≫ 

Vera Matović, prvih 50 godina u diskografiji: Publika me prihvata kao majku i sestru (PLEJLISTA)

Verka je bila baš po ukusu naroda

  • 3

"Sedeo je dečak mali i gledao roditelje,

milu majku, dragog oca, kako svoje stvari dele.

Kad se budu rastavili roditelja moja dva,

pitao se dečak mali čiji li ću biti ja.

Otac zove svoga sina, stavlja ga na svoja krila,

majka plače i govori, ja sam te sine rodila.

Zašto ste me vi rodili kad se sada rastajete,

kako ćete mene jednog mili moji da delite?"

(Ratomir Matović - Ljubiša Kovačević)

- Ovo je najtužnija pesma u mojoj karijeri. Mene lično ne pogađa, al' me pogađaju sudbine mnogih koji je naručuju. Sećam se, išla je u željama i čestitkama slušalaca na legendarnom Radio Šapcu. Zamislite, srećno sklapanje braka uz pesmu "Kad se budu rastavili roditelja moja dva" - odmotava Verka slike iz poluvekovne karijere.

Čim se pomene Radio Šabac, Verki se pojavi blaženi smešak na licu. Pet godina je bila najemitovanija pevačica na najslušnijem radiju u bivšoj Jugi.

- Trebalo je da budem i šestu godinu zaredom, ali je direktor presekao plašeći se da će mnogi pomisliti da je u pitanju nameštaljka.

U diskografiju je zakoračila pre pola veka sa pesmom Mite Mićića "Na livadi povila se trava". Verkine prve dve singlice izdate su za lokalnu produkciju "Šumadija" iz Batočine. Već od treće ploče iz 1974. godine kreću zlatni i srebrni tiraži.

- Nikad se nisam busala tiražima, mada sam "Hajde, hajde, milovanje moje" za dva meseca prodala u 800.000. Ima tu nekog apsurda: tad kad sam najviše prodavala, po mom računu preko 15 miliona ploča, skoro da me nije bilo na tv. Danas kad je diskografija stala, moram i da odbijam pozive. Znam da neki vele da me ima i previše, ali radio i tv voditelji i urednici znaju - nikad im se nisam nudila.

- Od mojih tiraža izgrađen je makar jedan stub RTS-ove zgrade u Košutnjaku, a bogami i Diskos je otvorio makar jedan pogon u fabrici ploča od mojih tiraža.

Verka je bila baš po ukusu naroda. Pevala je pamtljive pesme najvećih hitmejkera: "Srećo moja meni namenjena", "Drugarice moja jaranice", "Ne ostavljaj me samu", (Časlav Đoković), "Hajde, hajde milovanje moje", "Ja prezime hoću tvoje", "Nije greška već namera moja", "Stariji si, al, ništa ne mari" (Novica Urošević), "Marko, Marko", "Volim te ko boga", "Šta ti moja bluza smeta" (Ratomir Matović), "Belu bluzu suza kvasi" (Sreten Gajić), "Vladimire, Vlado" (Zahar), "Zakuni se oko moje", "Na prozoru ruzmarin miriše" (Vukas), "Zašto si mi na put stao" (Doca Ivanković), "Moralo je biti prvi put" (Betula)...

- Posle mojih prvih pesama početkom 70-ih, trgovački putnici su imali pune ruke posla. Tražili su da pređem u Diskos. Legendarni "Ćole", predsednik Diskosovog isturenog odeljenja u Beogradu, govorio je: "Ma pusti me žena, one ne prodaju ploče". A, eto, ja svoju prvu ploču za "Diskos" prodadoh u 50.000.

Imala je Vera i svoje uzore. I dan-danas sa posebnim pijetetom govori o duetu Bosa Ovuka i Rade Bogićević.

Vera Matović Vera MatovićPrintskrin: Youtube/SVRATI U ZAVICAJ - TV DUGA PLUS

- To su legende moga rodnog kraja, moji prvi uzori. Gde se oni pojave, tu trava ne raste. Ponosna sam što sam iz njihove škole, što sam ih poznavala, volela, i što i dan-danas pevam barem dvadesetak njihovih pesama. Moj brat Svele Ostojić i ja osvajali smo prve nagrade na amaterskim takmičenjima baš sa pesmama Bose i Radeta.

- Naročito "odlepim" kad pevam Bosinu i Radetovu pesmu "Zvončići končići". Mnogi i ne znaju naziv te pesme, samo mi kažu: "Verka, 'ajde malo Mik Džegera!" Ja mogu da pevam u svim položajima, ali publika me namanje želi u sedećem. Hvala Bogu ne traže me ni u ležećem. Ja sam u svom poslu imala ozbiljne zaštitnike: prvo brata Svela, pa supruga Racu, tako da su ljudi na mene navikli kao na majku i sestru, a to je nešto najsvetije.

Vera je prva dobitnica Nagrade "Šaban Bajramović" od strane Muzičke estrade u Nišu. Odnela je Vera i 40-ak festivalakih nagrada.

- Sa svakog festivala se vratih sa nekom nagradom. Eto, odoh na "Ilidžu" sasvim slučajno, kao zamena za kolegu, pa pobedih sa Časlavljevom pesmom "Drugarice ne diraj u sreću". Pre mene su na "Ilidži" pobeđivali isključivo muškarci.

- Posle prvog stiha "Drugarice, moja jaranice" prolomio se aplauz. A posle koncerta prilazi mi legendarni Safet i peva refren moje prethodne pesme "Ne ostavljaj me samu". Sledila mi se krv u žilama, kao da je vreme stalo - jedan Safet peva moju pesmu! To su trenuci zbog kojih je vredelo pevati.

Verkina energija je fascinantna. Tutnji Verka sve ove zvezdane godine i bez menadžera, i bez vozača, i bez portparola, i bez kuvara, i beš sminkera, i bez telohranitelja.

- Možeš da skidaš zvezde s neba, ali, ako nisi čovek, džaba ti. Dvadeset sedmog dana posle porođaja, otišla sam na koncert sa bebom u korpi. Koleginica koja je pre mene pevala, ode da mi čuva sina, a ja izađem na binu. U šestom mesecu trudnoće otpevala sam mesečnu turneju po Australiji, a da to niko od mojih kolega nije primetio (Kanarinac, Jašar, Dobrivoje, Kodić).

Ni ja ne primetih kad prođe pola veka u diskografiji.

Video: To je bruka i sramota: Nada Topčagić besna na sahrani Bore Drljače

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pakistanac

    7. decembar 2020 | 08:25

    Zadnjih nekoliko godina je pocela da lupeta.Zar njoj trebaju pesme za maloletnike?

  • Danica

    7. decembar 2020 | 23:13

    Mnogo stvari sto ona rade uopste ne prilice zeni njeih godina pocev od oblacenja. Drugo mngo je alava. Prosle je nejene vreme.

  • Rv

    7. decembar 2020 | 10:22

    Verka verka tisi legenda i ostaces do kraja zivota🍒🍇

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA