≫ 

13 godina od smrti kralja romske muzike: Šaban Bajramović u pesmama i sećanjima

Kralj romske muzike preminuo je na današnji dan, 8. juna 2008

  • 4

Upitah jednom Šabana Bajramovića šta mu znači ono "kići, kići, ale, ale, ćići". Reče mi da to ni na srpskom ni na ciganskom ne znači ništa, tako mu došlo! Pitanje je, zapravo, koliko i ovdašnji Romi razumeju šta peva njihov kralj.

Izgeleda da ona Bajagina "klasiku voli onaj ko razume" ne važi u Šabanovom slučaju. I oni koji ga ništa ne razumeju, slušaju i osećaju njegovu muziku.

Bio je sirotinja u rodnom Nišu, dezerter iz vojske, osuđenik na Golom otoku, omiljeni pevač Indire Gandi, jedan od deset najboljih džez i bluz pevača na svetu po strogim kriterijumima magazina "Tajm".

Pevao je baš onako kako je i živeo - sa nepodnošljivom lakoćom. U početku je preferirao orijentale i sevdah, a zatim i svoje autentične numere. Stvarao je neke nove a večite melodije, otvarao nove ritmove i stilove.

- Ja sam izmislio sa-sa ritam - izjavi s ponosom u "Saboru" Studija B.

Tokom poluvekovne karijere komponovao je nekoliko stotina pesama, pisao stihove za svoje pesme, svirao nekoliko instrumenata. Onako ležerno kako je počeo na niškoj kaldrmi, nastupao je i na najblistavijim pozornicama sveta.

Snimao je za skoro sve diskografske kuće u bivšoj Jugi: Jugoton, PGP, Diskos, Jugodisk, Suzi, Melos...

- Najvše sam snimao za RTV Ljubljana, nekoliko albuma sa pedesetak mojih najčuvenijih pesama. Kad sam počinjao, odbili su me u PGP-u sa obrazloženjem da sam nekomercijalan. Kad sam postao zvezda, počeli su da me jure, a meni se nikad nije žurilo. Dobio sam poziv i od legendarnog Carevca da snimim nekoliko trajnih snimaka za arhivu Radio Beograda. Ja zakasnim pet minuta, i od snimanja nije bilo ništa - pričao je Bajramović.

Šabanova ležernost je plenila, u njegovu laž se verovalo. Neke kolege je iz poštovanja oslovljavao sa "kompozicijo".

- Ja ga pitam valja li čemu pesma, a on će ti meni: "Izeš mi k...., al' ništa ne valja" - pričao je legendarni kompozitor Danilo Živković.

Sećam se muka muzičkog urednika Radio Šapca da ga privoli da peva na "Raspevanoj jeseni".

- Šabane, je l' sigurno dolaziš?

- Umro ti meni ako ne dođem!

I nije došao, al' se niko nije naljutio.

U rodnom Nišu dobio je spomenik i bulevar. Među donatorima su bili i Brega i Kusta, mnogi znani i neznani. Nije dočekao već dodleljenu nacionalnu penziju. I kako to kod nas biva, više ga poštuju mrtvog nego živog. A kako i ne bi - od Bajramovićevih pesama ("Akaja rat" - "Ova je noć", "Geljan dade" - "Prokleta je Amerika", "Dželi Mara po vašari" - "Mesečina, mesečina", "Lele, lele" - "Ne idi od mene", "Maruška, Maruška", "Od kako me žena ostavila", "Košava sa Dunava") lepu karijeru su napravili Boban Zdravković, Dara Bubamara, Acko Nezirović, Toma Jovanović... A tek Bregović?

Kralj romske muzike preminuo je na današnji dan, 8. juna 2008.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA