≫ 

Savo Radusinović u pesmama i sećanjima: "Zovite me gospodine"

Ušao je u narod sa najslušanijih radio stanica, isključivo suvim kvalitetom

  • 4
Muzička apoteka Savo Radusinović Foto: Promo

"Noćima već kiše liju, dušom mojom nemir vlada,

znam da više nećeš doći, uzalud se srce nada.

Šesnaest ti leta beše kada sam te zavoleo,

još toliko kad bi prošlo ja te ne bih preboleo.

Ostaćes mi u sećanju, prva si mi ljubav bila,

a ja željan srca tvoga, mladost si mi poklonila.

Teško mi je zbogom reći jer te moji snahom zvaše,

ti odlaziš ja ostajem na početku puta našeg."

(Aca Stepić - Branislav Cvetinović Laki)

Pesmom "Šesnaest ti leta beše" iz 1978. narodnjačka diskografija dobila je još jednog autentičnog sentiš majstora.

- Odsvirao sam Savi nekoliko pesama, a on je pažljivo slušao i pevušio. Kad sam počeo "Šesnaest ti leta beše", rekao je: "Stani, hoću ovu!" Savina muzikalnost je očigledana. To je pevač mekanog, melodičnog glasa, školovan muzičar i dobar svirač na klavirskoj harmonici - pričao je maestro Aca Stepić, Savin prvi kompozitor.

- Savo je bio oduševljen uspehom prve ploče, naročito njegova braća i rodbina u Americi. Nikad neću zaboraviti tu zahvalnost i Savino gospodstvo.

Posle uspeha sa diskografskim prvencem Savo nastavlja da snima sa kompozitorom Docom Ivankovićem. Saradnja je trajala punih dvadeset godina, sve do Docine smrti.

- Kada sam sa svojim orkestrom prvi put zasvirao na Savinoj ploči, našalih se sa Savom pre ulaska u studio: "Mogao si i note da raspišeš". Savo je na iznenađenje svih prisutnih muzičara seo na stolicu i za nekoliko minuta raspisao note za svoju prvu autorsku pesmu "Nesrećna ženo, ljubavi moja". Tada smo saznali da je pohađao i muzičku školu, da je odlično vladao notama, da je znao i da svira i da komponuje na harmonici, što se potvrdilo i na kasnijim albumima - pričao je legendarni Tomica Miljić, koji je sa svojim ansamblom svirao na dva Savina singla i prvom albumu.

Od 1982. do 1998. Savine albume je obeležio Miroljub Aranđelović Kemiš sa svojim vanvremenskim svirkama i aranžmanima. Pesmom "Ti si žena koju ludo volim" iz 1983. ovekovečio se Savo kao kompletan majstor - poeta, kompozitor, harmonikaš i pevač. Pesma je bila eksrtemno moderna u godinama dvojkaške ćirilice, a danas je još modernija - snimaju je i "Grandovci".

Muzička apoteka Savo Radusinović Muzička apoteka, Savo Radusinović, Foto: Promo

- Savo je čovek neponovljive emocije, moj prijatelj i najdraži kolega. U Miljakovačkoj šumi je podigao kuću, a na moj predlog i vinograd. Napravio je čitav zamak na hektar placa, bio dobar domaćin. Bio je specijalista za pečenje sa ražnja, a ja za gulaš. Znao je da me natera da dovezem gulaš iz Kaluđerice na Miljakovac, da nam posluži kao predjelo za prase i jagnje - priča Srećko Ćosić, Savin kum i kolega.

Diskografija Save Radusinovića je jednostavna: tri singla, pet LP-ija, dva CD-a i nekoliko festivalskih pesama. Teško je naći pevača narodne muzike koji na tako malo nosača zvuka ima toliko lepih pesama kao Savo: "Šesnaest ti leta beše", "Pomirenja više nema", "Nismo bili od sreće daleko", "Samo ti možeš da me smiriš", "Srce moje deli se na dvoje", "Jedno pismo, jedna suza", "Brzo prođe nasa sreća", "Budi jaka ovog trena", "Uvek sam s tobom na pola puta", "Ti si žena koju ludo volim", "Sa mnom ti je sreća sva u jednom danu", "Kako si mogla", "Mnogo sam te zavoleo", "Ko te noćas miluje po ruci", "Kome li se sreća smeje", "Ako želiš da me vidiš", "Nemoj nikad skitnicu da ljubiš", "Zvonite, zvonite, zvona", "Sklopili smo knjigu", "Zovite me gospodine", "Ti si kao prokleta Jerina", "Ja sam čovek s koferom u ruci"...

Savo je pevač najsuptilnije inerpretacije. Ni pre ni posle Save niko nije tako milovao pesmu. Unosio se u svaki slog, kao da je tepao dok je pevao. Savinim emocijama uvek je bilo tesno, zato je tako umiljato otezao samoglasnike. Siguran sam da ne bi prošao audiciju kod Carevca za pevača Radio Beograda. Doduše, nije bilo Save ni u ostalim velikim medijima. I najokoreliji narodnjaci ne pamte kad su videli Savu u nekoj TV emisiji. Ušao je u narod sa najslušanijih radio stanica, isključivo suvim kvalitetom.

Imao je manire svetskog gospodina, voleo je pesmu, znao da je donese i prenese emociju. Plenio je gospodstvom i u najzadimljenijoj kafani. Gospodski je nosio i najtežu bolest, osmehom je krio tugu. Poživeo je samo 53 godine. Preminuo je na današnji dan, 29. oktobra 2007. u Sakramentu.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    29. oktobar 2021 | 09:12

    Imao sam čast i zadovoljstvo da upoznam i pevam sa Savom Radusinovićem. Gospodin od čoveka i izvanredan pevač. Najviše sam voleo njegove pesme, "Mnogo sam te zavoleo ", Šesnaest ti leta beše ", " Ja sam čovek s koferom u ruci"....Pevali smo jednu svadbu u lepom gradu Zemunu, i bili gosti u jednoj televizijskoj emisiji koju je vodio moj kum Jasminko Stepić. LEGENDO POČIVAJ U MIRU, NEKA TE ANĐELI ČUVAJU I LAKA TI CRNA ZEMLJA.

  • Pele

    29. oktobar 2021 | 10:43

    Gospodin covek. Hvala mu za sve njegove pesme koje nam je ostavio,koje slusam sa zadovoljstvom.

  • Shomi

    29. oktobar 2021 | 09:28

    Gorane mozete li da postavite gostovanje Save Radusinovica u Vasoj radio emisiji? Na internetu se ne moze pronaci nijedno njegovo tv/radio gostovanje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA