≫ 

75 godina od rođenja Staniše Stošića: Legendarni Vranjanac u ritmu dvojke (PLEJLISTA)

Staniša je za svog kratkog životnog veka stekao imidž najvećeg tumača vranjanskog karasevdaha

  • 3

"Rekla si mi jednog dana da ćeš novim putem poći, mislila si da ćeš s drugim izbrisati naše noći. Dok muzika negde svira, vraćaju se uspomene, ali tuge više nema jer sam sreo oči njene. Govore mi da ponekad druge pitaš gde sam sada, da bez mene mira nemaš i našoj se sreći nadaš. Posle svega što je bilo, povratka nam više nema, s drugom novi život živim i njoj ovu pesmu pevam." (Mića Milosavljević - Žića Živković)

Ovo je jedna od najslušanijih novokomponovanih pesama iz opusa legendarnog Staniše Stošića (1945-2008). Iako nije vranjanska, pobedila je na poslednjem ovozemaljskom sudu - sudu naroda i vremena.

Staniša je za svog kratkog životnog veka stekao imidž najvećeg tumača vranjanskog karasevdaha. Malo je poznato da je "tatko za južnu prugu" na svojim pločama uglavnom snimao dvojke!

Na prvoj Stanišinoj ploči za produkciju  "Diskos" iz 1966. našla se drevna verzija izvorne pesme "Đurđeno mome" (Na Uskrs sam se rodila). Na drugoj Stanišinoj ploči iz 1967. nalaze se četiri dvojkaške pesme Buce Jovanovića: "Ne kiti se plavim cvećem", "Odnela si sobom nadanja i snove", "Da te volim niko neće znati", "Zašto srce kada voli".

- Moj prijatelj Miodrag Milutinović, pesnik i diskografski mag, najzaslužniji je što sam počeo da snimam gramofonske ploče. Sa 18 godina sam postao solista Radio Beograda, snimao pesme iz mog rodnog kraja, ostavljao svoj glas na trakama u arhivi nacionalnog radija. Bio sam mlad čovek, a već priznat umetnik od Carevca i njegove ekipe sa radija. Postigao sam u pevanju najviši umetnički nivo, ali za mene skoro niko nije znao. Spiker najavi emisiju, ja otpevam svoje sa ostalim pevačima, spiker pročita na kraju i moje ime sa desetinama ostalih učesnika. Tako sam i ja u jednom momentu poželeo da snimim ploču, da ljudi vide makar moju sliku na omotu - pričao je Staniša u mojim radio emisijama.

- Miodrag Milutinović me upoznao sa Bucom, koji je tada bio vodeći kompozitor. Snimili smo četiri pesme u Bucinom, ali ne i u mom stilu. Pesme nisu prošle, ali ja sam zadovoljio svoju dušu. Kasnije sam sa Miodragom Milutinovićem, koji je tada bio čelnik "Beograddiska", snimio tri pesme za festival Prvi glas Srbije "Sokobanja" 1970: "Pesma Srbiji", "Pesma Kragujevcu", "Srpska majka". Pobedio sam na tom festivalu, upoznao Miju Krnjevca i prešao u "PGP" - pričao je legendarni "Staniške".

Staniša Stošić Printskrin: Youtube/PGP RTS - Zvanični Kanal

I u "PGP-u" nastavlja u dvojkaškom stilu. "Devojko zvezdana sa cvetom u kosi, tebe će jednog dana momče da zaprosi" - orilo se iz Stanišinog grla na "Beogrdskom saboru" 1970. Sa Mijom Krnjevcem snima pet dvojkaških pesama: "Srce si mi ranila", "Istina, istina", "Pesmu mi dajte", "Radosti, sunce zašlo je", "Što su nebu zvezde". Sa Draganom Beljinom snima dve zavičajne šumadijske pesme: "Zavičaju, mili kraju" i "Kad bi mogle godine da stanu". Oprobao se i sa pesmama "Vrati mi suze sreće" i "Proći će tužni dani", na stihove srcelomca Branislava Cvetinovića Lakija. Na istoj ploči gde je i "Vranjanka" našla se i jedna dvojčica Dragana Tokovića "Biće mnogo cveća". Na "Hit paradi" '78. i '79. nastavlja u dvojkaškom stilu sa pesmama "Sanjao sam te", "Plakalo je srce moje", "Daleko ti lepa kuća", "Ja sad imam novu ljubav".

- Ja sam učiteljsko dete, odnegovano u patrijarhalnom duhu. Naučio sam i od mog slavnog zemljaka Bore Stankovića, naučio sam i od Ive Andrića, da svaki umetnik treba da bude reprezent svoga zavičaja. Snimajući trajne snimke na radiju, zavoleo sam i šumadijske pesme. Znao sam da ih ne mogu doneti dikcijski savršeno kao moje kolege iz Šumadije, ali, šta ću, ja zavoleh i dvojku. Teško je ukrotiti vrelu krv južnjačku - pričao je Staniša.

Svojim lirskim tenorom oplemenio je pesme "Stani, stani, Ibar vodo", "Moj Milane", "Probija se kolovođa", i snimio za "RTV Ljubljana".

Povodom 75 godina od rođenja Staniše Stošića, poslušajte desetak dvojčica iz opusa legendarnog Vranjanca. 

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    26. jul 2020 | 13:33

    Imao sam čast i zadovoljstvo da poznajem legendu južnog melosa i karasevdaha Stanišu Stošića. Iz tog prijateljstva davne 1982 godine napisao sam pesmu " Svako brine brigu svoju " i dao je Staniši. On ju je uzeo i stavio na LP ploču . Na toj ploči bile su i pesme: " Koštana ", " Zbog tebe mome ubava ", "Lela Vranjanka ", " Zaplela se kosa devojačka ", " Tebi pevam ove noći ", " A kude si bila kara Koco ", " Ej Moravko što me ostavi ", " Dok muzika negde svira " i " Ej ljubavi moja ". U svakom slučaju izvanredan album. Kompozitori su bili: M.Popovic Zahar, Bora Runić, Dragan Toković.....Orkestar Dragana Kneževića. To su pesme za sva vremena. Laka ti crna zemlja Staniša.

  • Vesna

    27. jul 2020 | 02:30

    Umetnik prelepog glasa i interpretacije, jedan od onih zbog kojih smo mogli biti ponosni na nas narodni melos.

  • viola

    27. jul 2020 | 11:55

    Stanisa Stosic. Je LEGENDA, pevac slavuj. Prelepo peva ,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA