≫ 

Safet peva, a Radojka svira: Kad se spoje snaga i umilnost, Sarajevo i Globoder (PLEJLISTA)

Safet je svaku pesmu nadogradio svojom interpretacijom, zato se i kaže da je neprevaziđeni "tumač sevdaha"

  • 3

"Molila se žuta dunja toj lepoj Đul Halimi. Čuj, Halima, dođi bona, rodne grane oberi mi. Neću, neću, dabogda se sva od roda salomila, što si meni sa granama malen sokak zaklonila. Sad ne mogu videt' dragog kroz te tvoje guste grane, kad projaše na doratu i pogleda milo na me." (Radojka Živković - Marija Pijevac)

Reklo bi se, na prvu, stara bosanska sevdalinka neznanog autora iz 19. veka. I sevdalije i karasevdalije su zatečene - ovo je komponovala i odsvirala Radojka Živković! Pesma je na singlu iz 1967. godine  potpisana kao "Đul Halima". Na istoj ploči nalazi se još jedna Radojkina pesma "Radujem se svetlu dana", kao i Zaimova "Sećaš li se draga prošlog leta" i Šantićeva "Leptirići mali".

Safet je suvereno vladao pesmom, gospodario i tehnikom i scenskim nastupom. Govorilo se: neka svira ko god hoće i kako god može, neka svira tek toliko da ne smeta, jer - Safet je Safet. Radojka je 13 godina starija od Safeta. Kad je Sajo počinjao diskografsku karijeru, Radojka je bila na stvaralačkom vrhuncu. I već 1965. dolazi do prve saradnje: Radojka je svirala legendarnu pesmu Radeta Jovanovića "Jablani se povijaju", kojom je Sajo zakucao svoj trijumf na "Ilidži" i u narodnoj muzici. Radojka je svirala Safetu još tri pesme na singlu iz '65: "Pesma Sarajevu", "Pod beharom" i "Dobio sam zumbul cveće".

Radojka je zavolela sevdah još u periodu između dva svetska rata, kao devojčurak od četrnaest leta, svirajući po sarajevskim kafanama. Legendarni Ismet Alajbegović Šerbo pričao je da je upravo Radojkino sviranje (i pevanje!) odobrovoljilo njegovog oca da mu dozvoli da uči harmoniku. Radojkini nastupi u hotelu "Topola" na Ilidži bejahu zapaženi i nagrađeni: begovi su je kitili zlatnim dukatima, a njihove supruge svilenim maramama.

Odužila se Radojka Bosni i sevdahu pesmom na stihove pravnika i pesnika Branka Miloševića: "Svuda se sunce rađa, lepa svaka je zemlja, kao što je Bosna moja, na svetu lepše nema". Milioni je smatraju narodnjačkom himnom Bosne. To je Safet snimio 1978. godine na "Jugotonovom" singlu,  zajedno sa još jednom Radojkinom pesmom "Ne veruj joj jarane, ne veruj joj rode".

Safet Isović Printskrin: Instagram/PGP RTS - Zvanični Kanal

Safet je svaku pesmu nadogradio svojom interpretacijom. Zato se i kaže da je neprevaziđeni "tumač sevdaha". S druge strane, Radojka je svojom umiljatom svirkom oplemenila i bosanski sevdah, Safetovoj snazi dodala i malo romantike. Tako su još pre pola veka spojeni sevdah i Šumadija, Sarajevo i Globoder.

"Oči moje, kletvom bih vas kleo", jedna od najpevanijih pesama iz Safetovog opusa, takođe je kompozicija Radojke Živković na briljantan tekst Safeta Kafedžića. Doduše, Safet je pesmu presnimio 1986. godine uz ansambl Omera Pobrića, modernizovao u odnosu na Nedžadovo izvođenje i Radojkinu svirku, i približio nekim novim klincima.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Срб

    28. jul 2020 | 10:06

    Све најбоље севдалинке написали и одсвирали Срби Али питајте данас муслимане за то сви ће негирати

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA