≫ 

Rale Ćajić (1944 - 2008): Specijalista za "kulturiška" narodnjake (PLEJLISTA)

Ratko Rale Ćajić je emotivac i šlageraš, i kad peva zabavnjake i kad peva narodnjake

  • 1

"Oduvek si meni bila onu što su tebi drugi,

u meni se ljubav krila, dani su mi bili dugi, dugi bez tebe.

Nisi znala da te volim, da za tobom duša vene,

i zato te sada molim, ne vraćaj mi prošle dane, ne vraćaj mi uspomene.

Otišla si nisi znala, da zbog tebe neko pati,

sad si ljubav drugom dala, moja čežnja da te vrati, da te vrati ne može.

Sve tragove prošlih dana ova pesma neka leči,

u srcu mi beše rana, al ne rekoh ti ni reči, reči ljubavi"

(Boris Bizetić)

- Ovo je moj najveći narodnjački hit. Bilo je to 1975. godine, pre "Rokera s Moravu", kada sam povezao dva zabavnjaka (Raleta Ćajića i Miru Beširević) u jedan neponovljiv narodnjak sa šlagerskim prizvukom. Pre toga su i Rale i Mira snimali moje zabavnjake u solo varijanti - kaže maestralni Boris Bizetić.

Rale Ćajić je rođeni Šumadinac, iz Slavkovice, poreklom sa Kosmeta. Zasvirao je gitaru, pevao i snimao zabavnjake. Ubrzo je počeo da piše i komponuje. Sve što je snimio ima jednu zajedničku nit - urbano i emotivno. Klinci bi rekli - "kulturiška".

70-ih godina prošlog veka bio je udarni narodnjak Borisa Bizetića. Snimio je Rale desetak singlova, solo i u duetu sa Mirom Beširević: "Nisi znala da te volim", "Sine, sine", "Sam sam opet u tuđini", "Ne laži me", "Idu suze", "Ostale su u očima suze", "Ne dam srcu da ga pesma boli", "Za mene si cveće brala", "Ti me malo zaboravi"...

Snimio je Rale i ciklus solunskih i rodoljubivih pesama . Ovo je svakako najveselija pesma ranjenog Solunca: "Moj doktore glava me bole, pipni gore, pipni dole, pa da vidiš šta me bole, moj doktore. Moj doktore, srce me bole, od ljubavi nema leka, ne pomaže apoteka, moj doktore".

Ratko Rale Ćajić je emotivac i šlageraš, i kad peva zabavnjake i kad peva narodnjake. Rale je čovek od viška emocija, markantnog i sugestivnog glasa. Čuje se to u njegovom uzdahu i jecaju. Raletove pesme, i ako ne znate reči, možete da zviždućete i lalaišete: "Plakala si s kišama septembra, plava ženo ljubav si mi bila. Osta buket belih hrizantema, trag od jeseni, tužne ljubavi. La, la, la, la, la, la, la..."

Rale je jedan od prvih pevača Mileta Basa. Na prvom koktel albumu "Južnog vetra" iz 1980. snimio je dve Miletove pesme "Sećanje na Eminu" i "Ja ostavih momu kraj Vardara".

1986. godine u duetu sa Marijom Ćajić snimio je večiti hit "Nije lako druže moj". Pesma je odnela apsolutnu pobedu na festivalu "Ilidža". Bila je to najurbanija posveta gastarbajterskoj nostalgiji za kaljavim sokakom.

Rale i Marija Ćajić postali su 80-ih godina ubitačan duetsko-autorski tandem. Pevali su zajedno, a komponovali odvojeno. Podigli su Halida Muslimovića, Ljubu Aličića, Gocu Stojićević, Vesnu Zmijanac, Acu Ilića, Bilju Jevtić sa besmrtnim pesmama: Ti ne ličiš ni na jednu", "Plačite sa mnom jesenje kiše", "Učini bar jedan pogrešan korak", Putuj, putuj, srećo moja", "Zagrli me ti i oprosti mi", "Dođi što pre", "Lepe oči zelene", "Proklet da je ovaj život"...

Rale Ćajić Rale Ćajić Printskrin: Youtube/Stari hitovi

- "Zagrli me i oprosti" je prva od mojih modernih pesama iz 20. veka koja je vaskrsla u 21. veku. Beskrajno sam zahvalna Raletu Ćajiću na rečima i melodiji ove pesme. Ja sam, zapravo, poručila tu pesmu od Raleta. Slušajući jednu staru srpsku pesmu otpevanu na albanskom ("Dašuri"), zavolela sam taj sedmoosminski ritam i poželela da snimim nešto slično. Raletu nije trebalo mnogo - bukvalno je tu, preda mnom, ispevao pesmu - priča Goca Stojićević za Muzičku apoteku.

- Pesma je nastala u trenutku Raletove inspiracije, a trebalo je da prođe 20-ak godina da bi se zavrtela. I baš kad je bila najslušanija, otišao je Rale. Aca Lukas je bio oduševljen pesmom "Zagrli me i oprosti", pa me pozvao na svoj solistički koncert kao specijalnog gosta. Nekoliko minuta pre izlaska na scenu pozvao me Mile Bas i javio da je umro Rale Ćajić. Pesmu sam otplakala pred najvećim brojem ljudi u svojoj karijeri.

Rale Ćajić je preminuo na današnji dan, 4. novembra 2008.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kika

    27. april 2022 | 23:14

    Kakav je on umetnik bio! Glas koji se ne ponavlja! Steta sto vise njegove muzike ne pustaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA