≫ 

Sećanje na Žiku Nikolića (1944-2017): Pevač od snage i emocije (PLEJLISTA)

Imao je glasinu poređenu sa Safetovom, reljefno lice kao stvoreno za glumca, manire svetskog gospodina i Silvanu za svastiku

  • 5

"Mnoge li sam noći tužan bio, jer zbog tebe gorčinu sam pio, duša te je iskreno volela, srce te je kroz život želelo. Ako me nekada sretneš, kako mi je ne pitaj me tada, jer moj bol te zaboleti ne može nikada. Da sam znao šta donosi ljubav, nikada te ne bih zavoleo, zašto sada srcu mi prkosiš kada sam te iskreno voleo. Dosta mi je tvojih lažnih reči, neću suze ni kajanje tvoje, nađi drugog nek ti ljubav pruži, stegni srce jer kraj došao je." (Miki Mitrović - U. Stanišić)

"Ako me nekada sretneš" je jedna od najskupljih narodnih pesama svih vremena, ubitačan sentiš koji se peva pola veka. Sve je u ovoj pesmi potaman: meraklijska melodija kompozitora i harmonikaša Mikija Mitrovića, solo na gitari uz koji su lumpovali i najviđeniji Grci ovog sveta, prelepi stihovi nepoznatog tekstopisca i, iznad svega, čista emocija pevača Žike Nikolića. Lirska poezija za lirsku dušu, za sve koji su iskreno voleli i bolovali zbog rastanka.

- Žika Nikolić je jedan izuzetno kvalitetan pevač i divan kolega. Raspalio je publiku na festivalu "Beogradski sabor" 1969. godine. Sećam se, sve sam uložio u pesmu "Mito bekrijo" za Vasilju Radojčić. Ali, ovaj grlati gospodin iz Boljevca zasenio je ostale pesme i učesnike, i pobedio sa mojom pesmom "Života nema bez tebe". Snimio je Žika još nekoliko mojih pesama na festivalima: "Ajša", "Najlepša Bosanka", "Tri sestre lepotice", "Hej, stanite dani bijeli". Imao je Žika i snagu i emociju u svom glasu, imao je i sjajan scenski nastup. Divan spoj pevača i glumca - priča Radoslav Graić za Muzičku apoteku.

Imao je Žika sve predispozicije za veliku zvezdu: glasinu poređenu sa Safetovom, reljefno lice kao stvoreno za glumca, manire svetskog gospodina i Silvanu za svastiku.

U diskografiji je od 1969. godine. Snimio je Žika oko 100 pesama na 23 singla i 4 LP-ija. Snimao je sevdalijske, šumadijske, romske i starogradske pesme. Impozantan je spisak Žikinih kompozitora i pesama. To je Jugoslavija u celosti, od Makedonije i Crne Gore do Šumadije, Vojvodine i Bosne: "Ako me nekada sretneš", "Noćas, majko, oboje smo budni", "Ostani, pesmo, i posle mene", "Magdalena" (Miki Mitrović), "Ništa nemam i sve imam", "Nije srce izdajica", "Želja srca mog", "Dva jarana, dva drugara", "Đe si, čoče" (Novica Negovanović), "Moj život je moja briga", "Srećan put i piši", "Ko me noćas prihvata za druga", "Tako, tako, samo tako" (Predrag Negovanović), "Medaljon moje majke", "Gina" (Nasko Džorlev), "Znaj, svemu je kraj", "Zašto sam te opet sreo", "Ja ne pevam što se meni peva" (Buca Jovanović), "Ljubav zidaš, ljubav rušiš", "Neću plakati za tobom", "Aman, čaršijo", "Man' se zemlje koja Bosne nema", "Sve zbog jedne žene" (Danilo Živković), "Promašena ljubav", "Budi uvek vedra lica" (Aca Stepić), "Samo jednom se voli", "Mladenci", "Momačko doba" (Aksentije Šoškić), "Ja sam ptica ranjena", "Pusti me da odem, pusti me da patim" (Dragan Bendeković)...

Žika Nikolić, Muzička Apoteka Foto: Promo

- Žika je bio pevač retko prodornog i markantnog glasa, izuzetan emotivac i specijalista za bosanski sevdah. Uzor mu je bio Safet Isović, što se i čulo u njegovoj interpretaciji. Snimio je i nekoliko mojih pesama, a učestvovao je i u trci za veliki hit "Tako, tako, samo tako". Družili smo se u Beogradu, u njegovom stanu na Banovom Brdu, koji mu je kupila produkcija PGPRTB za desetine komercijalnih ploča. Godinama je važio za najpopularnijeg jugoslovenskog pevača u Bugarskoj - kaže maestro Predrag Negovanović.

Kao poseban biser preporučujem LP Žike Nikolića sa 12 tamburaških pesama u muzičkoj režiji maestra Jana Nosala iz 1976. Zvuci tambura, basista i primaša, pripitomili su grlatog Žiku i vratili nas u doba raspevanih šorova i salaša.

Jugoslovensku scenu napušta ratnih devedesetih, seli se u Bugarsku, a odatle u Dansku. Zajedno sa suprugom Dinom, rođenom sestrom Silvane Armenulić i Mirjane Bajraktarević, pevao je za jugoslovensku dijasporu, daleko od očiju medija.

Preminuo je u Danskoj, 12. septembra 2017. godine. Ostavio je desetine pesama trajne narodne i umetničke vrednosti, sinove Silvana i Sašu, te ćerke iz prvog braka. Ostavio je i poslednju poruku za medije: "Pevao sam samo ono što sam voleo, ne stidim se nijedne svoje pesme".

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    11. septembar 2020 | 08:30

    Gospodina i pevačinu Žiku Nikolića sam upoznao još kad sam bio klinac. Bio je stariji od mene deset godina i stanovao je u ulici Džona Kenedija na Novom Beogradu. Bili smo na istom ulazu, i svakog dana sam slušao Žiku kako peva i vežba pesme bez muzike. To je bilo fascinantno. Prošlo je mnogo godina i kada smo se sreli na jednom koncertu gde smo zajedno nastupali bilo mu je drago jer se setio davnih vremena. Koncert je bio u Kuršumliji. Kasnije sam upoznao i njegovu lepu ženu Dinu.Voleo sam njegove pesme da zapevam,a posebno " Ako me nekada sretneš " ( hitčina), " Ja sam ptica ranjena ", " Magdalena, Magdalena ". Znam da je otišao u Bugarsku, i od tada se nismo sreli. Nisam znao da je umro u Danskoj na današnji dan. Žiko ljudino i pevačino, laka ti crna zemlja i neka te anđeli čuvaju.

  • Idžan

    11. septembar 2020 | 13:54

    Drago mi je što sam poznavao i sarađivao sa Žikom! Izuzetan emotivac! Slava mu!

  • JS

    11. septembar 2020 | 09:47

    "Ako me nekada sretneš...", nikada je nije niko odpevao kao Žika Njegova lična karta, proboj na muzičku scenu. A bilo je lepih pesama, koje se i danas pominju. Lepa vremena, uz iste. I dalje se njegove pesme i glas čuju, tako treba da ostane. Počivaj u miru legendo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA