≫ 

Od 14. do 18. jula u Grivcu: Betulini "Gružanski dani" (PLEJLISTA)

Vikend na "Gružanskim danima" rezervisan je za instrumentaliste i pevače amatere

  • 0

- Posle mog dugogodišnjeg putešestvija po Srbiji sa ugostiteljskim objektima, konačno sam shvatio da od svog rodnog kraja nema ništa lepše ni bolje. Držeći restorane po tuđim kućama, zaboravih na svoju. Zato i reših da u Grivcu, svom rodnom selu, otvorim Zemljoradničku zadrugu "Grivac - Betula", da malo živnem i selo i one koji u njemu žive - kaže estradni umetnik Slobodan Betulić Betula.

Od srede do nedelje, od 14. do 18. jula u Grivcu, Slobodan Betulić Betula organizuje manifestaciju "Gružanski dani".

- Odlučio sam da svake godine organizujem "Gružanske dane". Krećemo u sredu 14. jula od 20 sati uz pucanj iz trešnjevog topa. Pozvao sam nekoliko popova da osveštaju binu i otprate Eru Ojdanića u pesmi "Vetar duva, ljuljaju se ruže", a svaki pop će posebno sa orkestrom otpevati po jednu pesmu. Pokušaćemo i Eru da produhovimo, očistimo od nečisti, da ga ogrnemo u mantiju.

Manifestacija "Gružanski dani" potrajaće nekoliko dana, u srcu Šumadije, u selu Grivac kod Knića, uz Betuline specijalitete sa roštilja i zemljanog lonca, uz "prakca" i "jaguara" i svadbarski kupus.

- 15. jula je "Dan patriota Gruže i Šumadije", promovisaćemo prvu patriotsku televiziju u Batočini. Šesnaestog jula, u petak, je glavni dan "Gružanskih dana". Rešio sam da nagradim neke od naših najboljih tekstopisaca, one istinske pesnike čije pesme žive u narodu.

- Lako je na lepu devojku sašiti haljinu. E, ta lepa devojka je tekst, kompozicija je haljina, a aranžman su oni cvetići po haljini. Pozvao sam desetak tekstopisaca, da ih ugostim, dodelim najveće priznanje moje manifestacije, jedinstveno priznanje na svetu - "Ikona svog zanata".

- Svaki tekstopisac može da dovede po tri svoja pevača da mu otpevaju najveće hitove. Naravno, pokojne velikane pustićemo u originalu. Biće to retka prilika da i tekstopisci budu na bini dok ide njihova pesma, a neki od njih će i otpevati svoje stihove.

"Gružanske dane" uveličaće svojim pesmama: Branislav Cvetinović Laki ("Uvenuće narcis beli", "16 ti leta beše", "Moj život je tužna priča", "Slavica je njeno ime", "Poranila majka stara", "Voz polazi, draga plače", "Jedna žena plave kose", "Za ljubav sam mladost dao", "Pozdravi draga sina", "Ti živiš negde daleko", "Ti si htela i što nisi smela", "U večeri kada sunce zađe", "Ljubavi se staroj vrati", "Otišli smo, ti ostade majko", "Selo moje, mesto najmilije", "Tiho sviraj dragačevska trubo"), Atanasije Savić ("Jedna lasta ne čini proleće", "Svirajte noćas samo za nju", "Zovite me gospodine", "Ja sam čovek s koferom u ruci", "Ti si žena bez adrese", "Doviđenja, doviđenja", "Smiri se srce, smiri", "Možda si čula da život piše romane", "Prestala sam davno da se smejem"), Nikola Grbić Grba ("Znaš li odakle si sine", "Ej, evo me, moji stari drugovi", "Ruže cvetaju samo u pesmama", "Ćao, ćao Jelena", "Stavi karte na sto", "Javi se, oteraj tugu"), Ratomir Ivanović Šanko ("Kud se žuriš, hej živote", "Oj Kruševcu, Lazarevo carstrvo", "Rodila me majka da varam devojke", "Rodi mi draga sina", "Plavokosu devojčicu moje srce želi", "Stara kuća, stari crep"), Gradimir Jovanović ("Hoću susret u četiri oka", "Brzo prođe naša sreća", "Da si sa mnom jela žutu proju", "Vodenice, golubice tužna"), Milan D. Šoškić ("Ivana se kroz Berane šeta" "Žena na kapiji", "Pozdravljam te Crna Goro", "U ostroške grede dvije"), Boris Lazović ("Seo Mile na livadu", "Oj curice iz zelenog luga", "Uramljena slika"), Ljubivoje Sretović Zaka ("List zeleni počeo da vene", "Idi zoro, idi", "Zamiriši ružo", "Što je lepo nekad bilo"), Boris Maćešić ("Kosovski božur", "Ništa od nas biti neće", "Rasti, rasti mili sine", "Još samo jednu krčmaru stari", "Samo mene nema ko da voli", "Udri Mujo u šargiju", "Eh da mi je čaša vode sa izvora u mom selu")...

Muzička apoteka Foto: Promo

- Naravno, nemoguće je sve velikane među tekstopiscima okupiti u jednom danu i na jednom mestu. Neki su blaženopočivši, neki su u poznim godinama, nekima i nije do druženja. Setićemo se i Safeta Kafedžića, Joze Penave, Radeta Jovanovića, Stevice Spasića...

- Ikonisaćemo nekom drugom prilikom i Miodraga Ž. Ilića, Marinu Tucaković, Vesnu Petković, Milu Janković... Ovo je moj dug prema dragim kolegama od pera. Posthumno ćemo ikonisati Časlava Đokovića, jednog od najplodnijih autora narodne muzike svih vremena.

Vikend na "Gružanskim danima" rezervisan je za instrumentaliste i pevače amatere.

- Pozivam sve mlade pevače, instrumentalste, harmonikaše, violiniste, saksofoniste, frulaše, gitariste. Ne plaća se nikakva kotizacija, sem učešća za izdavanje CD-a. Ceo program se snima i biće emitovan na nekoliko televizija. Voditelj programa posvećenog tekstopiscima je Goran Milošević, autor Muzičke apoteke.

- Već sad pripremam i "Jesenje gružanske dane" u kojima će se predstaviti svi oni retki talenti sa sela, koji imaju šta da kazu i pokažu. Ljudi su željno oduševljeni mojim povratkom u zavičaj. Ne mogu da verujem da svaki dan ode po dva pečena praseta i jagnjeta. Sve je više mladeži koja bane na narodnjake i pečenje. Svrati i gradonačelnik Kragujevca, svrate i moje kolege i prijatelji u "popisnu komisiju".

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA