≫ 

Milenko Živković, prvih 40 godina u diskografiji: Sećanje na "Cvet mladosti" i "Raspevanu jesen"

Snima Milenko i u ovom veku, doduše, mnogo ređe nego u prošlom. Od 1983. do 1992. snimio je pet albuma, u proseku na dve godine jedan album

  • 3

"Negovah te ko cveće u rosi, sunce sam ti ljubio u kosi,

bila si mi kap vode na dlanu, a jutros mi dan bez tebe svanu.

Dao sam ti cvet mladosti tek umiven zorom plavom,

hej ljubavi zašto mi se odužuješ zaboravom.

Krio sam te od vetra i kiše, kitio ti kosu da miriše,

srce sam ti poklanjao čedno, srećan bio sa tobom zajedno.

Noćima sam zamenio dane, neće radost u duši da grane,

živim samo od sećanja mila, sve si drugo meni ugasila".

(Aca Stepić - Gradimir Jovanović)

Ovo je pesma sa snagom evergrina, ima sve što joj treba da bi bila hit: poetski tekst Grade Jovanovića, šlagersku melodiju Ace Stepića, briljantnu interpretaciju Milenka Živkovića. Ova pesma je imala samo jednu manu - našla se na koktel albumu sa još jedanaest finalnih pesama festivala "Raspevana jesen" 1982. Da se našla na samostalnom albumu Milenka Živkovića, ko zna gde bi joj bio kraj.

- Pesmom "Dao sam ti cvet mladosti" pobedio sam na takmičenju pevača amatera "Jesenja revija narodne pesme" ili "Raspevana jesen" u organizaciji legendarnog Radio Šapca. Osvojio sam prvu nagradu stručnog žirija i prvu nagradu publike, postao jedini apsolutni pobednik "Raspevane jeseni" u dvadest godina dugoj istoriji najvećeg putujućeg festivala narodne muzike - priča narodnjački klasik Milenko Živković.

- Bio je to vrhunski organizovan putujući festival. Obilazili smo sve gradove i varoši od Triglava do Đevđelije, od "Tivolija" u Ljubljani do "Bore i Ramiza" u Prištini. Prvo su nastupali pevačii amateri u takmičarskom delu programa, zatim najveće zvezde u revijalnom delu, a onda je žiri zbrajao glasove publike i saopštavao svoju odluku. Na finalnoj večeri u hali "Zorka" u Šapcu objavljeno je da sam imao trideset pet hiljada glasova više od drugoplasiranog.

Ovaj raspevani Posavotamnavac pobrao je prve aplauze još u prvom razredu osnovne škole u svom rodnom Belotiću na svečanosti povodom Dana republike. Sedmogodišnji dečak je zapevao veliki hit Meha Puzića "O majko, majko" i oduševio svoje bližnje. A kad je postao vojnik, prijavio se na audiciju za "Raspevanu jesen".

- Zbog audicije za "Raspevanu jesen" uzeo sam trodnevno odsustvo iz vojske. Sećam se dobro da je tog dana na audiciji u hotelu "Sloboda" u Šapcu bilo više od dvesta kandidata. Kad sam otpevao prvu pesmu dobio sam aplauz i od ostalih kandidata, što mi je mnogo značilo na planu samopouzdanja.

- Bila je to samo uvertira za prave ovacije na jednom od prvih takmičarskih nastupa u ljubljanskom "Tivoliju". Sačekalo nas je desetak hiljada posetilaca unutra i isto toliko ispred hale. Kada sam nastupio sa pesmom "Dao sam ti cvet mladosti", nisam znao šta se desava oko mene. Bilo je tu i straha i oduševljenja i buke od koje nisam čuo ni sebe ni orkestar. A onda su počele da lete gramofonske ploče (publika je na ulazu dobijala na poklon aktuelne "longplejke"), nešto kao leteći tanjiri.

Zahvaljujući apsolutnom trijumfu na najvećem i najdugotrajnijem putujućem festivalu narodne muzike, Milenko Živković je dobio nagradu da može da snimi samostalni album pod pokroviteljstvom PGPRTB-a.

- Tako sam postao profesionalni pevač narodne muzike. Ostvario se mladalački san jednog dečaka iz Posavotamnavskog Belotića. Na mom prvencu iz 1983. našlo se deset pesama ("Moram i mogu bez tebe", "Znaš li luče gde me srce vuče", "Što ostavljam nek' me i dočeka", "Napuštena kuća", "Ostavljam sve za ljubav tvoju"...) nekolicine najvećih hitmejkera: Dragana Aleksandrića, Vukasa, Doce Ivankovića, Ljube Kešelja, Timeta Petrova.

- Kad sam snimio moj samostalni album prvenac, diskografija je bila na vrhuncu. Kada se objavi ploča ili kaseta, mesec dana pre pojave na domaćem tržištu prodavala se u inostranstvu. Ja sam svoj prvenac dočekao u Parizu na Jelisejskim poljima kod naših prodavaca. Gledao sam, gledao, onu moju kasetu, i rekao samom sebi: "E, Milenko, ostvario ti se tvoj veliki san".

Već na svom drugom albumu Milenko Živković snima osam pesama u muzičkoj režiji Budimira Buce Jovanovića i jedan od svojih najvećih hitova "Crno vino, crne oči".

- Od drugog albuma sam se osamostalio i počeo sam da biram i pesme i saradnike. Da se razumemo, ja sam još kao klinac bio omađijan Bucinim pesmama, uz njih sam rastao i učio da pevam. Uz Bucu sam i pevao i plakao, upadao u tihu setu i kad sam bio najraspoloženiji. Bucin stil je usađen u moju krv.

- Bucu nisam poznavao pre snimanja. Kada je predstavnik Diskosa preneo Buci moju želju da snimimo album, Buca je prihvatio sa posebnim zadovoljstvom. Na žalost, snimili smo samo jedan album 1986. Planirarili sjo i drugi, ali Buca je već sledeće godine preminuo.

Muzička apoteka Milenko Živković Foto: Promo

Muzički gurmani su zatečeni saznanjem da je Milenko svoj treći album snimio sa pesmama autorskog tandema Futa i Marina.

- Bile su to godine kada su Futa i Marina sarađivali sa Diskosom, a ja bio Diskosov ekskluzivac i pevač na koga su računali na duže staze. "Spomenari stari", "Gori, gori vatra", "Suza u mladosti, rana u starosti", ima tu dobrih pesama uz orkestar Tomice Miljića. Na tom albumu iz 1988. je i jedna moja autorska pesma "Danijela". Ispostavilo se da sam prvi počeo da pevam i snimam pesme o Danijeli.

Snima Milenko i u ovom veku, doduše, mnogo ređe nego u prošlom. Od 1983. do 1992. snimio je pet albuma, u proseku na dve godine jedan album.

- Pošto je diskografija bivša privredna grana, a CD-i služe u reprezentativne svrhe, ja sam počeo samog sebe da izdajem. U stvari, izdajem za sebe a poklanjam drugima, tek toliko da imam za prijatelje i radio i tv stanice.

Pojavljuje se Milenko i na nekim novim festivalima, ali samo ako ima dobru pesmu koja je u duhu prave narodne muzike.

- Danas je jako teško doći do dobrog teksta. Mnogi nude svoje tekstove, prodaju i na internetu kao na pijaci, a malo je tekstova sa nekim smislom i zaokruženom pričom.

- Jedan od mojih najvećih hitova "Imala si nisi znala" dobio sam kao upolovačenu priču, dobro započetu, a nezavršenu. Sećam se dobro, sedim "Pod lipom" sa Miodragom Ž. Ilićem, pokazujem mu ovaj nedorečen tekst, ostavljam mu da ga dovrši kod kuće, a ja zovem konobara da platim račun. Dok je konobar došao, Miodrag Ž. Ilić je popio svoj kratki espreso i dovršio mi pesmu. I pesma traži dobrog majstora, a ja sam ih imao mnogo.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BosnaE

    22. oktobar 2021 | 10:18

    Sjecam se zlatnih vremena i druzenja u Sapcu, ubu, Vladimircima. U Provu kod Svabic Zivka. Pjevao Milenko Zivkovic, pokojni Dikula,a svirao Mica Brajic. Eeee to je bilo vrijeme🤗

  • Boža zemunac

    22. oktobar 2021 | 09:59

    Gorane svaka čast koliko znaš i poznaješ. Živ bio i Bog te čuvao.

  • Aca

    22. oktobar 2021 | 09:20

    Dao sam ti cvet mladosti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA