≫ 

Kako je jedna pesma Nedeljka Bilkića postala vodeća u opusu Novice Negovanovića

- "Kad umoran budem pao" uvek donosim na drugačiji način, u svakom nastupu drugačije su emocije - pričao je Novica

  • 2

"Kad umoran budem pao, ja sudbinu neću kleti,

sa pesmom sam drugovao, sa pesmom sam tugovao,

sa pesmom ću i umreti.

Nakuco se čaša, napev'o pesama,

napio se nektar vina sa rajskih usana.

Najlepše sam ruže brao, lov lovio čarnom gorom,

lepotice milovao, pesmom tugu razbijao, vraćao se kući zorom.

Gde sam naš'o strasti, tu im nisam prašt'o,

pa sad kad mi duša gori barem znadem zašto.

Nagrijo se sunca žarka, nagledao svih lepota,

naljubio devojaka, kao vila iz oblaka, šta bih više od života.

Vreme nosi dane, krši boru grane,

slomila se orlu krila, jedna mladost bila."

(Nedeljko Bilkić - Jovan Jovanović Zmaj/Safet Kafedžić)

Ovu pesmu je 1979. godine komponovao i prvi snimio Nedeljko Bilkić uz ansambl Branimira Đokića, i to pod naslovom "Sa pjesmom ću umrijeti". Pesma je dugo ćutala kao poslednja na A strani Jugotonovog albuma, a 1986. pesmu je presnimio Novica Negovanović sa svojim ansamblom, i objavio na Jugodiskovom albumu pod nazivom "Kad umoran budem pao". 1989. godine Novica odlazi za Ameriku, a 1998.

Nedeljko još jednom snima "Kad umoran budem pao", i to kao poslednju, desetu pesmu na ZAM-ovom CD-u u modernom aranžmanu Velje Živkovića. Ni ova nova Nedeljkova verzija nije se mnogo slušala, a kad se Novica 2004. godine vratio iz Amerike kreće vaskrsnuće. I muzičari i publika poverovaše Noletovoj interpretaciji.

- To je kompozicija Nedeljka Bilkića. On je meni ustupio pesmu, jer kod njega nije prošla, možda i ne sluteći da će tako dobro da prođe kod mene. Iskreno, ni ja nisam mnogo očekivao - tekst je vrhunski, al' ga ima mnogo, bez refrena koji se pamti i ponavlja - pričao je Nole u Muzičkoj apoteci.

- Pesma mi je stvarno legla, mnogo je volim, i sve je više volim, i sve mi se više traži. Primećujem da je i kolege pevaju i naručuju. Gde god se pojavim, obično čujem: "Nole, 'ajmo "Kad umoran budem pao". Neki je rezervišu i za svoj poslednji ispraćaj. Ne mogu da zamislim nastup bez pesme "Kad umoran budem pao".

Ovo je redak primer da druga verzija pesme bude slušanija od originala. Izgleda da je Noletova nadogradnja na harmonici učinila svoje. Čim se Nole lati harmonike, pa još kad je "predvostruči", porastu i očekivanja kod publike.

- Uz oca i strica zavoleh harmoniku, zavoleh i aplauze. Otac me je savetovao da pored sviranja ne zaboravim i na taj utisak kod publike. Zna moja publika da sve što im pevam i sviram iz dubine duše dolazi.

- "Kad umoran budem pao" uvek donosim na drugačiji način, u svakom nastupu drugačije su emocije. Izborio sam se za manevarski prostor da je interpretiram baš onako kako se u tom trenutku osećam. Poigravam se sa nekim paralelnim akordima, šetam nekim harmonijama koje su u doba Carevca bile zabranjene.

Muzička apoteka  Nedeljko Bilkić, Novica Negovanović Nedeljko Bilkić, Novica Negovanović, Foto: Promo

Decenijama je u svetu narodne muzike vladalo uverenje da je pesmom "Kad sretneš Hanku" zapečaćena tema o prolaznosti života. Srećom, Bosna je pored Radeta Jovanovića imala i Safeta Kafedžića, iskonskog sevdaliju, koji je iskoristio stihove Jove Zmaja od pre sto godina i jedan ovozemaljski život ovekovečio u pravu narodnjačku himnu.

- Ova pesma ima i jednu manu - ne sviđa mi se naziv. Doduše, ne sviđa mi se ni stih "sa pesmom ću i umreti". Kad se pesma zavrtela, izmenio sam taj stih i pevam "sa pesmom ću ja živeti".

Tako je jedna pesma Nedeljka Bilkića postala vodeća u opusu maestra Novice Negovanovića. I ne samo to, Nedeljko Bilkić je odigrao ključnu ulogu na početku Noletove karijere.

- Nedeljko je bio inicijator da ja pređem u pevačke vode. Ja sam, iskreno, bio zadovoljan time da budem samo uspešan harmonikaš. Kad me Bilkić odveo u PGP i preporučio kao pevača, tadašnji urednik Mića Đorđević je rekao: "Malo mu je što svira, sad još hoće i da peva". Nedeljko je bio uporan, pa kad nismo uspeli u PGP-u, odveo me u Jugoton, gde su me oberučke prihvatili.

- Nedeljko Bilkić mi je pozajmio svoj sako da se slikam za moju prvu ploču, a posle mi je ostao u trajno vlasništvo. Na mojim prvim hitovima "Daj da zora nikada ne svane" i "Zna jedino jedna žena" pevao mi je drugi glas.

11. avgusta 2021. Novica Negovanović je ispraćen na večni počinak baš uz pesmu "Kad umoran budem pao".

NOVICA NEGOVANOVIĆ - SVETO TROJSTVO NARODNE MUZIKE (1945 - 2021)

Voleo sam tvoju pesmu kao svoju kuću, kao nešto najrođenije. Dok ti pevaš i sviraš, ja vidim svoje ognjište, svoju majku, svoju reku, ovu našu Srbiju. Orodih se s tobom kao ti sa harmonikom, oslovljavah te sa "rode moj" i pre nego što te upoznah. Postao si institucija narodne muzike (vrhunski harmonikaš, kompozitor i pevač), a ostao jedno nasmejano dete. Tebi smrt ne može ništa, ti si davno postao besmrtan, ti si i smrt dočekao osmehom deteta.

Zbogom rode moj!

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vule

    16. avgust 2021 | 12:24

    U narodnoj pesmi nista bez Bosne i Srbije. Steta sto politicari nisu dobri.

  • DervenD

    19. avgust 2021 | 13:08

    Ne dirajte sveze rane.Pevaj i sviraj,sada tvojoj,mnogo boljoj,postavi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA