≫ 

Milena Plavšić, 50 godina od prve ploče: Ja sam jaka žena (PLEJLISTA)

Milena je godinama sam svoj majstor: komponuje, piše stihove, prodrucira

  • 4

"Banjaluko i ta tvoja sela u tebi sam dragog zanijela.

Zanijela garavim očima, bijelim licem i mednim ustima.

Ah, moj dragi, kad bih tvoja bila, moja bi se želja ispunila.

Mila majko odvešću ga sebi, biće mio i meni i tebi." (narodna)

"Bananjaluku" su pevali i pre Milene, pevali, a kao da su kleli: "Banjaluko vatrom izgorela" (Safet Isović), "Banjaluko grom u tebe puk'o" (Sneža Đurišić). A onda je Milena Plavšić, rođena Banjalučanka, proširila temu i na njena sela.

- Tu pesmu sam čula kao dete, kad sam počela da pevam još u prvom razredu osnovne škole. Naučila sam je sa radija, slušajući Safeta. Kako sam odrastala, poželela sam da je snimim. Na mojoj prvoj LP ploči iz 1980. dodala sam tekst "i ta tvoja sela" i izbacila stihove iz prethodnih verzija koje mi liče na kletve - priča Milena Plavšić.

- Safet je bio moj uzor, znala sam svaku njegovu pesmu. Kasnije sam zavolela i Zoru Dubljević i ostale velikane sevdaha.

Iza Milene je pola veka diskografskog staža, dvanaest singlova, petnaestak studijskih albuma, preko dvesta snimljenih pesama, milioni prodatih ploča, desetine večitih i potencijalnih hitova: "Poželi nam majko sreću", "Čašu mi tugom nalijte", "Ti ne znaš, a ja te volim", "Samo za tebe jedini moj", "Hiljadu želja imam", "Pisma ću tvoja čuvati", "Zar ti mene nije žao", "Priđi malo bliže", "Sve je lepo samo tebe nema", "Jaka žena", "Nadaš li se meni zavičaju mio", "Boli li te suza moja", "Žao mi je"...

- Ja poodavno mogu da živim samo od mojih pesama iz prošlog veka. Pošteno rečeno, retko ko me zove zbog novih pesama. Moje pesme su uglavnom sentiši sa optimstičkim krajem i porukom.

Prvu ploču snima još kao devojčurak za produkciju "Šumadija" iz Batočine. Na omotu Mileninog prvenca piše: "Lepotica festivala Sokobanja 1971."

- Kad bih računala i prve singlice u godine staža, davno bih bila penzioner. Sa petnaest godina sam zapevala kao "letnja pevačica" u restoranu "Grand" u Valjevu, zajedno sa Azeminom Grbić. Starije kolege me zavole i predlože za festival u Sokobanji. Dobila sam prvu nagradu stručnog žirija i pravo da snimim ploču za zagrebački Jugoton.

Milenine početke obeležio je gospodin Aca Stepić. Saradnja je trajala petnaestak godina i rezultirala sa isto toliko malih i velikih ploča.

- Aca je moj muzički roditelj, koji je vodio računa ne samo o mojim pesmama, nego i o mom bezbednom putu kroz estradnu šumu. To je bio odnos poštvanja i poverenja, bez papira i ugovora. Sa Acom sam snimila i moj prvi veliki hit "Ti ne znaš, a ja te volim" na stihove Marjana Beneša.

Muzička apoteka Milena Plavšić Printskrin: Youtube/Milena Plavšić - Topic/Grand Production, Youtube/Jugoton Music, Foto: Pixabay

- Imala sam tu sreću da u Acinoj blizini živi i Buca Jovanović. Volela sam Bucu i njegov stil, volela sam njegovu suprugu Pavu. Snimili smo dve ploče "Lepa beše pastirica" i "Niko kao ti". Žao mi je što je rano otišao, sigurna sam da bi snimali još. Nikad neću zaboraviti kako je uz harmoniku pevao "Raširi ruke, o majko stara". Tada mi je rekao da radi samo sa pevačima koji imaju dušu i da imam višak emocija.

I kad je zaređala sa modernim pesmama i evergrinima, Milena se nije odricala sevdaha.

- Imali smo veliku turneju koju su pratili novinari iz cele Juge. Zamislte mene u okruženju Safeta, Zaima, Himze, Meha, Bebe. Volela sam ih i poštovala kao bogove, pa mi bilo neprijatno da dobijem aplauz veći od njihovog. Silazim sa scene, a Himzo mi reče: "Slušaj sine, tako damski držiš taj mikrofon, pevaj te tvoje sentiše, jer tvom se glasu veruje". To je kompliment koji mi se za sva vremena urezao u pamćenje.

Milena je godinama sam svoj majstor: komponuje, piše stihove, prodrucira.

- Odrasla sam u okruženju dobrih kompozitora i tekstopisaca. Marjan Beneš je bio moj sugrađanin i prjatelj, jedan od najboljih boksera na svetu i veliki poeta. Napisao je jedan od mojih prvih hitova "Ti ne znaš, a ja te volim" i još nekoliko prelepih pesama za mene. Bili smo kao brat i sestra, a novinari su i tada hteli da naprave nešto više. Osvanuo je naslov: "Čvrsta pesnica i nežan glas".

- Kad proverenim autorima ponestane inspiracije, ja opevam svoje emocije. Tako je nastala pesma "Jaka žena". Svaka reč u toj pesmi je autobiografska. Raspala se Juga, zemlja koju sam volela najviše na svetu, u Bosni me proglasiše "srpskom" pevačicom, u Srbiji kažu "ona Bosanka", izgubila sam svoje bližnje, ušteđevina mi ostala kod "Dafine" i "Jezde".

- Spavala sam na rate, preplakala mnoge noći razmišljajući šta sutra. Jednom sam rekla samoj sebi: "Milena, moraš dalje, ti si jaka žena". Ustala sam iz kreveta, i u četiri sata ujutru napisala: "Svaku buru i oluju koju život sprema, srce moje izdržaće, ja sam jaka žena".

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bata raka

    12. februar 2021 | 09:43

    Prelepa žena sjajna pevacica prava dama❤❤❤❤❤

  • Boža zemunac

    12. februar 2021 | 09:07

    Imao sam čast i zadovoljstvo da sa Milenom pevam humanitarne koncerte u organizaciji Olge Petrović. Milena je dobar čovek , izvanredan pevač i lepota od zene. Živa bila Milena i Bog te čuvao na mnogaja ljeta .

  • Kristina

    12. februar 2021 | 23:31

    Predivna 😇😇😇

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA