≫ 

O ovome je Šaban ćutao: Evo kako je kralju narodne muzike propala prva ploča

- Borio sam se kroz ceo život. Ispade da sam u toj borbi i Šabanu preoteo pesme - rekao je jednom prilikom Bora Drljača

  • 2

"Ti si sve što zelim sad,

da te grlim, da te ljubim,

vrati mi se dok sam mlad.

Otkad drugom želiš poći, sve više te volim ja,

ne odlazi, budi moja, sve ću za te dati sad.

Oči moje suze liju, na mom srcu golem jad,

svake noći sanjam da te grli drugi momak mlad.

Još uvek si želja moja, moga srca još si san,

vrati mi se, obasjaj me, kao sunce majski dan.

Još te volim kao pre,

ne daj drugom da te ljubi,

ne daj da nam ljubav mre."

(Žarko Pavlović "Valjevac")

"Ti si sve što želim" podigla je pre pola veka Boru Drljaču u zvezdanu orbitu. Malo je poznato, međutim, da je ova dižuća dvojčica bila namenjena Šabanu Šauliću, i pre nego što je upoznao Bucu Jovanovića.

- Upoznao sam Šabana na Šabačkom vašaru 1968. Zapravo, Šaban je, kao klinac od 17 godina, došao da upozna Žarka Pavlovića "Valjevca", Peru Grubića i mene, koji smo tih godina "ubijali" po kafanama i šatrama. Dobro se sećam, prašina do kolena, Šaban u plastičnim sandalicama sa gustom crnom kosom u pratnji strica Alije. Šabanov stric nam plati da "malom" pružimo priliku da nešto otpeva. Kad je drmno neku sevdalinku, mi se zabezeknusmo i poželesmo još. Nikad nisam bio ljubomoran ako čovek zna da peva - priča Nikola Urošević Gedža.

- Naravno, i "Valjevac" je bacio oko na mlađanog Šabana. Pripremio mu je i pesme, al' se nešto "iskundačilo" pa nisu snimili. Zajedno smo počeli kod Buce, iste godine smo snimili prvu ploču. Šaban je imao 18, a ja 22 godine.

Tako je Šaban, i pre Buce Jovanovića, imao priliku da snimi ploču sa hitmejkerom Žarkom Pavlovićem "Valjevcem". Sve je bilo spremno za Šabanov prvenac, i pesme ("Ti si sve što želim", "Dođi u snu majko", "Bolujem, dragu milujem", "Al' ipak idi drugom"), i izdavać (Jugoton).

- Šabana sam upoznao kao golobradog dečkića u legendarnom "Grmeču". Doveo ga Žarko Pavlović "Valjevac" u Jugoton sa već pripremljenim pesmama. U Jugotonu su bili oduševljeni i pesmama i mlađanim Šabanom, ali, na Šabanovu nesreću, tu se zatekao Bora Drljača, koji je postao velika zvezda posle pesme "Za ljubav tvoju mladost sam dao" - otkriva Mladen Nikolić, čuveni tekstopisac.

Bora Drljača  Muzička Apoteka Bora Drljača, Printskrin: Promo

- Žarko Pavlović Valjevac je sve četiri pesme koje je bio snimio sa Šabanom prepustio Bori Drljači, a ja sam otpratio Šabana preko Zelenog venca do autobuske stanice. Usput sam sa diktafona preslušao pesme koje su Šabanu bile namenjene. Sledio sam se kako dečko peva, predložio mu da ga odvedem kod Ace Stepića. Ipak, Buca Jovanović je bio brži.

Bora Drljača je zakucao svoje ime u pevačkom vrhu upravo hitom "Ti si sve što želim", i ne sluteći kome je pokvario posao.

- Drago mi je što sam sarađivao sa čuvenim Žarkom Pavlovićem "Valjevcem". Ja sam i postao jugoslovenska zvezda baš u vreme saradnje sa "Valjevcem", a jedan drugi Valjevac, pop Vlado Zečević, me krstio i dao mi ime Borislav. Taj pop se raspopio, podigao ustanak u mom kraju, a pošto sam rođen za vreme ratnih borbi, dade mi ime Borislav - pričao je Drljača za Muzičku apoteku.

- Borio sam se kroz ceo život, borio sam se i za goli život, borio sam se i za žene i za pesme. Ispade da sam u toj borbi i Šabanu preoteo pesme. Doduše, stariji sam deset godina od Šabana, kad je Šaban počinjao ja sam bio velika zvezda. Mnogo sam voleo te pesme, naročito "Dođi u snu majko". Snimio sam je i posvetio mojoj majci, koju ni zapamtio nisam, od koje mi ni slika nije ostala.

O svom nesuđenom prvom kompozitoru i propalom prvencu Šaban je mudro ćutao, verovatno s razlogom. Jer, da je Šaban postao "Valjevčev" pevač, možda nikad ne bi postao Bucin pevač.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA