≫ 

Safet Isović u pesmama Mije Krnjevca: 13 godina od smrti legende sevdaha (PLEJLISTA)

Safet je rođeni pevač, sve je imao: muzikalnost, raspon, intonaciju, dikciju, srce, scenski nastup

  • 2

"Prolazi jesen, na pragu je zima, a u srcu mome još topline ima. Ako me još voliš, dođi mi na grudi, srcem da te grijem od ledene studi. Odlaze ptice nekud prema jugu, tamo da prezime hladnu zimu dugu. Zato i ti dođi svome kraju starom, jer još grudi moje gore vrelim žarom. Ljubavi moja, ja te zovem sebi, stalno na te mislim i sanjam o tebi. Znaj srce je moje toplije od juga, jer u njemu nikad nije bila druga." (Mija Krnjevac - Panta Radivojević)

"Ako me još voliš" je prva od deset pesama u saradnji Mije Krnjevca i Safeta Isovića. Snimljena je pre 50 godina, a u narodu traje pod nazivom "Prolazi jesen na pragu je zima". Sve je više poklonika ove pesme, naročito kada dođe zima koja ne prolazi.

Televizija Beograd je snimila spot za pesmu "Prolazi jesen, na pragu je zima", i to u kući Mije Krnjevca, u okviru emisije "Poselo kod Krnjevca". Na prvom Safetovom singlu sa Krnjevčevim pesmama nalaze se četiri pesme: "Ako me još voliš", "Ne mogu više bez nje", "Danas jedna, sutra druga", "Jednu ljubim, a mislim na drugu".

Safet je imao blistavu promociju ovih pesama u dvorani Doma sindikata za doček nove 1971. godine, uz direktan radio i tv prenos. Beogradska publika je na rukama iznela Safeta. Novine su pisale: "Sajo kuje pod reflektorima".

- Imao sam sreću da se razvijam uz takve velikane. Sticajem okolnosti, odrastao sam u Beogradu u istom dvorištu sa Mijom Krnjevcem. To su bile rane pedesete, kada je čika Mija imao puno učenika, a ja bio petogodišnji dečkić, dežurno smetalo. U jednom momentu, Krnjevac reče mom ocu Bogdanu da mi obavezno nabavi harmoniku.

- Kada sam 1970. godine primljen u Narodni orkestar RTS-a, ulazi čika Mija, sav u belom, kao filmski glumac. Čim je otvorio vrata studija, ugledao je mene. Taj pogled nikad neću zaboraviti. Bio je to najiskreniji očinski pogled, bilo mu je milo što sam ja tu - priča za Muzičku apoteku maestro Ljubiša Pavković.

- Iste godine kada sam ušao u Narodni orkestar imao sam čast da na "Beogradskom saboru" pratim Saveta Isovića u antologijskoj pesmi "Kad sretneš Hanku". Kakav je to bio doživljaj - ja mlad, a Sajo na vrhuncu sa svojom tehnikom, stilom, ukrasima, završecima fraza. Safet je rođeni pevač, sve je imao: muzikalnost, raspon, intonaciju, dikciju, srce, scenski nastup.

1971. godine Safet snima još jednu Krnjevčevu pesmu pod nazivom "Život sam ti draga dao". 1972. godine pojavljuje se i treća ploča u saradnji Mije i Safeta sa vodećom pesmom "Svi su ljudi isti, svaki tuđe voli, kad njegovo dirneš, srce ga zaboli".

Muzicka Apoteka Printskrin: Youtube/PGP RTS - Zvanični Kanal

Snimio je Safet i legendarnu Krnjevčevu pesmu "Zašto svićeš tako rano" za arhivu RTV Sarajevo.

Najzad, 1987. godine Safet snima poslednji album u Beogradu, i to u muzičkoj režiji Buce Jovanovića. Na ovom albumu snimljene su još dve Krnjevčeve pesme uz Bucin orkestar i aranžman: "Tuđe ruke, tuđe usne" i "Cako, Cakana".

Mija Krnjevac (1924 - 1991) i Safet Isović (1936 - 2007) - otac harmonike i bard lepog pevanja, neponovljiv spoj Šumadije i sevdaha, najgospodskije svirke i najotmenije interpretacije.

Safet Isović je preminuo na današnji dan, 2. septembra 2007. godine u Sarajevu.

- Otišao je najbolji među nama. Safetovim odlaskom završena je jedna epoha sevdaha. Hercegovačka čistota, snaga i upormost, svetski intelekt i bosanski sevdah - to je bio Safet - govorio je maestro Omer Pobrić.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA