvižduci, neki su počeli da lome granje sa obližnjeg drveća, poletele su stolice i flaše prema članovima žirija. Da bi se smirile strasti, žiri odlučuje da se dodeli i nagrada publike, i to samo zbog Kvake. Legendarni spiker Branko Surutka objavljuje da je Kvaka dobio prvu nagradu publike za pesmu "Ako draga sretneš majku moju" - priča Dragan Krkić, jedan od učesnika festivala.

Samo godinu dana kasnije, na legendarnoj "Ilidži" 1969. godine, Bora Spužić Kvaka odnosi prvu nagradu stručnog žirija sa pesmom Selvera Pašića: "Sviraj cigane pesme odavne, sviraj do zore, to je život moj". Tako je "Bata Kvale" prekinuo dominaciju Safeta i Zaima na najvećem festivalu narodne muzike. U izboru popularnog časopisa "Čik" proglašen je muškarcem godine u SFRJ.

I treću godinu zaredom, na "Beogradskom saboru" 1970. godine, osvaja festivalsku nagradu za pesmu Mije Krnjevca: "Svirajte mi noćas opet moju pesmu tiho, tiše, sve što imam od ljubavi to je pesma i ništa više".

1972. godine nastupio je na putujećem festivalu "Pesma leta" sa pesmom "Kad s juga dođu laste".

- Kvaka je davao ton "Pesmi leta". To je, barem što se kilometraže tiče, najduži putujući festival - obišli smo 5. 500 kilometara po gradovima Juge i Evrope. Dešavalo se da se Kvaka pojavi u vidno pijanom stanju, u pratnji dve lepotice, nekoliko minuta pre početka koncerta. Savetovali smo ga da ne nastupa, da se odmori, a on bi odgovarao: "Ja najbolje pevam baš u ovakvom stanju" - priča maestro Aca Stepić, kompozitor i dugogodišnji šef jednog od najtraženijih ansambala.

Kompozitori su prilagođavali pesme Kvakinom senzibilu. I oni koji nisu bili specijalisti za tugaljive pesme, pisali su za Kvaku najveće sentiše. Maestro Mikan Obradović, specijalista za vesele pesme sa vlaškim prizvukom, komponovao je za Kvaku "Ako ikad sretneš mene, ne pitaj me kako mi je" na festivalu "Hit leta" 1977. godine.

Na "Beogradskom saboru" ostvaruje još dva nastupa: 1976. sa pesmom Mileta Stojanovića Lovca "Nikad ne bih u svet kren'o da sam znao što znam sada" i 1978. sa pesmom "Tajna" Milutina Popovića Zahara (prva nagrada stručnog žirija).

Na "Hit paradi" 1979. zakucava svoje mesto prvog srcelomca sa Vukasovom pesmom "Kaži sinu da i ja postojim".

Svoje festivalsko putešestvije okončava na Šumadijskom saboru sredinom devedesetih sa još dve pesme i dva trjiumfa: "Tuga beskućnika" i "Suza siromaha". Bila je to Kvakina oproštajna i autobiografska pesma: "Boriću se sa životom do poslednjeg daha, o sudbino moja, suzo siromaha".

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA