≫ 

76. rođendan Kanarinca: Pola veka od veličanstvenih pobeda na "Ilidži" i "Beogradskom proleću"

Već na svom prvom debitantskom nastupu na "Ilidži" 1969. godine Kanarinac ostvaruje trijumf sa svojom pesmom "Ja te volim"

  • 1

"Budi mi devojka, kada te molim,

ne idi drugom jer ja te volim.

Volim te ja, to ne znaš ti,

budi mi devojka, čuješ li.

Da, da, da, da ili ne, reci mi jednom, molim te.

Da, da, da, da ili ne, budi mi devojka, volim te.

Da budeš moja, to samo želim,

ja hoću s tobom radost da delim."

(Dragoslav Mihajlović Kanarinac)

Ostalo je zapisano u analima narodne muzike: na prestižnom festivalu "Beogradsko proleće" 1970. godine Dragoslav Mihajlović Kanarinac je odneo apsolutnu pobedu - Prvu nagradu stručnog žirija, Prvu nagradu publike i "Zlatnu detelinu", nagradu za interpretaciju.

- Tu pesmu, kao i desetine drugih, posvetio sam Jasni Kočijašević, carici mog srca. Ta pesma je zazvučala kao jedan lepršav narodnjački šlager, nešto novo u tom trenutku. Orkestar Mileta Urošvića je, specijalno za to finalno veče, duplirao svoj sastav. O nekoj pobedi nisam razmišljao ni u snu. Koga ja da pobedim? Kvaku? Tomu? Šabana? - priča Kanarinac za Muzičku apoteku.

- Na samom takmičenu, pre Kvake i Tome, Šaban Šaulić je pevao "Utjehu". I sad se naježim kakav je delirijum bio posle Šabanovog nastupa. Pa onda izađe Neđo Bilkić i razbije nas sa svojim sevdahom. A ja jadan u sendviču između Tome i Kvake.

- Tešio sam se što smo Kvaka i ja stanovali zajedno, preko puta Doma sindikata, bili smo cimeri u jednoj "maloj sobi tri sa tri". Bata Kvale mi je poklonio sako za nastup, a ja njemu zlatan sat. Tada smo se i pobratimili.

Već na svom prvom debitantskom nastupu na "Ilidži" 1969. godine Kanarinac ostvaruje trijumf sa svojom pesmom "Ja te volim".

- Videti na jednom mestu pevače koje sam do tada samo slušao na radiju i gledao na televiziji, delovalo je na mene nestvarno. Safet, Bilkić, Nedžad, Beba, Lepa, Toma, Gvozden, Silvana, Šerbo, Jovica, a ja debitant ispred produkcije "Diskos". Uložio sam celog sebe da pesmu donesem iskreno, intonativno i ritmički tačno, i to je na kraju donelo rezultat - Prvu nagradu publike.

Bio je to šok u diskografsko-estradnom svetu: mlađani Kanarinac dve godine zaredom pobeđuje na dva najveća muzička festivala.

- Da se nešto razumemo: ni tada, ni danas, nemam osećaj da sam ja pobedio jednog Safeta, Kvaku, Tomu, Šabana, Lepu, a da su oni izgubili od mene. Mi smo pevali, publika je glasala, žiri je glasao. Neko je dobio prvu, neko drugu, neko treću nagradu, ali se niko nije osetio poraženim.

Muzička apoteka, Dragoslav Mihajlović Kanarinac Foto: Promo, Printskrin: Youtube/PESMA KAO LEK – TV DUGA PLUS

Dragoslav Mihajlović Kanarinac je jedan od najvećih unikata narodne muzike, i kao izvođač, i kao autor.

- Više od pola veka pevam skoro isključivo ono što sam napišem i komponujem. Odmah posle prvih snimljenih pesama i uspeha na festivalima desio mi se narod, i to bez ikakve reklame. Bog mi je dao zdravlje, narod slavu i slavlje, a ja mom narodu pesme po kojima će me pamtiti.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bane

    17. avgust 2021 | 08:45

    Dobar tekst. Nista bez Ilidze. Kanarincu zelim dobro zdravlje. Jedva cekam prenos i ove godine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA