≫ 

Vera Ivković uz duvački orkestar Miće Petrovića: Tiha diva uz trubače (PLEJLISTA)

Prelepom bojom glasa, nijansiranom frazeologijom, savršenom dikcijom i intonacijom, opčinila je Vera uštogljene čelnike Radio Beograda

  • 1

"Kad sam sinoć zalivala cveće,

moj se dragi kraj baštice šeće,

ruke pruža da nabere ruža.

Beri dragi sve redom gorgine,

biću tvoja dragi dogodine.

Biću tvoja i prije sam htela,

ne dadoše dušmani iz sela."

(izvorna)

"Kad sam sinoć zalivala cveće" je stara pesma nepoznatog autora, tako lepa a nedovoljno iskorišćena. Ovoj pesmi ne trebaju bučni i veliki orkestri. Dovoljno je grlo i duša Vere Ivković (1949 - 2012). Pesma je snimljena sa Narodnim orkestrom RTS-a kao trajni snimak, a snimljena je i sa trubačiima na Verinom albumu iz 1990. godine.

Zavolela je Vera izvorne pesme još kao dete u svom rodnom Jajčiću kod Ljiga. Raspevani devojčurak rumenih obraza odmarao je ukućane i komšije na mobama, prelima i igrankama. Ubrzo postaje i najmlađi solista Radio Beograda.

- Vera je po diplomi medicinska sestra. Završila je srednju medicinsku školu i sa sedamnaest godina otišla na audiciju Radio Beograda. 1966. godine postaje solista radija, a već 1967. snima i svoju prvu ploču - priča gitarista Vlada Živković, sin Vere Ivković i Danila Živkovića.

Prelepom bojom glasa, nijansiranom frazeologijom, savršenom dikcijom i intonacijom, opčinila je Vera uštogljene čelnike Radio Beograda. I kada je snimala novokomponovane hitove svog supruga Danila Živkovića, plenila je nekom osobenom izvornošću. I najteže pesme izgledaju lake kad ih Vera otpeva.

- Kod Vere je sve izgledalo nekako lako i prirodno, i pevanje i scenski nastup. Ipak, znala je satima da provede ispred ogledala, pripremajući pesme i garderobu. Imala je posebnu sobu za garderobu, prepunu haljina, kompleta i šeširića. Svaki put je oblačila nešto drugo, a tako je bilo i sa repertoarom - ističe Vlada Živković.

Lako je pevala i još lakše snimala sa svim orkestrima i ansamblima RTS-a, sa Radojkom, Krnjevcem, Aleksandrićem, Tomicom, Bosancem, tamburašima. 1990. godine snimla je Vera jedinstven diskografski poduhvat: album za produkciju "Galaksija" iz Čačka sa 12 pesama uz trubače : "Valjevska podvala", "Pogledaj de mala moja", "Ječam žela Kosovka devojka", "Čuvam ovce sve po dolovima", "Šuška se šuška", "Kad sam sinoć zalivala cveće", "Povela je Jelka", "Ej čija frula", "Šta to bruji", "Ajde Jano kolo da igramo", "Zapevala sojka ptica", "Karanfil se na put sprema".

Muzička apoteka, Vera Ivković uz duvački orkestar Miće Petrovića Printskrin: Youtube/RTS Kolo - Zvanični kanal

- Sećam se kad je Vera snimala taj album. I ja sam te godine snimio izvorni program sa trubačima Miće Petrovića uz aranžmane Dragana Kneževića. Vera je u stvari jedina pevačka diva koja je snimila ceo album sa trubačima. To su prelepe izvorne pesme sa Kosmeta i iz Šumadije.

- Vera ih je otpevala savršeno lepo i savršeno tačno, baš onako kako je tražio Dragan Knežević. Vera je nešto neponovljivo: umiljato, emotivno, pomalo zavodničko, a opet intonativno perfektno - kaže Miljko Vitezović, rekorder po broju snimljenih pesama sa trubačima.

Vera je bila tiha i nenametljiva dama, gotovo van domašaja medija. U retkim pojavljivanjma u mojim radio emisijama izustila bi tek poneku reč. Bile su to emisije pune suza i uzdisaja.

Za publiku je uvek imala novu haljinu i rumen koja ne silazi s lica. I osmeh koji je krio tugu. I kad je najviše patila zbog gubitka supruga Danila i ćerke Maje, pevala je najslađe na svetu.

Na zdravlje vam prepisujem tihu divu Veru Ivković uz trubače i vokalnu grupu "Paganke".

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lejla

    12. novembar 2020 | 09:33

    To što može grlo moje,pa to može rijetko koje...istina....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA