≫ 

10 godina od smrti Ace Matića: Bio je specijalista za lepršave pesmice

- Iako je delovao ozbiljno na omotima ploča, bio je pravi boemčina i veseljak zaljubive prirode - kaže hitmejker Radoslav Graić

  • 3

"Slučajno jednom nju sam sreo, devojku kao san,

sreća je naša trajala kratko, samo, samo, samo jedan dan.

Biljana, Biljana, srce si moje odnela, Biljana ljubavi,

o tebi maštam, za tobom čeznem, bez tebe umirem ja.

Još isto veče nestale su čarobne oči te, lutam po gradu,

mira svog nemam, sve je pusto, pusto sad bez nje.

Negde na jugu ona živi, toliko samo znam,

krenuću tamo s lastama malim, da je nađem, da joj život dam."

(Radoslav Graić)

Pesmom "Biljana" iz 1970. godine otvoren je ciklus lepršavih narodnih pesama. Narodna muzika je dobila pobednički tandem - hitmejkera Radoslava Graića i njegovog udarnog pevača Acu Matića.

- Aca Matić je bio idealan za te moje lepršave pesmice koje su postajale pravi letnji šlagerčići. Aca je pevao jednostavno, ležerno, opušteno, bez visina. Iako je delovao ozbiljno na omotima ploča, bio je pravi boemčina i veseljak zaljubive prirode. Rado se venčavao a nerado razvodio, ulazio u novi brak a nije raskidao prethodni - kaže hitmejker Radoslav Graić, legendarni Graja.

1970. snimio je i "Hej, krčmarice", pesmu svog života i jedan od najvećih hitova narodne muzike. Kakav je to bio hit, krš i lom! Fabrika stakla u Paraćinu udvostručila je tih godina proizvodnju čaša.

"Krčmarica je od pevača skromnog "avaza" stvorila zvezdu, a Radoslava Graića definitivno prešaltala u narodnjačke vode.

- "Krčmarica" je preko noći postala veliki hit, i to u godini kad je Šaban snimio "Utjehu", Safet "Hanku", a Hoki "Pijem da je zaboravim". Naravno, pesmu je svojim stihovima podigao moj verni tekstopisac Predrag Kojdić. Ne samo da je napisao vrhunski tekst nego me i upoznao sa Acom Matićem. Snimio sam sa Acom dvadesetak ploča, pedesetak pesama, bio sam mu i kum na venčanju - kaže Graja.

Aca Matić Aca Matić, Foto: Promo

Aca Matić je rođen u Kragujevcu 1939. godine. Bio je nemirnog duha, brzo je napustio školu, počeo da igra fudbal, ušao u kafanu.

U diskografiju ulazi 1969. pesmom Dragana Bendekovića "Dođi, dođi, pa kaži" uz ansambl Radojke Živković. Pesma je ubrzo ušla u kafane i u legendarnu seriju "Muzikanti".

Diskografsku karijeru Ace Matića obeležio je jedan kompozitor - Radoslav Graić. Snimili su nekoliko ubitačnih hitova: "Hej, krčmarice", "Biljana", "Pred tvojom školom", "U malom parku", "Volesmo se samo jedno leto"... Snimio je Aca i nekoliko hitova drugih autora: "Dođi, dođi, pa kaži", "Fato mori dušmanke", "Šeherzada", "Šta je život ja vas pitam ljudi"...

Aca Matić je boem od duše i intelekta. Sećam se, u jednoj mojoj TV emisiji odbio je da snimi plejbek za svoj večiti hit "I sutra opet tačno u dva pred tvojom školom čekaću ja". Obrazloženje: mogu ljudi svašta pomisliti - ja deda, a pevam kako čekam devojčicu ispred škole.

Ovaj boem i buntovnik skupo je platio svoj građanski nemar. U jeku komunističke kampanje protiv šunda u narodnoj muzici i bahatog bogaćenja estradnih delatnika, optužen je i osuđen za neprijavljivanje godišnjeg poreza. Naravno, bilo je hiljade sličnih poreskih izgrednika, ali Aca Matić je jedini zaglavio iza rešetaka.

Kad se zaratilo u bivšoj Jugi, Aca Matić odlazi "preko bare" i otvara svoj restoran. Okupljao je kolege i prijatelje iz celog sveta, mnogo više trošio nego što je zarađivao, i propao u biznisu. Preminuo je pre deset godina, 29. oktobra 2011.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    30. oktobar 2021 | 08:25

    Šta reći. Veliki umetnik i majstor velikih pesama. Laka ti crna zemlja legendo i neka te anđeli čuvaju.

  • Rile

    30. oktobar 2021 | 09:43

    Isao sam u njegovu kafanu u Torontu u ulici Queen. Bila je lepo zamisljena i uredjna. Imao je ispeglane ciste stoljnjake, kristalne case, escajg od srebra, zivu muziku...sto je retkost u ovom 4 milionskom gradu. Nije mogao finansijski da uspe placajuci skup zakup prostorije i osoblje, a retki uglavnom nasi gosti su uglavnom jeli po deset cevapcica sa lukom. Bankrotirao je i umro u starackom domu.

  • DervenD

    4. novembar 2021 | 17:49

    Aca Matic sa nadimkom Cvetic covek koji je lgano,na prvi pogled bez zamora,lepo i elegantno pevao.Cika Grain u to vreme udarni pevac.Sa ansamblom Danila Dace Blagojevic snimio je "Hej krcmarice","Ljubavi,ljubavi"(izuzetno lepo odpevan refren),"Pred tvojom skolom"(sa maestrom Stepic),"U malom parku"(sa Dusanom Radancevic),"Biljana" (sa Stepicem ili Dacom?)....Covek koji se zamerio opstinarima Savskog Venca i koji je sve to skupo platio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA