≫ 

Partizanske pesme Radeta Jovanovića: "Sećaš li se ratni druže", "Seja kose raspletala"

Ovaj samouki harmonikaš i pravi narodni poeta do kraja života je vidao ratne rane.

  • 0

Seja kose raspletala brata žaleći,

što na mutnoj Drini pade Bosnu braneći.

Drino vodo, valovita, hučna, ponosna,

Bosno moja, bregovita, zemljo junačka.

Vodio je div junake s ljute Krajine, prelazio mutne vode, lomne planine.

A na Drini tad je teška borba vođena,

tu je seja izgubila brata rođena.

Spleti guste pletenice sejo ponosna, koga rodi kršna Bosna taj umrijet zna.

A sa gora slobodnijeh oro širi let, Bosno moja zemljo mila za te vredi mrijet."

(Rade Jovanović)

Ovo je svakako najpevanija pesma iz partizanskog opusa Radeta Jovanovića (1928 - 1986), pesnika, bosanskog sevdalije, ponosnog partizana i golootočanina.

Iz rodnog Goražda, malog i pitomog gradića na Drini, ovaj istinski narodni pesnik započeo je svoj borbeni put u stroju lV bataljona Druge proleterske brigade.

- Iako sam kraj rata dočekao u krajiškim jedinicama, vreme provedeno u Drugoj proleterskoj, sa vršnjacima od petnaest do osamnaest godina, ostavilo je neizbrisive tragove u mom životu. Sećanje na te junake, golobrade heroje, ovekovečio sam u desetinama pesama. Opevao sam Boška Buhu, Savu Jovanovića Sirogojna, Boška Matića, Petra Višnjića, Dragoljuba Vasića - pričao je Rade Jovanović.

Partizanske pesame Radeta Jovanovića proslavio je naročito Gvozden Radičević na svojim prvim pločama: "Sećaš li se ratni druže", "Seja kose raspletala", "Pogledaj sine u brda ona".

PGPRTS je 1976. objavio kompilacijski album sa deset partizanskih pesama Radeta Jovanovića uz aranžman i orkestar Buce Jovanovića: Gvozden Radičević "Sećaš li se ratni druže", "Seja kose raspletala", Nedeljko Bilkić "Zdravo bili Krajišnici", Bora Drljača "Poleti orle sa Zelengore", Cune "Izvi krila sokole", Šaban Šaulić "Pričaj mi majko o ocu mome", Dragoljub Lazarević "Partizanko, sejo najdraža", Zaim Imamović "Na obali Drine", Novica Negovanović "Sava Sirogojno".

- Žao mi je što sam snimio samo jednu pesmu sa takvim pesnikom. "Savu Sirogojna" sam čuo jednom u studiju na snimanju sa Bucom Jovanovićem, oduševio sam se, otpevao "na tri, četiri", i nikad je više nisam pevao. Da sam je vežbao ili krpio kao što se danas radi, možda i ne bi bila tako lepa. Iako su svi moji na potpuno drugoj strani od partizana, čini mi se da je sve najlepše izleteleo iz mene. I danas tvrdim da je to moja najlepše otpevana pesma - pričao je Novica Negovanović.

Ovaj samouki harmonikaš i pravi narodni poeta do kraja života je vidao ratne rane. Uporedo sa partizanskim pesmama pisao je i pevušio neke nove sevdalinke.

- Početkom 70-ih Nedžad i ja svratimo kod Radeta u Goražde. Uze onu harmoniku, poče da nam peva i veli: "Da ne pijem i da mi grlo nije upropašćeno, ja bih bolje pevao od vas dvojice". Tada mi je dao pesme "Zdravo bili Krajišnici" i "Oči su mi umorne od sna".

Rade Jovanović je napisao i komponovao neke od najlepših sevdalinki svih vremena: "Kad sretneš Hanku", "Jablani se povijaju", "Malenim sokakom", "Negde u daljine", "Ne pitaj me stara majko", "Često mlađan prošetam kraj Drine" ...

15. aprila 1986. Rade Jovanović je izvršio samoubistvo. Poslednjem ispraćaju velikog pesnika prisustvovalo je nekoliko hiljada ljudi.

- Govorio je: "Imao sam dve majke, svoju majku i majku Bosnu. Nikad nisam shvatio koju sam više voleo. Nemojte mi stavljati krst - s njim sam se posvađao. Nemojte mi stavljati ni petokraku - i s njom sam se posvađao. Stavite glogov kolac i svirajte mi moje pesme" - pričao je maestro Omer Pobrić, koji je svojom harmonikom ispratio Radeta na večni počinak.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA