≫ 

63. rođendan Hasana Dudića: Srceparajuće dvojke osećajnog borca (PLEJLISTA)

- Ja sam zadojen pravom narodnom muzikom, omađijan Šabanovim pevanjem i Bucinom svirkom - veli Hasan

  • 0

"Zora rudi, dan osviće, na daleki put se spremam,

majka plače, suza suzu stiže, a ja reči za utjehu nemam.

Volela me kao oči, želela je srećna biti,

a sad ne zna kud odlazim i kad ću se vratiti.

Ne znam majko šta da kažem, daljine me zovu sada,

utri suze, stegni srce, vratiću se ja tebi nekada.

Nek muzika tiho svira, rastanak je težak svaki,

al' najteži uvek staroj majci kada sina jedinoga prati" (Ilija Spasojević - Milijan Rafajlović)

Ovo je pesma sa prve ploče Hasana Dudića iz 1974. godine. Tipična srceparajuća dvojka u prepoznatljivom lipovičkom stilu majstora Ilije Spasojevića. "Zora rudi, dan osviće" nije se mnogo slušala, ali je nagovestila Hasanov dvojkaški senzibil.

- Prvu ploču sam snimio sa 16 godina. Sećam se i tačnog datuma: 28. decembar 1973. Imao sam zakazano snimanje u čuvenoj "Petici". Bila zima, a ja se ušuškao u jaknu i čekam red, zajedno sa Zdravkom Čolićem. Stigao sam na red tek pred zoru, ali se isplatilo. Kad se ploča pojavila, po ceo dan sam slušao radio da bih čuo svoj prvenac - priča Hasan.

- Kada mlađe kolege čuju te moje prve snimke, kažu da sam pevao malo prostije, bez trilera. Iskreno, hteo sam i ja da trilerišem, ali, srećom, u studiju beše legendarni Miodrag Jašarević, violinista i tadašnji šef VNORTS-a. Dobro se sećam Jašarevićevih reći: "Srce moje, nemoj da zavijaš kao vuk. Otpevaj fino, radijski, gospodski". Danas mi se čini kako sam moje prve pesme odšaputao. U stvari, kad imaš lepu pesmu, možeš i da je šapućeš. Lako je obući lepog čoveka.

Nastavio je Hasan u dvojkaškom stilu i, ubrzo, snima svoju najskuplju dvojku: "Ako nekad navraćala budeš, i vremena ako imaš malo, potraži me, ne bilo ti teško, mnogo lepog s tobom je ostalo".

- Pevao sam u čuvenom "Ranču" u Šapcu, kod hipodroma. Avgust mesec, a mi sviramo do zore, uz ladne špricere za fajront. Otpevam ja pesmu "Potraži me ne bilo ti teško", a jedan ortak iz orkestra reče kako bi bilo lepo da je snimimo. Meni nije trebalo dvaput govoriti. Pozovem u osam ujutru snimatelja Tahira Durkalića da zakaže studio kod Saše Subote na Ibarskoj magistrali. Spakujem u auto četvoricu drugara iz ansambla i pravac Beograd. Okrepimo se pečenjem u studiju i na "tri, četiri" snimimo dve pesme. Kasnije sam mogao i da ih presnimim u boljoj tehnici i sa većim orkestrom, ali ne bih da ubijam dušu svojim pesmama. Ako ti je duša čista, nemaš čega da se bojiš - poručuje Hasan.

Hasan Dudić, Muzička apoteka Hasan Dudić Foto: Telegraf

Usledio je veliki diskografski zalet retko muzikalnog dečkića iz Šabačke Mahale. Snimao je Hasan za "Diskos", "Suzi", "PGP", "Diskoton", "Sarajevodisk", "Jugodisk", "BN Music". Zaređao je sa zlatnim tiražima, formirao autentičan kantautorski izraz, uz neizbežne dvojčice skoro na svakoj ploči: "Prođe mladost i lepota", "Budi jaka i kad gubiš", "Nisam bio dete sreće", "Ja od sreće plačem", "Ja lutam sam", "Nek prošlost nosi sreću", "Ne veruj ženi kada suze lije", "Seti se ljubavi naše", "Lako si nas prebolela", "Tebi žurim iz daleka"...

- Ja sam zadojen pravom narodnom muzikom, omađijan Šabanovim pevanjem i Bucinom svirkom. Ugledao sam ovaj svet 21. jula 1957, na granici horoskopskih znakova Raka i Lava. Zato sam, valjda, tako nedefinisan: osećajan Rak i borben i uporan Lav. Rođen kao borac! - veli Hasan.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA