≫ 

Radoslav Rodić Roki o gorkim plodovima popularnosti: "Dok budeš pevao, ko će tvoje breme da nosi"

Radoslav Rodić Roki poodavno je stekao epitet urbane legende, i pesmama, i pevanjem, i manirima i nadimkom

  • 0

"Jedni kažu da sam zaljubljen, drugi kažu da sam izgubljen,

jedni kažu ovo, drugi kažu ono, a ja kažem ja sam samo tvoj.

Volim, volim da te volim, volim kad sam samo tvoj,

ti si žena mojih snova, ti si moja sudbina.

Čeko sam te celog života, jer sam znao negde postojiš,

danju sam te zvao, noću sam te sanjo, i na kraju sastasmo se mi.

Ajte sa mnom moji drugari, da za sreću popijemo mi,

da pijemo za nju, da pijemo za me, momačko je veče večeras."

(Dragan Toković)

"Volim da te volim" pevao je i sam autor, snimio i Hašim Kučuk Hoki, ali tek posle Rokijeve interpretacije ova pesma je dobila snagu evergrina.

- Iskreno, kad sam je snimio nije mi se dopala kao što mi se danas dopada, iako sam je na "Mesamu" pevao uz pratnju 60 momaka i devojaka iz hora KUD-a "Branko Cvetković". To je zvučalo i izgledalo veličanstveno i dobro prihvaćeno, a kada bih danas predložio nešto slično, smestili bi me u košulju sa kontra zakopčavanjem - priča Radoslav Rodić Roki.

- Snimio sam je i sa "Zemunskim tamburašima", učestvovao sam i na njihovom godišnjem koncertu u "Domu vazduhoplovstva", i to je zaista sjajno zvučalo. Uostalom, vojvođanski tamburaši je sviraju po svojim kafanama i čardama, izgleda da se taj odjek širi svuda po svetu.

Radoslav Rodić Roki poodavno je stekao epitet urbane legende, i pesmama, i pevanjem, i manirima i nadimkom.

- Rano sam omirisao taj barut urbanog Beograda. Postao sam Roki u srednjoj školi "Nikola Tesla", nekoliko godina pre Silvestera Stalonea. Natucao sam formulu za provodljivost bakra ("ro" puta "ki"). Ceo razred je počeo da skandira ro-ki, ro-ki, i postadoh Roki. Silvester je to, verovatno, čuo pa mu se svidelo.

To školsko suočavanje sa elektronikom, cevima i pojačalima još više je pojačalo Rokijevu ljubav prema gitari i devojkama. U legendarnom "Podrumčetu" na Novom Beogradu skidao je Elvisa i Bitlse, nastupao po igrankama i koncertima.

- Ja sam sredinom 70-ih imao i jedan singl za PGP sa grupom "Helios". Bile su to dve zabavnjačke pesme "Svemu si kriva ti" i "Natali". U tom orkestru su svirali Pišta, Srđan i Crveni, a ja sam pevao. Pevao sam sve, osim narodnjaka. Tek tamo negde od 80-ih upoznajem pravu narodnu muziku, i postepeno se prešaltavam na teren Tome i Toze.

Prvu narodnjačku ploču objavljuje 1985. za Jugoton, sa udarnim pesmama "Častio sam, častio" i "Zašto te nema u mojoj sobi". Roki je prvi pevač autorskog tandema Marina i Futa, njihov prvi folk projekat. Krajem 1985. ostvaruje i prvu od ukupno tri uzastopne pobede na "Mesamu" sa pesmom Dragana Tokovića "Volim da te volim".

- "Mesam" je bio naš najgrandiozniji festival sa nekoliko večeri: džeza, popa, roka, folka i alternativne muzike. Ispostavilo se da su narodnjaci zakon i na jednom ovakvom festivalu, samo je folk veče imalo dve predstave. Sećam se tog kolektivnog brojanja glasova: istresu se ulaznice sa glasovima publike, a svi pevači se okupe kao Indijanci oko vatre i broje glasove.

- Drugu pobedu sam ostvario sa pesmom "Žena", koja me podigla u orbitu, za mesec dana se prodala u pola miliona, učinila me prvom zvezdom folka. Problem je što se pojavila se na ploči tek pola godine posle završenog festivala. Naime, festival je završen u novembru, a ploča se pojavila u junu. Bio je to dovoljan razlog za spekulacije o nameštanju.

Muzička apoteka Radoslav Rodić Roki Foto: Promo

- Dobijam poziv i na treći uzastopni "Mesam", prihvatam teška srca, znajući da je teško triput zaredom pobediti, makar i pred mojom publikom i u mom gradu. Pevam divnu ljubavnu pesmu "Ljubo", o kaluđeru koji se zbog propale ljubavi povukao iz sveta i otišao u manastir. Da bi slika na sceni pratila ovu divnu priču, pojavljujem se u kaluđerskoj mantiji, pozajmljenoj iz pozorišne predstave "Karađorđe".

- Pobedim u obe predstave, a drugi je bio Džej. Nikad neću zaboraviti te zvižduke Džejovih fanova. Pri uručenju pehara, skidoše mi kostim, a ostaviše čizme, pa mi uvališe neki smoking tri broja veći. Izgledao sam kao karikatura Švarcenegera. Bio sam stvarni pobednik, a osećao sam se kao gubitnik. Usledilo je i curkularno pismo kojim su otkazani moji unapred ugovoreni novogodišnji šou programi.

Posle desetina hitova i trostruke uzastopne pobede na "Mesamu", Roki se povlači sa estrade.

- Izgleda da sam u pogrešno vreme pročitao stihove Branka Miljkovića: "Putuj, pevaj, prkosi, samo te pesma hoće i noć se tobom ponosi, ali dok ti budeš pevao, ko će tvoje breme da nosi". To pitanje sam postavio sebi još 90-ih, a početkom ovog veka sam odlučio da promenim način života.

- Lepo je sve to bilo, mnogo hitova, putovanja, trenutaka o kojima mnogi sanjaju i misle da su nedostižni u životu, a kad se dostignu i nisu tako zanimljivi. Tad sam se i po drugi put oženio, dobio nove klince, uz koje sam želeo i ja da rastem, za razliku od prethodnih klinaca sa kojima nisam rastao zbog jurnjave po svetu.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA