≫ 

Milena Plavšić uz pesme i svirke Ace Stepića: Jaka žena sa viškom emocija (PLEJLISTA)

Proslavila je svoju rodnu Banjaluku brojnim zavičajnim pesmama

  • 3

"Već dugo, dugo, mi se dobro znamo,

i dugo, dugo, moj te pogled prati,

želela bih da se zovem tvoja,

da te grli samo ruka moja.

Ti ne znaš, a ja te vollim,

i dugo dana ne bih,

da misli svoje ne molim

da maštam samo o tebi.

Ti ne znaš, a ja te volim,

i dugo noći ne bih,

da snove svoje ne molim,

da snivam samo o tebi.

Ja svake noći, sanjam oči tvoje,

i svakog dana razmišljam o tebi,

ali sada ja ti moram reći,

pođi sa mnom i nadajmo se sreći.

Ja želim s tobom dom sreće da gradim

i hoću ljubav koja večno traje,

sve što imam želim tebi dati,

ja se večno želim tvojom zvati".

(Aca Stepić - Marjan Beneš)

"Ti ne znaš, a ja te volim" je prelepa pesma iz petnaestogodišnje saradnje dražesne Milene Plavšić i hitmejkera Ace Stepića. Kada se na Acinu virtuoznost i Mileninu tihu setu dodaju stihovi bokserskog šampiona Marjana Beneša, dobijete plemenitu emociju. Ova pesma ostaje večito mlada, bez obzira na broj "lajkova", pravi narodnjački evergrin. Snimljena je na Mileninom prvom LP-iju 1980. godine i prati je tokom čitave karijere.

- Jednog dana dok sam komponovao pesme za mladog kolegu pevača, zazvonilo je zvono na mojim ulaznim vratima. Ostavio sam harmoniku, otvorio vrata i ugledao mladu i lepu ženu. "Ja došla da sa Vama snimim pesmu" - rekla je samouvereno. Poverovao sam njenoj sigurnosti i rekao joj da dođe sutra da probamo pesme. Tako je počela naša petnaestogodišnja saradnja, rezultirana sa dvadesetak malih i velikih ploča i pedesetak snimljenih pesama - kaže maestro Aca Stepić.

Aca Stepić je prvi i najplodniji kompozitor Milene Plavšić. Počeli su početkom 70-ih sa singlicama na kojima se snimalo po dve pesme, obično jedna izvorna i jedna novokomponovana. Snimila je Milena sa Acom nekoliko izvornih sevdalinki: "Banjaluko i ta tvoja sela", "Šećer Mujo", "Sinoć ja i moja kona", "Ja prošetah čaršijom", " Po sokaku dragi peva", "Nit' ja spavam, nit' ja dremam"... Snimila je uz Acine svirke i aranžmane desetine svojih pesama i stihova: "Poželi nam majko sreću", "S tugom gledam pisma požutela", "U mom srcu ti ne živiš više", "U zagrljaj tvoj neću da se vratim", "Nije meni lako zaboravit tebe", "Šta sudbini ja dugujem", "Dani čežnje ne prolaze", "Kasno smo se dragi sreli", "Neka naša ljubav cveta", "Prava ljubav jednom mora doći", "Uvela je ljubav naša", "Prihvati me u svoj dom", "Vrati se u proleće"...

- Milenina muzikalnost čula se sa velike daljine, pesme je snimala iz prve. Članovi mog orkestra nisu sreli takvog pevača, koji svoju prvu ploču snima tako sigurno, brzo i bez greške. Milena je još kao devojčurak počela i da peva, i da komponuje, i da piše stihove. Kod mene je došla kao već formiran pevač i poeta - kaže maestro Aca Stepić.

Proslavila je svoju rodnu Banjaluku brojnim zavičajnim pesmama. Banjaluci je dodala i "ta tvoja sela".

- Ja sam jedna od prvih koja je snimila staru pesmu o mom rodnom gradu. Pesmu su i pre mene pevali, a ja sam naučila slušajući Safeta. Naučila sam je u prvobitnim verzijama, u kojima je pesma zvučala kao kletva: "Banjaluko, vatrom izgorela" i "Banjaluko, grom u tebe puko". Kada sam otišla iz mog rodnog grada, poželela sam da snimim pesmu "Banjaluko i ta tvoja sela". Ja sam izbacila iz teksta "grom" i "vatru", a ubacila reči "i ta tvoja sela" - kaže Milena Plavšić.

Muzička apoteka Milena Plavšić Milena Plavšić Printskrin: Youtube/Jugoton Music, Youtube/PESMA KAO LEK – TV DUGA PLUS

Milena je od svoje prve ploče i pobede na festivalu u Sokobanji 1971. godine sama sebi komponovala i pisala stihove. Kao poseban slatkiš izdvajam osam pesama na stihove legendarnog boksera Marjana Beneša: "Ti ne znaš, a ja te volim", "Ko će sada pesmom da te budi", "Zbog tebe sunce sija", "Ako te izgubim ljubavi", "Sanjala sam opet tebe", "Kajati se nikad neću", "Jedina si moja ljubav", "Ja sam mlada i vesela".

- Marijan Beneš je bio moj drug, idol iz detinjstava i sugrađanin. Voleli smo se kao brat i sestra, on mi je napisao stihove za jedan od mojih najvećih hitova "Ti ne znaš, a ja te volim". Mnogi su pokušali da nas spoje u ljubavnu vezu. Časopis "Arena" je doneo naslov "Čvrsta pesnica i nežan glas". Ja sam kao devojčica išla da gledam njegove mečeve, budila se u gluvo doba noći zbog njegovih plemenitih pesnica - kaže Milena.

Milena je od početka karijere sam svoj majstor. Sa 15 godina je snimila prvu ploču sa dve svoje pesme! Od svih pesma draže su joj pohvale starijih kolega i velikana narodne muzike:

- Žao mi je što nisam snimila još poneku pesmu Buce Jovanovića. Kada sam snimala Bucnu pesmu "Niko kao ti", rekao mi je: "Ja snimam samo sa pevačima koji imaju dušu, a ti imaš višak emocija". I danas mi odzvanja u ušima pohvala doktora Himza Polovine: "Milena, pevaj te setne pesme, jer tvom se glasu veruje".

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    25. avgust 2020 | 21:50

    Šta reći? Milena Plavšić, lepa i pametna žena sa divnom bojom glasa i vrlo dobrim pesmama. Kad je čovek vidi i čuje, ne može biti ravnodušan. Sa ovom damom sam se upoznao kada smo pevali Humanitarne koncerte u organizaciji Olge Petrović. Gde god je pevala bila je izvanredno primljena. Pogotovo sa pesmom " Banjaluko i ta tvoja sela ".Što se tiče njenog tekstopisca, velikog šampiona Marjana Beneša, davne 1974 godine, trebali smo da ukrstimo rukavice na čuvenoj reviji, " Izazivači protiv izazvanih ". Ja sam bio izazivač , prvak Beograda,Srbije i treći na prvenstvu Jugoslavije. Veliki Marjan je bio prvak Evrope. Na moju veliku žalost ili sreću ja sam dobio poziv za služenje vojnog roka i do meča nikada nije došlo. Kada sam došao iz JNA, kratko sam boksovao i počeo sam da pevam. Voleo bi da Milena Plavšić otpeva i snimi još lepih pesama za buduće generacije, i da se te nove generacije ugledaju na njen stil pevanja. Milena želim ti svako dobro u životu. Živa bila i Bog te čuvao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA