≫ 

Aca Radojičić o Novici Uroševiću: "Dr Hjuston" o "Ujka Noletu" (PLEJLISTA)

Na današnjoj plejlisti su pevački uspesi legendarnog kompozitora i poslednjeg estradnog boema

  • 2

"Šta si mojoj duši učinila pa ne mogu da te zaboravim,

otkad si me poljubila srce si mi zarobila,

kad toliko lepih žena ima, a srce mi ne da da budem sa njima.

Ti u sebi imaš nešto što nemaju druge žene,

i kad prođu godine ljubavi najlepša ćeš ostati za mene.

Pokušavam da te zaboravim, svakog dana sa sobom se borim,

drugovima ne govorim da jedino tebe volim,

šta da kažem kad i oni znaju da nesrećnog drugara imaju.

Vreme sreće za mene je stalo, samo tmurni oblaci me prate,

nikad sunce da zasija, ti mu ne daš najmilija,

možda će se oblaci razići, sa zracima sunca ti ćeš meni sići."

(Novica Urošević)

Na današnji dan, 11. novembra 2009, preminuo je Novica Urošević, jedan od najtiražnijih kompozitora narodne muzike svih vremena. O Novici su pričali mnogi pevači koje je proslavio. Ovo je retka prilika da o najvećem hitmejkeru priča Aca Radojičić, najveći tonski snimatelj.

- Novica Urošević je stvaralačko čudo i čudo u mom životu. Po svemu neobičan, naizged neuredan, nemaran, a retko uporan. "Ujka Nole" je tipičan primer da je upornost majka uspeha. Sećam se, mi smo od četiri popodne do sedam uveče snimali samo početak pesme "Ustaj sine, zora je". I posle mnogo ponavljanja, prodera se iz studija: "Hjuston, još jednom!" - priča Aca Radojičić, ekskluzivno za Muzičku apoteku.

- Novica Urošević je moj estradni kum. Naime, kad neko od muzičara ili pevač pogreši u trećoj strofi, ja ih nisam vraćao sve ispočetka. Kratio sam im muke tako što bi ponavljali samo četiri takta ispred greške, odsvirali bi preostali deo pesme, a ja makazama izbacim brljotine i zalepim sa prethodnim delom.

- Ono što se danas radi na kompjuterskim programima, ja sam radio najjeftinijim makazama. Još uvek čuvam te antimagneti makaze od sto pedeset maraka sa kojima sam pravio čudo i krpio pesme. Tako sam ostao doživotni "dr Hjuston". Ipak mi žao što nisam sačuvao sve te brljotine, imao bih se čemu smejati u danima tužnim.

Novica Urošević je čovek trenutka, a napravio je makar hiljadu pesama koje će večito živeti (stotinak samo za Mitra Mirića) : "Palim zadnju cigaretu", "Ne diraj onog čoveka za stolom", "Ne može nam niko ništa", "Doviđenja društvo staro", "Tako mi nedostaješ", "Ne daj da nas rastave", "Hajde, hajde, milovanje moje", "Kazni me kazni", "Samo jednu nedelju da ti gužvam postelju", "Sumorno jutro", "Imaš li malo ljubavi za mene", "Moj živote drug mi nisi bio", "Umoran je stari Ciga", "Ustaj sine, zora je", "Ovo je priča o nama", "Kad se ljubav u mržnju pretvori", "Kad nestanem jednog dana", "Poslednji boem"...

- Pošto sam stekao veliko poverenje kao majstor za "krpljenje" snimaka, "Ujka Nole" mi je dao slobodu da ispravljam i njegove tekstove. Zbog toga me je i počastio autorstvom u pesmi "Kunem se u brata svoga" koju je snimio Šerif Konjević. I dan-danas primam tantijeme od SOKOJ-a.

- Kada smo snimali pesmu "Umoran je stari Ciga", zaparao mi je uši stih "veliko je srce im'o, ne podleže zlobi". Ja mu kažem: "Nole, stih ti liči na pravnu normu, carinsku deklaraciju". Samo mi je rekao: "Ćuti, Hjuston!" Ja sam ućutao, pesma je snimljena sa stihom "ne podleže zlobi". Posle desetak godina, kad je pesma postala veliki hit, reče mi Nole: "Bio si u pravu, ali sad je kasno".

Muzička apoteka Novica Urošević Foto: Promo!

Snimio je Aca desetine "Ujka Noletovih" pevača: Mitar Mirić, Ljuba Aličić, Šerif Konjević, Senad Mianović, Milka Todorović...

- Sa Novicom sam najviše snimao od 1982, baš kad smo prešli na višeknalnu tehnologiju. Dotle smo snimali po sistemu svi odjednom na dva kanala, pa kako ispadne. Mnogi ne znaju da je Novica svirao gitaru. Sećam se, kada smo radili neki miks, znao je da gurne regler na kome je gitara.

- Proveli smo predivne trenutke i u studiju i u kafani. Živeo je buran život, i danas se pitam kako je sve to izdržao, sve te neprospavane noći, saobraćajke. Obično je dolazio u studio sa napisanom prvom strofom i refrenom, a sve oostale strofe je dovršavao na samom snimanju.

- Vikendom je voleo da ode u svoj zavičaj, u Drmno i Požarevac, da se rastereti od pesama i estrade. A kad dođe u ponedeljak svež i odmoran, dovrašavao je drugu i treću strofu započetih pesama.

Na današnjoj plejlisti su pevački uspesi legendarnog kompozitora i poslednjeg estradnog boema.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rajko

    11. novembar 2021 | 08:11

    Ovo se ne radja vise !!!

  • DervenD

    11. novembar 2021 | 09:25

    Moj komsija iz Ljermontove.Ziveli smo u istoj zgradi,samo u razlicitim lamelama(zgrada ima 2).Retko smo se vidjali zbog specificnosti nasih poslova.Bio je veliki kavaljer.Uglavnom komsinice su spremale meza,kada bi neko kod njega dolazio.Njegov reon:hotel "Srbije" i okolne kafanice.Znao je da pije,onako sam, tu ispred prodavnice,na gajbama.U vise navrata pokusao je da odkaze pice.U trenutku smrti ne znam dali je bio "zakodiran"(poslednji pokusaj kad covek treba da odkaze pice)?!Zaljubljive prirode,uglavnom se zaljubljivao u devojaka mnogo mladjih od sebe.Preselio se nebeskom carstvu,opet zaljubljen u mnogo mladju devojku."Tako mi nedostajes" pesma posvecena takodje mnogo mladjoj devojci,jednoj dami sa nase estrade,tako se govorilo,mada mi je ta prica nelogicna.Kako je Nole dobio nadimak najpre "teca",kasnije "ujka"?!Autor je mnogo hitova.Ko je zapravo autor pesme "Nedaj da nas rastave".Na izdatoj ploci(1974) pise kantautor Tihomir Paunovic",na nekoj kaseti Novica Urosevic,ali na toj kaseti pise da je aranzer Kemis(nelogicno za 1974,ali ako je sa "kasetnog albuma" posle osamdesetih moze biti da je Kemis).Citao sam jedan intervjuu Patala(Patalu nikad nista nisam verovao), da je cak i on zajedno sa Novicom ucestvovao kod stvaranje te pesme?.Ne znam istinu,nesto slicno sa Tominim tamburasima!Desava se da se pravi autori "kriju" iza stvorenih pesama,drugi se podpisuju,to sigurno znam.Neki to rade za novac,neki za "dobro naroda".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA