• 1

Novica Zdravković u radio izdanju Muzičke apoteke: "Imam hit, samo me mrzi da ga objavim"

Novica je malo snimao: dva singla, dva LP-ija i nekoliko CD izdanja

  • 1

"Naviko sam ja noćni život, danju spavam, a ludujem noću,

od mene je i bog digo ruke, baš me briga živim kako hoću.
Svi se čude što ovako živim, što već jednom život ne promenim,
a meni je baš ovako lepo, ja jedino noćni život cenim.
Pitaju me dokle ću ovako, zar mi nije dosadilo sve,
a meni je baš ovako lepo, mladost daje, starost ruši sve.
Svi se čude što ovako živim, što jedanput život ne promenim,
a meni je baš ovako lepo, baš me briga neću da se ženim.
Naviko sam ja na noćni život, danju spavam, a ludujem noću,
od mene je i bog digo ruke, baš me briga živim kako hoću."
(Novica Zdravković)

Ova pesma je totalno drukčija od drugih: svaka strofa počinje i završava refrenom. "Naviko sam ja na noćni život" iz 1986. godine promenila je višedecenijski šablon narodne pesme: (strofa + refren) X 3. Novica Zdravković je ovom pesmom konstruisao novu muzičku strukturu: (refren + strofa + refren) X 3. Ovo je mogao da napiše i komponuje samo neko ko je potpuno drukčiji od drugih - Tomin brat, Novica Nole Zdravković (1947-2021).

- "Naviko sam ja noćni život" je moja autobiografska pesma. Komponovao sam je još 1977, a tek deset godina kasnije snimio na ploči. Kad se Toma vratio iz Amerike, i on je rado pevao tu pesmu, pa publika nije ni znala da je to moja pesma, da sam je snimio na mojoj ploči. Tek kad je Toma otišao, publika je prihvatila i mene. Ja sam pevao, a publika je plakala, gledajući u meni Tomu - pričao je Nole 2012. godine u radio izdanju Muzičke apoteke na Fokus radiju.

Dugo sam pozivao Noleta da dođe u moju radio emisiju. "Ti znaš da ne mogu bez cigare ni pet minuta, a u studiju se ne puši" - pravdao je svoje odbijanje. Kad sam pristao i na kriške dima samo da dođe u emisiju, govorio je da ne bi želeo da izmaleriše, i ovako se Beograd čisti od narodnjačkih radio stanica. Tako je i bilo - dođe Nole, i posle mesec dana ugasiše radio Fokus. Srećom, sačuvah na traci ovu emisiju, moju prvu i poslednju sa Noletom Zdravkovićem.

- Za razliku od Tome ja sam rođen baš u Pečenjevcu, selu između Niša i Leskovca. Obično se hvale, znaš ono, "ja sam baš iz Beograda" ili iz nekog drugog većeg grada. Eto, ja sam baš iz Pečenjevca, a Toma je rođen u Aleksincu, gde je naš otac radio pre rata.

- Toma se rano otisnuo u svet, a ja ostao na selu sa braćom i sestrom. Dva pevača je mnogo za jednu kuću, a nekako i fizički nisam bio predodređen za seljaka, pa sam sa drugarima razmišljao da krenem za Nemačku.

Na putu za Nemačku svratio je Nole kod brata u Beograd. Svratio, i zauvek ostao.

- Toma me odveo u tek otvorenu kafanu "Tržnica" na Banovom Brdu, upoznao sa gazdom i rekao: "Evo, ostavljam ti Novicu!". Ja u čudu, niti sam tonski dobro stajao, ni ritmički, niti sam imao neki repertoar. Nekako sam izdržao par meseci u tom restoranu, a onda upoznajem Sinišu Matejića iz Ćićevca, bogomdanog harmonikaša, najboljeg Krnjevčevog učenika. Sa njim sam počeo da pevam u "Golfu". Otvarao sam i zatvarao desetine beogradskih kafana, dobio samopouzdanje i shvatio da na ovom belom svetu ima mesta i za Tomu i za mene. Naravno, Tomi veći, meni manji mikrofon.

- Na moju i Tominu sreću upoznali smo Dragana Tokovića, oca ovdašnjih kantautora, koji nam je prvi pokazao kako da pevamo ono što sami napišemo i komponujemo. Kasnije smo upoznali i zavoleli Kemala Montena i Zorana Kalezića, postali nerazdvojni. Kemo je govorio da je Tomin i moj treći brat.

I pre nego što je počeo da snima svoje ploče, Novica Zdravković je pisao i komponovao za Tomu. 1974. napisao je "Lele, lele, ciganko" i "Sutra se vraćam kući". Napisao je Novica za Tomu još nekoliko antologijskih: "Umoran sam od života", "Ispod palme na obali mora", "Plakala je, molila me".

- Mnogi nisu verovali da su to moje pesme. Jednostavno, veliki kantautori su često potpisivali svoje žene, ljubavnice, braću, sestre i ostale ukućane. Kod mene je bilo suprotno - ja sam potpisivao Tomu i na nekim mojim pesmama.

- Kad je Toma otišao za Ameriku, ja sam sredinom 70-ih snimio moju prvu ploču sa pesmama "Ne pevajte pesmu njenu" i "Seti me se, makar jednom". I kad sam počeo da snimam, ostao sam kafanski pevač, i to beogradski. Imao sam svoju publiku, ploče i mediji me nisu interesovali.

Novica je malo snimao: dva singla, dva LP-ija i nekoliko CD izdanja. Šira publika ga prepoznaje po pesmama "Splavovi", "Ambis mog života", "Ludnica". Samo strastveni diskofili i kolekcionari znaju da je Nole još 1989. snimio preteču pesme "Splavovi" i to pod nazivom "Ne budite mene".

- To sam snimio za produkciju "Suzi" iz Zagreba uoči početka rata u Jugi i objavio kao sporednu pesmu na albumu. Taj originalni refren glasi: "Nisam spavo dok je nisam prevario, sad ne spavam da je ne bih izgubio". Ta pesma i jeste nastala sa procvatom beogradskih splavova, a kad su splavovi doživeli ekspanziju, osetio sam momenat i presnimio je u modernom ruhu.

Koliko god bio muzikalan i ponosan na velikog brata, savršeno je bio svestan svog mesta na estradi. Uživao je u Tominoj senci, znajući koliko liči na brata.

- Poslednjih meseci Tominog života po ceo dan smo provodili zajedno. I u najtežim bolovima mislio je na mene i na moju karijeru, plašio se da ne dignem ruke od muzike. A došlo mi bilo da batalim pevanje. Terao me Toma da pevam, a to je bila poslednja stvar na koju sam mislio. Kad je Toma otišao, nisam mogao da se odbranim od poziva. I danas me pitaju kad će novi hit. Ja kažem imam ga, samo me mrzi da ga objavim.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    Laka ti crna zemlja legendo i neka te anđeli čuvaju.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima