≫ 

Merima Njegomir u pesmama Ljube Kešelja: "Što je lepo kad se neko voli" (PLEJLISTA)

Početak Merimine karijere obeležile su i pesme maestra Ljube Kešelja

  • 4

"Nekad nas je puna kuća bila, ko roj pčela kad sleti na cvet,

kako kome ojačaše krila kao ptići krenusmo u svet.

Oprosti mi majko mila za otetu rumen s lica,

jer znam da sam uvek bila tvoga srca mezimica.

S tugom pamtim dan kad si mi dala svoj amanet za moj srećan put,

rumen ti je sa lica nestala, a ruka ti drhtala ko prut.

Veruj majko u snu te dozivam, željno čekam svaki susret drag,

kad god zore svog detinjstva snivam, na jastuku ostade mi trag".

(Ljubo Kešelj - Đuro i Ilija Boljanović)

- "Mezimica" je moja prva pesma u saradnji sa Ljubom Kešeljom. Snimili smo je pre 40-ak godina i dobili nagradu na "Ilidži". Pesmu je mnogo volela i moja majka. Kad god sam je pevala, ona je plakala. Danas plačem samo ja, pa zato i izbegavam da je pevam javno - priča Merima za Muzičku apoteku.

- Kada sam spemala svoj solistički koncert u "Sava centru", uvrstila sam u repertoar i "Mezimicu". Na probi, krenem da pevam, pa se zaplačem. Boki Milošević to primeti, pa dođe da me pita da li sam dobro. Tada sam rešila da je skinem sa repertora, jer sam znala da ću zaplakati. Ovo je inače vreme foliranja i skandala, pa sam htela sam da izbegnem svaku pomisao da je u pitanju lažna emocija.

Merimina muzikalnost je planetarnih razmera. Čuje se to i za običnim astalom, čuje se i na radiju. U diskografiju je zakoračila 1977. godine sa Tozovčevim i Zaharovim pesmama, uglavnom šumadijskm.

- Za mene se obično kaže da pevam sve živo. Kad sam ja počinjala, podrazumevalo se i za kafanskog pevača da peva starogradske, romanse, šlagere, ruske, ciganske, makedonske, sevdah. I ja sam tada bila kafanski pevač. Kad se danas kaže kafana, to ima uglavnom negativnu konotaciju. Pevati u kafani pre pola veka, podrazumevalo je pevača sa velikim slovom "P". Ja sam, na primer, pevala u "Romanitaru" sa Stanišom Stošićem, Zvonko Bogdan je dominirao u "Unionu", Mile Bigdanović u "Palasu", "Dara Ružić i Beti Đorđević u "Jugoslaviji", Aca Trandafilović negde na Čuburi, a tek "Skadarlija".

- Malo je poznato da sam ja 1977. pobedila na takmičenju za Prvog kafanskog pevača Jugoslavije. Još čuvam kristalnu vazu na kojoj je ugravirano moje ime kao pobedniku takmičenja održanom u Nišu.

Početak Merimine karijere obeležile su i pesme maestra Ljube Kešelja. Od Bosanca se možeš svemu nadati, pa i da iskomponuje dve večite šumadijske dvojke na Meriminom LP-iju iz 1982. godine: "Mezimica" i "Što je lepo kad se neko voli".

- Ja sam odrastao uz sevdah u mom Sarajevu. Ali, oduvek sam voleo da slušam i pevušim Šumadiju. Kasnije sam izgradio taj svirački i kompozitorski nerv za Šumadiju. Merima je jedna od prvih pevačica kojoj sam komponovao svoje pesme. "Mezimica" je odmah postala radijski hit u željama i čestitkama, a "Što je lepo kad se neko voli" je pravi dvojkaški evergrin - kaže maestro Ljubo Kešelj, matematički najplodniji Merimin kompozitor.

Merima Njegomir Merima Njegomir Printskrin: Youtube/RTS Najlepše narodne pesme - Zvanični kanal

Merima Njegomir i Ljubo Kešelj - četiri albuma, petnaestak pesama: "Mezimica", "Što je lepo kad se neko voli", "Riđokosa", "Priča ostavljene žene", "Ruka ruku steže", "Noći jedne žene", "Budi sa mnom bar još malo", "Izvinite, žao mi je", "Ti si melem srcu mome", "Nema te", "Volim te", "Tvoje oči kestenjaste", "Moj Milane", "Budi kaplja rose", "Gde su oči zelene".

- Merima i ja se slažemo, baš onako umetnički. Tako je bilo i pre 40 godina, kada smo dugo pripremali pesmu "Mezimica" i osvojili nagradu na "Ilidži", tako je i danas kada joj mejlom pošaljem pesme, a Merima me zove posle pola godine, kad ih primeti. Zadnjih godina hvata zamah i pesma "Noći jedne žene", koju planiramo da aranžmanski osvežimo i malo usporimo.

- Uvek mi je bilo važno da dobrim pevačima dam dobru pesmu, a meni šta ostane. Ja imam desetak udarnih pevača i desetak udarnih pevačica sa kojima decenijama sarađujem. Oni dođu, proberu pesme, a ja snimim ono što oni odbace. Kad ja snimim, pa postane hit, oni zovu pa kažu: "Gde si sakrio tu pesmu?"

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cule

    9. novembar 2020 | 12:18

    Umetnik i Covek nisu isto, a narocito u Meriminom slucaju - DOBAR GLAS (vokal), a LOS COVEK.

  • @@@

    9. novembar 2020 | 08:49

    Merima,srećan rodjendan!!!!

  • Lejla

    9. novembar 2020 | 08:04

    Lijek su mi majko moja, medna usta Jovanova...Merima je maestralno pjeva...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA