≫ 

Rale Ćajić i njegovi evergrini: Sećanje na sentiš majstora

Rale Ćajić je preminuo na današnji dan, 4. novembra 2008.

  • 1

"Ostao je bele zore trag, odlaziš a tako si mi drag,

mirim se sa tim, s tobom gubim sve, još me bole zadnje reči te.

Zagrli me ti i oprosti mi, stegni srce, nemoj plakati,

jedno drugom smo bili sve, prva ljubav sreća i proleće,

sada prošlo je, prošlo sve.

U tvom srcu umrlo je sve, nema više mesta za mene,

ljubavi će znam biti i bez nas, nisi tu a još ti čujem glas.

Umorna i budna čekam dan, k'o da s tobom ode i moj san,

tužne pesme stih sad mi znači sve i kroz pesmu čujem reči te."

(Rale Ćajić)

"Zagrli me i oprosti" je jedan od najvećih hitova u opusu Goce Stojićević i jedna od najlepših pesama hitmejkera Raleta Ćajića.

- Ta pesma je vaskrsla tek u 21. veku, a snimljena je na mom "južnovetrovskom albumu" iz 1983. Pitam se zašto je ćutala tolike godine, a danas je istinski evergrin narodne muzike. Zapravo, ja sam tu pesmu naručila od Raleta. Slušajući jednu staru pesmu na albanskom jeziku ("Da šuri"), poželela sam da snimim nešto slično u sedmoosminskom ritmu. Taj kosmetski melos, taj zov starine, inspirisao je mog dragog prijatelja Raleta Ćajića, kantautora i narodne i zabavne muzike, da stvori nešto avangardno - kaže Goca Stojićević.

- Raletu nije trebalo mnogo. Bukvalno mi je u trenuku inspiracije prosuo pesmu od koje sam se naježila. I baš kad je vaskrsla, kad je bila najslušanija, otišao je Rale. Aca Lukas me pozvao kao specijalnog gosta na svoj solistički koncert upravo zbog pesme "Zagrli me i oprosti". Nekoliko minuta pre izlaska na scenu Mile Bas mi je javio da je umro Rale. Pesmu sam otplakala pred najvećm brojem ljudi u svojoj karijeri.

Rale Ćajić je Šumadinac sa kosmetskim genima. Rođen je 1944. u Slavkovici kod Ljiga. Svirao je gitaru, počeo da peva i snima pesme Borisa Bizetića. Iz te saradnje rodio se i jedan ubitačan narodnjak i večiti hit "Nisi znala da te volim" u duetu sa Mirom Beširević.

Od 80-ih Rale je počeo da piše i komponuje za narodnjake. Sve što je stvorio ima jednu zajedničku nit - urbano i emotivno, klinci bi rekli "kulturiška".

Posle desetak snimljenih singllova ("Nisi znala da te volim", "Sine, sine", "Sam sam opet u tuđini", "Ne laži me", "Idu suze", "Ostale su u očima suze", "Ne dam srcu da ga peema boli", "Za mene si cveće brala", "Ti me malo zaboravi"), snimio je Rale i ciklus solunskih i rodoljubivih pesama. Snimio je najveseliju pesmu ranjenog Solunca: "Moj doktore, glava me bole, pipni dole, pipni gore, pa da vidiš šta me bole, moj doktore. Moj doktore, srce me bole, od ljubavi nema leka, ne pomaže apoteka, moj doktore."

Rale Ćajić je jedan od prvih pevača Mileta Basa. Na prvom koktel albumu "Južnog vetra" iz 1980. snimio je dve Miletove pesme "Sećanje na Eminu" i "Ja ostavih momu kraj Vardara".

1986. u duetu sa suprugom Marijom Ćajić snimio je još jedan večiti hit - "Nije lako druže moj". Pesma je odnela apsolutnu pobedu na festivalu "Ilidža". Bila je to najurbanija posveta gastarbajterskoj nostalgiji za kaljavim sokakom.

Ratko Rale Ćajić je emotivac i šlageraš, pravi sentiš majstor. Bio je prava emotivna bomba, čuje se to u njegovom markantnom glasu, u uzdahu i jecaju. Raletove pesme, i ako ne znate reči, možete da zviždućete i "lalaišete": "Plakala si s kišama septembra, plava ženo ljubav si mi bila, osta buket belih hrizantema, trag od jeseni, tužne ljubavi. La, la, la, la, la, la, la..."

Rale Ćajić je preminuo na današnji dan, 4. novembra 2008.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    4. novembar 2021 | 08:21

    Kada sam počinjao svoju pevačku karijeru, Raleta sam upoznao u Radiju Beogradu preko Miroslava Jovanovića- Švabe. Inače Švaba je svirao flautu u glavnom orkestru RTS pod upravom Ljubiše Pavkovića. Rale je došao u studio i otpevao fenomenalno drugi glas na moje dve pesme.Kada je sve bilo gotovo ja sam ga pitao koliko to košta. On mi je rekao, za tebe ništa i poželeo sreću. Ŕale legendo, ljudino i pevačino, laka ti crna zemlja i neka te anđeli čuvaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA