≫ 

33 godine od smrti Ismeta Alajbegovića Šerbe: Pesme i svirke legendarnog sevdalije (PLEJLISTA)

Široj javnosti je poznat kao neprikosnoveni šef VNORTS-a, večito ozbiljan harmonikaš na klavirci

  • 0

"Kad ne dođem do u gluho doba, moja majka nigde da se smiri,

ruke lomi po čardaku hoda, brige su joj teške k'o sindžiri.

Snaho dušo, dobro se ne sprema, svađa je se čula na sokaku.

Svašta biva, noć svedoka nema, kavgadžije vrebaju po mraku.

Žena skreće mlin na svoju stranu, iglom zlatnom svilen vezak rubi,

ne brini se, on je u zijanu, mesto mene noćas drugu ljubi.

Nikad mi se ni u snu ne snilo što mi majka kad odocnim sluti,

vazda meni od sudbine bilo što mi ženi oko suzom muti."

(Ismet Alajbegović Šerbo - Safet Kafedžić)

Ovo je mnogo više od lepe pesme, nove sevdalinke. Ovo je filozofija života jednog mudrog švaleraša. Briljantne stihove Safeta Kafedžića upakovao je Šerbo u iznijansiranu melodiju sa puno prelaza. Pesmu je otpevao Emir Dedić na festivalu "Sarajevo 85", snimao je i Nedžad Salković i još nekoliko pevača.

Široj javnosti je poznat kao neprikosnoveni šef VNORTS-a, večito ozbiljan harmonikaš na klavirci. Prijateljima je ostao u neizbrisivom sećanju kao iskonski sevdalija, čovek koji je svirao, komponovao, beležio, čuvao tradicionalnu bosansku pesmu.

Impresivna je lista pesama i pevača koje je stvorio Ismet Alajbegović Šerbo (1925 - 1987): "Bulbul pjeva okolo Mostara", "Stara staza", "Kraj pendžera Jusuf stari", "Vratnik pjeva", "Vraćam ti se draga" (Zaim Imamović), "U baštici ruža vene", "Jednog divnog dana u Mostaru gradu", "Kraj bagrema prođoh starog", "Jedna ode, druga diđe", "Oj Zekija", "Moj ahbabu" (Safet Isović), "Ljubavi mi daj", "Nemoj da ti duša tugom pati", "Izigrana ljubav", "Plačem već tri dana" (Vida Pavlović), "U čaršiju poslala me nana", "Oj meseče bekrijo", "Stalno lutam i preklinjem sebe" (Zora Dubljević), "Na dar tebi draga moja", "Sivi oblak lutalica stara", "Odavno te moje oči traže", "Lijepa Šahza" (Meho Puzić), "Ja bolujem mlada od sevdaha", "Tugo moja", "Dođi mi proleću, mladosti" (Beba Selimović), "Tebi majko misli lete", "Izmamilo sunce", "Zašto mi ne dođeš" (Zehra Deović), "Sada je svemu kraj" (Šaban Šaulić), "Sevdalinko, pesmo najmilija" (Nedeljko Bilkić)...

- I ja sam počeo uz Šerbu i čitava plejada najboljih bosanskih svirača i pevača. Od Šerbe sam i kupio prvu klavirku, koju i sad sviram. Sećam se, prodavao je klavirku za milion dinara. Ja mu ponudim devetsto devedeset devet hiljada. On me pita zašto toliko, a ja kažem da malo trgujemo. Veli, neka bude devetsto devedeset hiljada. Ja kažem kupljeno, ali imam jedan problem - nemam para dok ne prodam staru harmoniku. Šerbo mi kaže, a ko te pita za pare - govorio je pokojni Omer Pobrić, jedan od Šerbinih najboljih učenika.

- Ja sviram, a Šerbo je živeo sevdah. Šerbo je odrastao u srećno vreme za sevdalinku, kada se slušala sasvim druga vrsta muzike. Svirao je po sjelima, teferičima i kafanama, kasnije na radiju i na koncertima, svuda poštovan i uvažavan. Svirao je Šerbo i romanse, starogradske pesme, mađarske, rumunske, šumadijske, vranjanske. Bio je majstor animir muzike.

Tako veliki umetnik, a tako nepoznat široj javnosti. Ispod zatamljenih naočara i namrgođenog pogleda krio se gospodin aristokrtskog duha, uvek u službi melodije i pevača. Šerbo je svirao poravno, bez napora i strasti, bez rasturanja harmonike. Kažu da je prilikom sviranja pravio čudne koncentrične krugove na svakom prstu, činilo se da mu je malo jedan registar. Šerbina harmonika je najpribližnija sevdahu uz saz i šargiju.

Šerbinim svirkama od pre pedeset i šezdeset godina nema se šta dodati niti oduzeti. Prvi snimak je napravio 1948. godine u Njegoševoj ulici u Sarajevu. "Jugoton" je tek počeo da radi, poslao ekipu sa jednim magnetofonom i mikrofonom. Snimljeno je kolo, duet harmonika Zaim i Šerbo, a sa druge strane pesma "Sedamdeset i dva dana". Pedesetih je snimao kola i pesme u duetu sa Jovicom Petkovićem, sa kojim će godinama biti na čelu VNORTS-a. Šezdesete i sedamdesete obeležio je pesmama i svirkama na pločama i ilidžanskim festivalima. Komponovao je pesme na stihove najvećih bosanskih pesnika: Safeta Kafedžića, Alekse Šantića, Nikole Škrbe, Hilma Mujića. Na "Ilidži" 1972. napisao je Šerbo i melodiju i reči za pesmu sa kojom je trijumfovao Nedeljko Bilkić, koja zvuči tako autobiografski: "Sevdalinko, pesmo najmilija, ispevana u hladu avlija, uz pendžere gvoždem okovane i đerđefe suzom oplakane. Ti si divna behar grana, u sevdahu rascvetana, koja nikad svenut neće, dok se sunce nebom kreće. Novi vakat, novi ljudi, nova pesma sevdah budi, širom slavne Herceg Bosne, divne zemlje i ponosne".

Ismet Alajbegović Šerbo preminuo je pre 33 godine, 28. jula 1987. godine.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA