≫ 

Nisu najbolji, ali su možda najlepši narodnjački duet: Stojan i Slobodanka Stevanović

Pola veka umetničkog rada obeležili su u Muzičkoj apoteci, u svom prvom i jedinom pojavljivanju na televiziji

  • 1

"Do tebe će stići glasi da ja čudan život živim,

oprosti mi dok te čekam ako nešto draga skrivim.

Sećanje na tebe meni snagu daje,

ja svoj život živim, pa kakav je da je.

Živim samo za naš susret, svet me zato ogovara,

o životu mome draga svet pogrešnu sliku stvara.

Moram snagu opet steći jer je gubim nemilice,

rodiću se ja ponovo kad ugledam tvoje lice."

(Radoje Mitrović Barajevac - Ruždija Krupa)

Ove reči su izletele iz bolne duše legendarnog tekstopisca Ruždije Krupe, istinskog pesnika i profesora književnosti. Stihove je u pesmu pretvorio Radoje Barajevac i podigao Duet Stevanović.

- Peval smo u "Takovskom grmu" u Gornjem Milanovcu. U jednom trenutku prilazi konobarica i kaže da me jedan gospodin čeka za stolom. Kad se predstavio kao Ruždija Krupa, bilo mi milo, al' me uhvatila trema. Rekao mi je tada da je napisao pesmu u spomen svoje pokojne ćerke, tražeći utehu svom osakaćenom životu. Barajevac je na ove stihove komponovao jednu poletnu dvojčicu koja postade naš najveći hit. Pevali smo je milion puta, uveličali tolika veselja, a naježim se kad pomislim kome je posvećena - kaže Stojan Stevanović, muški član dueta.

Duet Stojan i Slobodanka Stevanović nastao je pre pola veka i pretvorio se u bračno-diskografski spoj Paraćinca i Kosmajke devojke. Stojan je kompletan muzičar, pevač i kompozitor, a Slobodanka prava lepotica bogatog kafanskog iskustva.

- Do mene je stigao glas o jednoj lepotici kod Aranđelovca koja ubija kako peva. Otišao sam i doveo je u kafanu u Vreocima. Imao sam koga da čujem i u koga da se zaljubim. Počeli smo sa prvim duetskim pesmama, svidelo mi se to pevanje drugog glasa. Ali, u hotelu "Kablar" u Lučanima jedan gost nas prizemi: "Alo, bre, je l' znate vi neku posebnu pesmu ili pevate samo u duetu?"

- Pevali smo mi i odvojeno, i pre i posle braka. I danas se prepričava scena iz restorana "Volan" kod Topole: Slobodanaka peva onako vitka i visoka, a ljudi igraju i kleče pred njom. Ja sam pre dueta sa Slobodankom imao tri snimljene singlice, bio sam otkriće Radojke Živković.

1975. godine Duet Stojan i Slobodanka Stevanović snima prvu ploču za Diskos produkciju sa pesmama Radoja Mitrovića Barajevca.

- Kad je Buca Jovanović čuo našu prvu pesmu "Plave oči", uzdahnuo je i prokomentarisao: "Gde ih nađe Barajevac, baš fino pevaju sa lepom i novom bojom glasa za jedan duet".

Već na drugoj ploči sa Barajevcem snimaju svoj najveći hit "Sećanje na tebe meni snagu daje". Od sredine 70-ih do sredine 90-ih snimili su devet singlica i šest albuma sa mnogo lepih pesama: "Volesmo se jedno leto", "Verenička maramica", "Rukavice bele", "Oj devojko mala", "Staza sreće", "Suze pomirenja", "Posle svađe sve je lepše", "Hoću da te pamtim takvu", "Dragančiću jarančiću", "Maramica marama", "Gde ja stadoh ti produži", "Danas je venčanje naše", "Napiši pismo vojniku svom", "Sve ljubavi srca moga", "Probudi me poljupcima"...

Narodnjačke radio stanice dobile su pesme od kojih su živele u željama i čestitkama. Narodna muzika je dobila autentičan, po mnogima najlepši duet. Stole i Sloba su zasenjivali mladence.

- Da bi pevali u mešovitom duetu poželjno je da žena peva nisko a muškarac visoko. Slobodanki su pripale donje, a meni gornje lage. Naravno, imali smo i slične trilere i osećaj za pesmu.

Stevanovići su doneli i novu tematiku duetskih pesama. Stojanovi i Slobodankini prethodnici pevali su uglavnom šaljive, idilične i zavičajne teme. Stole i Sloba su preferirali sentiše.

- Tekst je ubedljivo najvažniji za trajanje pesme. Tražili smo da tekst ima životnu priču, poruku, poentu. Birali smo tekstove i uzimali od najvećih pesnika - Midraga Ž. Ilića, Ruždije Krupe, Pante Radivojevića, Miće Đukića.

Pola veka umetničkog rada obeležili su u Muzičkoj apoteci, u svom prvom i jedinom pojavljivanju na televiziji. Slobodanka je preminula pre tri godine, na današnji dan 23. septembra 2018. Pola veka Stojana i Slobodanke ovekovečio je stih pesnika Pante Radivojevića: "Svađamo se, mirimo se, a najviše volimo se".

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA