≫ 

10 pesama o Banjaluci: U šeheru kraj bistra Vrbasa (PLEJLISTA)

Safet Isović je snimio najviše pesama o Banjaluci, i to, s velikim razlogom

  • 0

"Banjaluko, tebe Vrbas deli,

tu smo draga ljubav započeli.

Kraj Vrbasa i vrbaskog mosta,

izmenjasmo poljubaca dosta.

Kraj Vrbasa ispod lipe tanke,

provedosmo najdraže sastanke,

kada si mi znala govoriti,

da nas niko neće rastaviti.

Prođe vreme i suđeni dani,

mi se draga rastadosmo sami.

Banjaluko tebe Vrbas deli,

žali draga zašto smo se sreli".

(Žića Kojić)

Ovo je jedna od najstarijih novokomponovanih pesama o Banjaluci, jednom od najopevamijih gradova u bivšoj Jugi. Pesmu "Banjaluko tebe Vrbas deli" nije napisao Banjalučanin, nego kantautor iz Čokešine Žića Kojić.

- Pesmu sam napisao 1959. godine, za vreme služenja vojnog roka u Banjaluci. Kad sam počeo da sviram u Domu JNA, zaljubio sam se u jednu lepojku. Svaki moj izlazak u grad završavao se u njenom zagrljaju. Tek posle nekoliko meseci zabavljanja, saznao sam da je ćerka moga kapetana. Jedna vrela ljubav postala je hladnija od Vrbas vode, a ja sam dobio prekomandu. Desetak godina posle vojske, pesmu sam snimio sa ansamblom Buce Jovanovića. Pre petnaestak godina pesmu je presnimio i Boro Drljača, a motiv je iskorišćen i u desetinama drugih pesama - kaže Žića Kojić.

Safet Isović je snimio najviše pesama o Banjaluci, i to, s velikim razlogom. Safet je početkom Drugog svetskog rata sa porodicom izbegao u Banjaluku, gde je išao u školu, preživeo bombardovanje. 1958. godine, na jednoj od svojih prvih ploča, Safet snima pesmu Joza Penave "Haj, Banjaluko, sva si šarena, aman, okolo zelena". Nekoliko godina kasnije snima i pesmu Jovice Petkovića "Šeher grade Banjaluko mila". Snimio je Sajo i stare izvorne pesme "U šeheru kraj bistra Vrbasa", "Kolka je šeher Banjaluka", "Od kako je Banjaluka postala". Sajo je proslavio i pesmu "Banjaluko vatrom izgorela u tebi me cura zanijela", koja je kasnije prerasla u pesmu "Banjaluko i ta tvoja sela".

- Ja sam od Safeta naučila pesmu "Banjaluko vatrom izgorela". Kasnije sam čula i verziju "Banjaluko, grom u tebe puko", što me je pomalo nerviralo, jer je ličilo na kletvu. Kad sam otišla iz mog rodnog grada, rešila sam da je snimim, bez onog "vatrom izgorela". Bora Drljača i ja snimili smo verziju "Banjaluko i ta tvoja sela" - kaže Milena Plavšić.

Posle katastrofalnog zemljotresa, Mustafa Ezić je 1969. godine snimio "Pjesmu Banjaluci" na stihove Safeta Kafedžića: "Hej nesrećo, proklinjem ti ruku, kojom sruši šeher Banjaluku. Bićeš zemlji Bosni dika, ponos svojih Krajišnika".

I bokserski šampion Marjan Beneš opevao je Banjaluku: "Zbog tebe sunce sija i zeleni Vrbas teče, zbog tebe živim ljubavi, zbog tebe se rađa proleće".

Vrbas voda sahrani mnoge ratnike i osvajače. Drmali su Banjaluku i zemljotresi i ratovi i, što se više plakalo, sve se više pevalo. Kad su ginuli Banjalučani, na ceni su bile Banjalučanke. Zato je narodni pevač i zapevao: "Dabogda se prevrnula na me prikolica puna udovica".

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA