≫ 

Šeki Turković o "Spomenaru" i svom muzičkom ocu: Poslednji pevač Buce Jovanovića (PLEJLISTA)

Pesma u koju je najmanje verovao, pogurala ga je u estradni vrh

  • 3

"Ako te upita neko šta sam ti bio ja, reci mu prijatelj samo, ne mora sve da zna. Ne mora svako znati da smo se voleli mi, i da su netragom svojim nestali naši sni. Ako te rastuži nekad umilne pesme glas, prošetaj stazama starim tamo gde nema nas. Ljubavi našoj, draga, gradismo spomenar, za ljubav gradismo, dušo, mladosti naše žar."

(Buca Jovanović - Milorad Marinković)

"Spomenar" je lična karta Šekija Turkovića i jedan od poslednjih hitova Buce Jovanovića. I bez pamtljivog refrena, i bez ubitačnog foršpila, i bez ikakve reklame, "Spomenar" postade evergrin.

- Iskreno, ja uopšte nisam verovao u "Spomenar". Bile su to godine ekspanzije "Južnog vetra" i pesama Novice Uroševića i Dragana Aleksandrića. Pesma mi je bila prespora, zvučala mi je nekako staromodno. S druge strane, Buca je bio lenj da odsvira foršpil, a i ja sam je lenjo otpevao. Insistirao sam da je stavimo na B stranu ploče, a da vodeća pesma bude "Neobična". Sad vidim da nisam bio u pravu. Da sam je otpevao žustrije, možda ne bi prošla ovako dobro - priča Šeki za Muzičku apoteku.

"Spomenar" je tek "iz druge ruke" došao u ruke Šekija Turkovića. Pesma u koju je najmanje verovao, pogurala ga je u estradni vrh.

- I "Spomenar" i "Krčmo stara" trebalo je da snimi Marinko Rokvić. Marinko je u startu odbio "Spomenar", a snimio matricu za "Krčmo stara". Međutim, urednici PGP-a, nezadovoljni pesmom, tražili su da Buca još jednom odsvira matricu, a veliki majstor je to odbio, naljutio se i pesme dao meni.

- Kad se 1985. godine pojavio "Spomenar", Buca i ja igramo šah i slušamo Radio Šabac. Čita spiker pozdrave i želje, čita sat vremena - svadbe, ispraćaji, rođendani, prijatno popodne... Mi odigrasmo nekolko partija, a spiker i dalje čita. Mi se pitamo koja li je pesma tako popularna, i kad čusmo prve taktove "Spomenara", Buca mi reče: "Osmehnula ti se sreća, dobio si hit".

Snimao je Šeki i pre Buce, ali bez većeg odjeka. Pevao je klasične narodnjake sa prizvukom Šumadije i sevdaha, a pravi hit dočekao tek na petoj ploči.

- Pevao sam ja i pre Buce, snimio sam dva singla sa Mikijem Mitrovićem i jedan LP sa Barajevcem. Jako sam zahvalan mojim prvim kompozitorima, jer su me svakom pločom dizali za stepenicu više. Ali, ja sam još kao dečkić zavoleo Bucine pesme. Sećam se i koncerta u Novom Pazaru - Buca sa svojim ansamblom svira i vodi program, svi u plavim sakoima, a pevaju Vida, Kvaka, Safet, Azemina.

- Kad sam došao u Beograd, okuražio sam se i 1978. pozvao Bucu telefonom. Predstavio sam se, rekao gde pevam i sa kojim orkestrom radim, i izrazio želju da me majstor posluša. Buca mi je rekao: "Ako znaš da pevaš, dođi, ako ne znaš da pevaš, nemoj dolaziti".

Šeki Turković

Šeki Turković/Printskrin: Youtube/Diskos Official

Buca je idealan kompozitor za Šekija Turkovića. Šekijev glas je kao stvoren za Bucinu setu, Šekijeva sevdalijska smirenost je ublažavala Bucinu eksplozivnost.

- Nabavio sam majstor Buci štapove za pecanje, ostavio mu "Fiću" da vozi malo sporije. Sve sam činio da ga smirim i vratim u život. To je čovek koji me podigao, a ja sam, eto, prisustvovao njegovom kraju.

- Buca je izuzetno voleo sevdah i sandžački melos, čak me i terao da pevam na ijekavici, da još više pojačam emociju. Moje selo Krnja Jela se graniči sa tutinskom i sjeničkom opštinom. To je prava vazdušna banja, koja te inspiriše da pevaš punim plućima. U tom ambijentu i ja sam znao da pustim glas, voleo sam Šabana i Safeta, a Buca me nauči da nije sve u snazi.

Šeki je i matematički najplodniji pevač Buce Jovanovića. Od '83. do '87. snimio je sa Bucom 35 pesama na 4 albuma: "Ostanimo prijatelji", "Spomenar", "Krčmo stara, posestrimo jutra", "Ko beše kriv", "Neobična", "Zoro rana", "Žao mi je", "Sirotica", "Ako te nekad zaboli duša", "Srećo moja, još neprežaljena", "Medaljon", "Rekli su mi da nisam za nju", "Davna žena", "Šta je ljubav"...

- Tako ispade, Šaban je jedan od prvih, a ja sam jedan od poslednjih Bucinih pevača. Šaban je imao sreću da snima dok je Buca bio zdrav. Ja sam počeo sa Bucom u poslednjim godinama njegovog kratkog života. Svoje poslednje pesme dao je meni, a ja sam mu zahvalan do groba - ističe Šeki Turković.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Бока

    26. oktobar 2020 | 08:45

    Легенде

  • JS

    26. oktobar 2020 | 18:22

    Legendarni "Spomenar" i Šeki Turković. Da li se i dalje ljubitelji ovog pevača i baš ove pesme, ježe i prisete davnih osamdesetih, devedesetih? Živ, zdrav i veseo bio Šeki, otpevao nam još mnogo lepih pesama.

  • Dragan Sinđelić Sinđa

    5. novembar 2020 | 21:07

    Šeki je živa legenda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA