≫ 

Aca Stepić o Tomi Zdravkoviću: Knjigu o Tomi nikad ne bih završio (PLEJLISTA)

- Tomine pesme si hitične, pamtljive, znao je sa malo teksta da kaže mnogo - kaže Aca Stepić

  • 1

- Toma mi je bio kao mlađi brat. Imao sam razumevanja za sve njegove "bubice" i boemske ispade. Događalo se da muzičari kreću na koncert, a Tome nema. Tad sam nastupao ja sa svojim metodama - priča Aca Stepić, kompozitor i šef čuvenog orkestra.

- Probudim Tomu, unesem ga na zadnje sedište auta, on spava, a ja vozim ekipu na koncert. Kad stignemo, Toma i ne zna gde smo, pa usledi bujica: "Kompiri, indijanci, gde ste me doveli!?" U hotelu se malo odmori i sredi, dođe za muzički sto odmoran i svež, spreman za nastup. A kad izađe pred publiku, tek onda vidimo da se svaki trud oko Tome isplatio.

Aca Stepić i Toma Zdravković ostvarili su uspešnu saradnju kao članovi "Beogradske estrade" i kao saradnici na nekoliko ploča zagrebačkog Jugotona.

- Kod Tome se nije znalo kad je dan, kad je noć, kad spava, kad ne spava. Živeli smo zajedno jedno pet godina kao udarni članovi "Beogradske estrade". Bezmerno mi je verovao, i kao šefu orkestra i kao svom ličnom blagajniku. Ja mu dam honorar, sednemo u auto, a Toma me zaustavi da svratimo u "Metropol". Uzme mikrofon pevaču, obrati se konobarima i gostima, pozdravi ih u svoje i moje ime, i saopšti da čašćava sve prisutne.

- Posle nekoliko takvih čašćavanja, ja mu kažem da prikoči, da brine malo i za svoj džep, a Toma će ti meni: "U svom detinjstvu nisam imao šta da jedem, išao sam zakrpljenih pantalona. Odrastao sam u siromaštvu i ko zna šta bi bilo sa mnom da mi ljudi nisu pomagali. Sad je došao red da i ja pomognem druge, makar da im ulepšam veče".

O Tomi se pišu knjige, snimaju filmovi i serije. I Aca se latio pera, krenuo da piše o Tomi. Ubrzo je shvatio da kniigu o Tomi nikad ne bi završio.

- Vozio sam ekipu na koncert u Zrenjanin. Na benzinskoj pumpi Toma mi kaže: "Živ mi ti, hoćeš da mi prodaš tvoj Volvo?". Po povratku u Beograd Toma je preuzeo Volvo, a ja kupio Opel. Znao sam da nema dozvolu i da je nepredvidiv za volanom. Ubrzo je do mene stigao glas da je vozio kolima niz stepenice na Tašmajdanu.

- Na Dan Republike svirao sam sa orkestrom na zabavi u beogradskom SUP-u na kojem je pevao i Toma. Za vreme zabave pozove me inspektor i upita: "Hoćeš da te hapsimo odmah ili kad završiš koncert? Napravio si hiljadu prekršaja" Osu čovek drvlje i kamenje po meni, a meni jasno da je sve to Tomino maslo. Odemo kod inspektora, a on upita Tomu koji će od nas dvojice na robiju, kola se vode na meni, a Toma vozio bez dozvole. Odmah je prihvatio da se upiše u auto školu i položi vozački. I kad je dobio vozačku, bio sam na oprezu. Po povratku sa koncerta, vozio sam iza njegovih kola, za svaki slučaj.

Muzička apoteka Foto: Promo

Aca Stepić je sa svojim ansamblom bio idealan za prve ploče Tome Zdravkovića, za taj suptilni spoj narodne i zabavne muzike. Pratio ga je u devet pesama na četiri singla zagrebačkog Jugotona: "Ljubavi živote moj", "Nedžmija", "Noći su tužne sve", "Neću plakati zbog tebe", "Danka", "Rastajemo se", "Boli, boli", "Dete ulice", "Dolazi, dolazi".

- Tomine pesme si hitične, pamtljive, znao je sa malo teksta da kaže mnogo. Pesme koie sam mu svirao i aranžirao zvuče lepršavo, skoro festivalski, u marijači fazonu. Tomine pesme su uvek mlade, potpuno je svejedno u kom su fazonu. Jesu i narodne, jesu i zabavne, a najviše Tomine.

- Koliko god da mi je drago što Tomine pesme toliko žive, toliko se razočaram kad čujem kako se na televiziji pevaju Tomine pesme. Nije to - to! Zakuju ga klinci tehnički, intonativno i dikcijski ponekad i bolje od Tome, ali fali Tomina duša. Za mene su Tomine pesme neodvojive od Tome i treba ih pustiti da žive sa Tomom.

Ono što je u zabavnoj muzici bila "Sarajevska škola" ("Indeksi", "Bijelo dugme", "Pro Arte", Čola), to je u narodnjacima bila autorska ekipa sa Banovog Brda (Buca Jovanović, Ilija Spasojević, Aca Stepić).

- Ja sam učio da sviram kod Ilije, ali sam komponovao i svirao u potpuno razlčitom stilu. Kad sam formirao svoj orkestar, pratio sam pevače u rasponu od Safeta, Tome, Silvane i Kvake do Arsena, Gabi i Đorđa Marjanovića. "Zar i ti pevaš sa narodnim orkestrom Ace Stepića?", upita Toma Arsena. "Kakav narodni orkestar, pa on ima i trubu, i trombon, i flautu, i saksofon, ima duvače koji otkidaju!" - reče Arsen.

Na današnjoj plejlisti je devet pesama koje je snimio Toma uz ansambl Ace Stepića.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DervenD

    31. oktobar 2021 | 18:19

    Aca je sve tacno rekao o Tomi.Pesme "Za ljubav tvoju"(M.Krnjevac,B.Drljaca"),"ljubavi zivote mol"(Toma, A.Stepic),"Majko,majko"(Toma,Meho,Stepic) krajem sezdesetih(68-69) bile su mozda najpopularnije. Tomu sam gledao uzivo,sa ansamblom A.Stepica 73.U ekipi su jos bili(redom po nastupanju):M.Serbezovski,M. Bajraktarevic,I. Krcic i T.Zdravkovic.Dodjose kola ispred Doma kulture,iznesose Tomu cetvoronoske iz kola.Dok su ostali pevali,Toma se otreznio i briljantno zavrsio koncert.Prvu pesmu za Mirjanu komponovao je A.Stepic("Zasto da dusa pati i boli"). Pesma B. Kosanina "Odlazi ,odlazi" donela je Tomi drugu(a ne prvu,kako mnogi tvrde) nagradu publike na " Ilidzi 68"(mislim da je uzivo na festivalu refren tercirao Hoki).Jedna od drazih njegovih pesama meni je i "Tamburasi ,tamburasi".Na ploci pise kantautor Toma Zdravkovic,a svojevremeno je Toma pominjao M.Bajraktarevica kao tekstopisca!!! Gospodin Stepic je sve raspametio , kao kompozitor i pratnjama,pesmama "Moj zivot je tuzna prica" i "Sesnaest ti leta bese"(posvecenu njegovoj kasnije supruzi Nadi(kada su se upoznali,stvarno je imala sesnaest leta,po njegovoj prici).O nagradama i priznanjima necu govoriti,predugacak je spisak.Sa Perom Grubicem i Grozdom Milovanovic,kasnije Vucicevic nije se skidao u emisiji "Pozdravi i zelje slusalaca" radio Nisa.Pratio je Acu Matica na ploci "Pred tvojom skolom" ,da ne govorim o saradnji sa M.Radosavljevic i ostalima. Skoro da nema pevaca od 65-te do osamdesetih sa kojim nije saradjivao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA