≫ 

Zoran Kalezić uz pesmu i svirku Buce Jovanovića: Idealan tumač Bucine sete (PLEJLISTA)

Buca nije voleo urlatore, pevače koji hvataju na snagu. Zoran Kalezić je idealan tumač Bucine sete

  • 2

"I sad ko da gledam majku staru kako ređa žute dunje na ormaru,

pod košem otac kukuruz kruni, a verni žuća kraj njega drema.

Kako je lepo u mom kraju, a mene tamo nema.

I sad ko da gledam sokak stari kud prolaze moji veseli drugari,

tu sam proveo najlepše dane, u tom sokaku kuća je njena.

I sad ko da gledam sestru svoju kako čuva stado dole u osoju,

polja se zlate, a grožđe zrelo, za svadbe sada selo se sprema".

(Budimir Jovanović - Slavomir Adamović)

Tako je otac srceparajuće pesme Buca Jovanović ožalio i u pesmu pretočio svoj odlazak iz Guncata u Beograd.

- Snimio sam mnogo zavičajnih pesama, ali ova Bucina je remek-delo. To je u aranžmanskom smislu i Bucin vrh, a bogami i ja uhvatih neke svoje pevačke vrhove baš sa ovom pesmom. Pevao sam je na svim meridijanima, i uglavnom čuh sledeći komentar: "Kao da si opevao moju kuću i moj zavičaj" - priča Zoran Kalezić.

Buca nije voleo urlatore, pevače koji hvataju na snagu. Zoran Kalezić je idealan tumač Bucine sete.

- Buca je bio poseban po mnogo čemu. Voleo je pevače koji mogu da otpevaju onako kako on peva svoje pesme. Snimali smo po pet dana, završili desetine pesama, a onda Buca uđe kod legendarnog snimatelja Ace Radojičića i kaže onako šuškavo: "Obisi to fe!" Možeš misliti - dvadeset violina, flaute, oboe, hor - 50 ljudi oko mene! - priča Zoran Kalezić za Muzičku apoteku.

- Žao mi je što sam sa Bucom snimio samo jedan album, nekoliko godina pred njegov odlazak. Da se Buca ranije opismenio, ne znam gde bi mu kraj bio, i ovako mu kraja nema.

1980. godine u izdanju zagrebačkog Jugotona pojavio se LP Zorana Kalezića sa osam pesama: "Da li još cvetaš rumena ružo", "Zaboravi, zaboravi", "Kako je lepo u mom kraju", "Pivljanka", "Breza", "Ne odlazi", "Dođi, dođi", "Dani s tobom provedeni". Tvrdim da je ovo aranžmanski najskuplji album u istoriji narodne muzike. Zorana Kalezića je pratilo pedesetak muzičara pod Bucinim umetničkim rukovodstvom.

- I danas se naježim kad čujem te aranžmane. Buca je nesebično na tom albumu odsvirao i aranžmanski nadogradio moju najskuplju pesmu "Zaboravi, zaboravi". Produžio je vek i legendarnoj "Pivljanki" - primećuje Zoran Kalezić.

Zoran Kalezić Zoran Kalezić Printskrin: Youtube/PESMA KAO LEK – TV DUGA PLUS

- Zamisli kad se u jednoj pesmi udruže Buca I Rade Vučković, a ja dobijem da pevam takvu priču ("Da li još cvetaš rumena ružo"). Sećam se, nekoliko puta sam prekidao snimanje, ne znajući gde se nalazim od bogatstva i lepote Bucinih aranžmana.

Bucin orkestar u narodnoj muzici podseća na narodnjačku simfoniju. Bucine štrajh violine, flaute, oboe, pojačane horom, predstavljaju vrhunac aranžmana u novokomponovanoj narodnoj muzici. Bucina orkestracija i aranžmani od pre pola veka i danas su neuhvatljivi i za najpismenije muzičare.

- Ko će danas da komponuje i aranžira ovakve pesme? Ko će danas da uvede 50 muzičara u studio? Kako bi Buca podneo današnju muziku i način njene prezentacije na televiziji?

Žao mi je što su ga zaboravili oni kojima je udahnuo život. Tužna je Bucina sudbina, a ne viđeh ni tužnije sahrane. Bucina majka je umrla na dan njegove sahrane - izusti Zoran Kalezić, briljantan tumač Bucine sete.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ej

    14. oktobar 2020 | 12:59

    Nedostaje zorane!!!!

  • Lejla

    14. oktobar 2020 | 10:17

    ''Kotrlja se život, bez tebe sve teže i sve što je lijepo za tebe me veže, ugašena vatra još po malo tinja a nekad je bila prava buktinja...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA