≫ 

Slavko Petrović, Slavonac koji peva Šumadiju (2): "Crno vino, crne oči" i ostale naftalinke

Slavko Petrović je jedan od prvih pevača hitmejkera Dragana Aleksandrića

  • 0

"Otkad ona sa mnom nije preda mnom je samo tama,

ja bih hteo sve da skrijem, ali suza pada sama.

Crno vino nek' se toči, violina neka svira,

crne su i njene oči, zbog njih više nemam mira.

U mom srcu sve je pusto, k'o oluja da se sprema,

s njom bih hteo, ali moram tamo gde nje više nema.

Negde s drugim ona živi, daleko je njeno krilo,

kad bih znao da je srećna, možda bi mi lakše bilo." (Mladen Nikolić)

"Crno vino, crne oči" snimio je Slavko Petrović na svom poslednjem diskografskom izdanju u bivšoj Jugi. Ova prelepa pesma ostala je da ćuti na "Jugotonovom" albumu iz 1983. godine, kao i druge lepe pesme Mlađe Nikolića uz aranžman i svirku ansambla Tomice Miljića. Za ovakvu pesmu danas bi se otimali, a u zlatno doba narodnjačke diskografije bila je tek jedna od mnogih lepih.

- Slavka sam upoznao posle pesme "Danas, majko, ženiš svoga sina". Snimio je dve singlice sa mojim pesmama: "Otišla si u decembru", "Oženi se jedinac iz Gruže", "Od aprila do aprila", "Nadaš li se još povratku mom". Došao je Slavko kod mene i po treću singlicu, a dobio ceo album sa osam pesama. Legendarni Obrad Jovović, eminencija "Jugotona", polagao je nade u pesmu "Crno vino, crne oči". Očekivao je da postane hit makar kao "Topla zima, plava žena". Nije se oduševio što će Slavko da je snimi, jer je već snimio sedam ne baš komercijalnih singlica za "Jugoton". Ceo album je odsvirao i aranžirao Tomica Miljić, drugu harmoniku je svirao Dragan Stojković Bosanac, gitare Žare Vukašinović i Time Petrov, saksofon Rista Lazarević... Ponosan sam na taj album, iako sam svestan da se pesme ne slušaju onoliko koliko vrede - kaže pesnik i kompozitor Mlađa Nikolić.

Zbilja, tek u 21. veku zalaufavaju se i ostale pesme sa Slavkovog poslednjeg albuma: "Što ne sviraš, stari cigo" (obrada starog hita Ace Stefanovića), "Moj živote, moj neverni druže", "Nemoj noćas prozor zatvarati", "Garavo komšiče", "Ja se opet vraćam tebi", "Još uvek me sve na tebe seća", "Na kraj sveta pođi sa mnom".

Slavko Petrović Printskrin: Youtube/Zavesa59 Radio muzickoblago

Slavko Petrović je jedan od prvih pevača hitmejkera Dragana Aleksandrića. Od 1974. do 1980. godine smio je Slavko sedam singlica sa četrnaest Aleksandrićevih pesama.

- Šta komponovati posle pesme "Danas, majko, ženiš svoga sina"? Eto, ja sam Slavku komponovao "Ženi deda unuka", još jednu veoma slušanu namensku pesmu. Slavko je, sećam se, pustio brkove da bi ličio na dedu i izgledao što stariji na omotu te singlice. Kad se pojavila ploča, pitaju me ljudi - gde nađe ovog Crnogorca? Popadaše kad im rekoh da je Slavonac i da je suviše sićušan za Crnogorca, a zanemeše kad čuše pesmu "Oženi se jedinac iz Gruže" koju peva jedan Osiječanin - kaže maestro Dragan Aleksandrić.

Slavko je sedamdesetih i osamdesetih godina živeo u Beogradu, pevao u "Lionu", "Podrumu", "Kod Cvetka". Bio je tih i skroman čovek, izuzetnog kafanskog repertoara, sa drhtavim glasićem i simpatičnim "meketanjem" na krajevima. Onako mršav i sićušan, sa odelom koje landara kao na drvetu, bio je prototip antizvezde. Pravi flegman u diskografsko-estradnom svetu, a prava vatra u srceparajućoj pesmi. Radmila Babić, prva dama među narodnjačkim tekstopiscima, napisala je upravo Slavku jednu od svojih prvih i najlepših pesama:

"Tebe tražim u svakome cvetu, samo tebe moja duša sanja, ti ostavi tragove u meni, i od rana i od milovanja. Još osećam tvoje usne vrele, još miriše kosa raspletena, još me grle tvoje ruke bele, još si moja draga uspomena".

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA