≫ 

Pola veka muzičkog dvoboja "Ko zna više": Mile Bogdanović protiv Cuneta Gojkovića

Bilo je to jedinstveno natpevavanje u trajanju od 15 sati efektivnog pevanja

  • 2

1971. godine u hotelu "Jugoslavija" održan je dvodnevni pevački dvoboj između Mileta Bogdanovića i Cuneta Gojkovića. Bilo je to jedinstveno natpevavanje u trajanju od 15 sati efektivnog pevanja. Organizatori su bili Radio Beograd 202 i Politika ekspres.

- Ideju da se ovo nadmetanje održi dao je Đorđe Seničar, urednik u Radio Beogradu, i to posle Cunetove izjave da zna najviše pesama na svetu. Ja sam prihvatio izazov i predložio duel, ne ko je bolji pevač, nego ko zna više pesama. Imali smo šest meseci za pripremu, generalnu probu u hotelu "Palas", potpisali sporazum o "fer pleju" i propozicijama - pričao je Mile Bogdanović u radio izdanju Muzičke apoteke.

- 15 sati nadmetanja je bilo podeljeno u 15 rundi: naizmenično nastavljanje iste pesme (jedan počne, otpeva prvu strofu, drugi nastavlja), nastavak pesme sa slovom kojim takmičar završi strofu, pevanje na određenu temu (ljubav, cveće, imena reke, planine), pevanje "na slovo, na slovo" recimo "ć" ("Ćirbirbela Mare moja"), pevanje po zadatku protivnika... Ono što je najvažnije u propozicijama je da se nije smela ponoviti nijedna pesma. Dozvoljeno vreme između dve pesme je deset sekundi. U toku takmičenja bilo je odmora šest puta po pet minuta, kada su lekari vršili pregled takmičara.

Predsednik takmičarske komisije bio je dirigent Zabavnog orkestra RTB-a Ilija Genić. Svirali su orkestri pod upravom Radeta Jašarevića, Đorđa Negovanovića i Toše Elezovića. Voditelji su bili Đorđe Nenadović, Ivan Bekjarev i Ivanka Jovanović.

Prisutno je bilo preko hiljadu posetilaca, a u publici su bile i poznate ličnosti iz javnog i kulturnog života: Milena Dravić, Dragan Nikolić, Tozovac, Toma Zdravković, Soja Jovanović... Radio Beograd je vršio direktan prenos, a dnevna štmapa je svakodnevno podgrejavala atmosferu.

- I Mile i ja smo se dugo pripremali za ovo takmičenje imali smo svoju strategiju i svoje sekundante. Moji sekundati su bili Aca Trandafilović i Đorđe Gagić, a Miletovi Vule Jevtić i novinar Radio Beograda Branko Nikolić. U svojoj strategiji ja sam se trudio da mi pesme završavaju suglasnikom, kako bih Miletu otežao početak pesme. Ujutru sam mu malo popustio, pa sam završio pesmu slovom "u". Mile je pogledao kroz prozor i video izlazak sunca. Odmah mu je sinula ideja i nastavio je pesmom "U ranu zoru", na oduševljenje publike - pričao je legendarni Cune.

Ovo takmičenje su podržali brojni sponzori - banke, konfekcije, fabrike nameštaja, pivare, mesne industrije, farmaceutski giganti, prevoznici. Bilo je i privatnih darodavaca.

- Moj najdraži sponzor je čistač obuće, izvesni gospodin Čeda iz ulice 7. jula koji je poslao telegram sa željom da pobedim i da mi sedam dana besplatno čisti obuću. Drugi telegram dobio sam iz frizerske zadruge "Beograd" iz Nušićeve ulice koja mi u slučaju pobede obezbeđuje tri kompleta šišanja, pranja kose i brijanja - sećao se Mile Bogdanović.

Marta meseca 1981. u dvorani Doma sindikata obeležen je jubilej - deset godina nadmetanja. Sa tog koncerta snimljena je i audio kaseta pod nazivom "Ko zna više" i objavljena za produkciju Sarajevodisk iz Sarajeva.

Pored ogromnog tima zapisničara, sudija i sekundanata u dvorani hotela "Jugoslavija" montiran je i specijalan "kompjuter" koji su stavili na raspolaganje "Dečje novine" iz Gornjeg Milanovca koji je u roku od tri sekude signalizirao ako je neka pesma već otpevana.

Posle 15 sati efektivnog natpevavanja odlukom stručnog žirija pobedio je Cune Gojković tesnim rezultatom 42:41.

- Inženjer Mile Bigdanović je izgubio, Cune Gojković je pobedio. Ali, i da je bilo obrnuto, ne bi bilo iznenađenje i ne bi bilo nezasluženo. Ovo je bilo i više od takmičenja ko zna više pesama. Ovo je dokaz da će kvalitet pesme i pevanja večno imati visoku cenu - izjavio Cune posle pobede.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA