≫ 

Zoran Kalezić uz pesme i svirke Ace Stepića: Nenametljiva harmonika i jecaj u glasu (PLEJLISTA)

Aca Stepić i Zoran Kalezić - deset godina saradnje, 13 singica, 26 pesama

  • 4

"Moj život je tužna priča" je prvi hit u briljantnoj karijeri Zorana Kalezića. Pesma je snimljena pre pola veka u muzičkoj režiji maestra Ace Stepića, a i danas je neizbežna na Kalezićevim nastupima. Tako je jedna "tužna priča" obeležila i najveća veselja.

- To je i moj prvi hit. Kad sam došao u Beograd, imao sam sreću da upoznam Gvozdena Radičevića. Pokazao sam mu moje tekstove, a on mi reče: "Idi kod Buce Jovanovića, Ilije Spasojevića i Ace Stepića. Ako oni iskomponuju pesme na tvoje stihove, znaj da vrediš". Buca i Ilija mi pobacaše većinu tekstova u kantu za otpatke, a čika Aca Stepić odvoji samo jedan - "Moj život je tužna priča". Pesma je osvojila kafane, zavrtela se u željama i čestitkama slušalaca. Ja sam iskreno napisao svoje ljubavne jade, Zoran je još iskrenije otpevao, i narod nam je poverovao - kaže Branislav Cvetinović Laki, specijalista za tužne priče.

Aca Stepić je prvi kompozitor i šef orkestra na pločama Zorana Kalezića.

- Zorana sam upoznao kao jednog vaspitanog i obrazovanog čupavca, dvadesetogodišnjeg mladića, koji je došao kod mene sa predstavnikom "Jugotona". Kad sam ga "probao" uz harmoniku, primetih da gravitira prema zabavnjacima. Pitao me da li komponujem zabavnjake, a ja mu rekoh da radim moderne narodnjake. I tako smo se našli - priča za Muzičku apoteku maestro Aca Stepić.

Prešaltavanje muzikalnog đetića iz zabavnjaka u narodnjaka ostavilo je traga i na Zoranovom licu, frizuri, "stajlingu".

- Ta prva ploča me mnogo koštala, ne zbog para, već zbog duševnih patnji. Toliko sam čekao svoj diskografski prvenac, a kad se pojavio plakao sam zbog svog izgleda. Promenili su mi lični opis, unakazili me! Pevao sam zabavnu muziku, nastupao sa rok bendom "Plavi anđeli". Spremajući se za "Gitarijadu", pustio sam dugu kosu i ofarbao je u plavo. Za vreme snimanja prve ploče, moj kum Obrad Jovović odvede me kod frizera, da me "upristoje" što se tiče frizure. Isekli su me kao srpom, travu bi lepše pokosili, a uz to me i ofarbali u crno. Na sve to su me obukli u tuđe odelo, vezali kravatu, i slikali za omot moje prve ploče. Sve je na meni bilo tuđe, to nisam bio ja. Umesto da se radujem prvoj ploči, plakao sam - kaže Zoran Kalezić.

I kad je pevao svoje prve snimljene pesme, mnogima je izgledalo je kao da plače. Narodna muzika je dobila još jednog srcelomca, retke boje glasa, kao stvorenog za Stepićeve narodnjačke šlagere.

- Kad smo snimali prvu verziju pesme "Moj život je tužna priča", nekoliko dana smo imali probe da bi glas i melodiju doveli do savršenstva. Zoranovom mekanom i drhtavom glasu naročito je legao refren pesme. Na jednom mestu je došlo do distoniranja, probali smo da ispravimo, nije uspelo. Ploču je objavio "Jugoton" u prvom tiražu od skromnih pet hiljada, a već posle nekoliko dana doštampali su još pedeset hiljada. Za četiri meseca prodato je više od 200.000 ploča. Zoran je postao velika zvezda i izrastao u istinskog narodnog umetnika - kaže gospodin Aca Stepić, Zoranov prvi kompozitor.

Zoran Kalezić Zoran Kalezić Printskrin: Youtube/Jugoton Music

Aca Stepić je komponovao prve pesme na Kalezićevim pločama: "Moj život je tužna priča", "Uzalud te tražim, uzalud te čekam", "Čekaj me, čekaj me", "Gde si, gde si, što te nema", "Uspomena", "Rastanak", "Zbogom voljena", "Tebe više nema", "Moj jarane", "Idi, idi drugome". Zoran Kalezić je svoje prve autorske pesme snimio uz ansambl Ace Stepića: "Vratiću se majko", "Ne šalji mi tvoja pisma", "Zaboravi, zaboravi", "Stari druže, prijatelju moj", "Tebe voli srce moje", "Svako svome ja nemam nikome", "Ko te ljubi ove noći", "Otet' ću te od ljubavi nove", "Uspomenu čuvaj", "Ljubav ima dva godišnja doba", "Jednoj ženi koje nema više".

Bile su to moderni narodnjaci, oplemenjeni Zoranovom emocijom i Acinom gospodskom svirkom. Zoranovom pevanju se verovalo, i tom promuklom glasu, i kad jeca i kad šapuće. Snimio je Zoran i dve Šabanove pesme uz Acin ansambl: "Smiri se srce smiri" i "Kako da te zovem, srećo ili tugo". Uz ansambl Ace Stepića nastupio je Zoran na Festivalu jugoslovenske narodne muzike u Parizu 1975, i osvojio nagradu publike za pesmu Novice Negovanovića "Dođi sine, pa se ženi". Sa Stepićevim ansamblom snimio je i prvu verziju "Pivljanke" i "Tekla voda na valove".

Aca Stepić i Zoran Kalezić - deset godina saradnje, 13 singica, 26 pesama.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bole

    30. avgust 2020 | 10:27

    Legendo sve naj naj u tvojoj karieri, lepo je bilo rasti uz vase melodije. Lepa i dobra stara vremena.

  • BosnaE

    30. avgust 2020 | 13:03

    U zlatno vrijeme smo se druzili u restoranu Bazeni u Sarajevu. To je jedan skroman covjek,specificnog glasa i dobrih pjesama,kao sto je bio i Sava Radusinovic. Prvo je bio bokser,pa je rukavice zamijenio mikrofonom i dobar poso napravio. Pozdrav Zoki ako ovo citas.

  • Banja CT

    30. avgust 2020 | 15:43

    Zoki KRALJ!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA