Ko je napisao i kome je posvećena "Senka": 50 godina hita "I za senkom njenom patim"

- Sve dok se nisam vratio iz vojske, nisam imao pojma da je moj otac napisao i komponovao ovu pesmu - rekao je Piromanac

  • 2

"Samo jednom u životu volelo je srce moje,

i ta ljubav beše kratka, još u duši boli stoje.

Još mi uvek zvuči glas njen,

i za senkom njenom patim,

i rastanak s mojom dragom,

do groba će da me prati.

Oči njene žarkog sjaja teško mi je da prebolim,

kako da je zaboravim, kad ću uvek da je volim.

Sada zbog nje lijem suze, njenu ljubav drugi uze,

osta patnja srca moga, ona ljubi sad drugoga."

(Slavoljub Stanojević Piromanac)

- Bio sam dete od šest, sedam godina kad se moj otac zaljubio u Maru pevačicu. Kako sam rastao, Bože oprosti, pomalo sam i zavideo ocu u kakvu se devojku zaljubio. Imala je zelene oči kao najzelenija trava, beo ten kao flis papir, onaj stučić k'o u vite jele, grudi izbačene, ona kosa duga, crna, bujna. Tek kasnije, kad sam snimio "I za senkom njenom patim", skontao sam da je pesma posvećena velikoj ljubavi moga oca Slavoljuba - priča Mića Stanojević Piromanac, pevač koji je ostao u senci "Senke".

Iako je svedok rađanja "Senke", iako je autor pesme njegov otac, Mića Piromanac je na jedvite jade snimio ovaj megahit.

- Sve dok se nisam vratio iz vojske, nisam imao pojma da je moj otac napisao i komponovao ovu pesmu. Prvi put sam čuo kako Slavoljub peva i svira "Senku" u restoranu "Ribica" u Obrenovcu. Na pauzi upitah mog kolegu Marjana Popovića koja je ovo pesma, a on mi reče da je to moj otac napisao i da je već uveliko peva.

- Sutradan sam uzeo harmoniku i počeo da je vežbam, snimili smo strofu i refren na magnetofon. Kad sam počeo da je pevam u kafani, svaki put je bio krš i lom. Ocu se to svidelo, ali problem je bio što je moj otac obećao pesmu mom kolegi Mustafi Eziću. Slavoljub je bio čovek od reči, pa makar to bilo i na moju štetu.

- Da je bilo samo do mene i moje snage da ubedim oca, verovatno je nikad ne bih snimio. Na moju sreću, poznavao sam neke žestoke momke, Garu i Rajka iz Obrenovca. Kad su čuli da je moj otac obećao pesmu Mustafi, nagrdili su ga. Srećom po mog oca, sve se završilo verbalnim nagrđivanjem, a da je trebalo došlo bi i do fizičkog ubeđivanja.

U vreme snimanja prve verzije "Senke", Slavoljub Stanojević Piromanac bio je jedan od vodećih violinista u narodnoj muzici, a Mća Piromanac na samom početku diskografske karijere.

- Kad smo snimili demo snimak, odneli smo ga u PGP. Legendarni urednik Mića Đorđević, poznat kao "Mića Glavonja", reče mom ocu: "Slavoljube, ti si legenda i ti si naš, ali tvoj mali nema nikave šanse u PGP-u pored Safeta, Šabana, Lepe, Bilkića. Neka ide kod ovih seljaka u Diskos".

- Naravno, urednik Diskosa Doca Ivanković me oberučke prihvatio i zakazao studio. Kad sam došao na snimanje sa očevim ansamblom, rekoše mi: "Ti pevaj kao da je ozbiljno, samo da probamo". Ja krenem, pustim glas, zažmurim, i sve vreme gledam lice devojke koja me ostavila. Kad sam završio, otvorih oči, očekujući da krenemmo sa pravim snimanjem. Tonac samo reče: "To je to, uspelo!" Tako je probni snimak ostao kao pravi i trajni.

Muzička apoteka Mića Stanojević Piromanac Mića Stanojević Piromanac, Foto: Promo

Usledio je novi izazov za Miću Piromanca - dodela zlatne ploče u dvorani Doma sindikata.

- Iskreno, nisam znao gde se nalazim i šta ja tu tražim. Minimaks je vodio program, bila dva koncerta, jedan u pet, jedan u sedam. Najavi me na prvom koncertu, a ja ne znam gde da pogledam, koji mikrofon da uzmem. Kad sam počeo da pevam, grlo mi se stislo, ništa ne izlazi.

- Posle prvog koncerta, na pauzi u holu, vidim Tozovac pije "Manastirku". Priđem velikoj legendi, a on me posavetova: "Mali, drmni jednu da ubiješ tremu!" Ja na kvarno, da me otac ne vidi, drmnem dve "Manastirke". Na sledećem koncertu nesta onog ukrućenog Piromanca. Prošetah binom, pustih glas, prolomi se aplauz, pade mi kamen sa srca. Publika me vrati na bis, smogoh snage za još jednu strofu i s'vatih da sam snimio večiti hit.

"I za senkom njenom patim" snimio je Mića Piromanac na Diskosovom singlu iz 1971. uz ansambl Slavoljuba Piromanca i na PGP-ovom albumu iz 1982. uz ansambl Dragana Aleksandrića. "Senku" je je krajem 90-ih presnimio Era Ojdanić, a ušla je i u PGP-ov izbor "60 najlepših pesama".

- Više i ne znam ko mi je sve presnimio pesmu. Neka ih, neka presnimavaju! Samo me boli što me ni pitali nisu. Time su povredili i mene kao kolegu i mog oca Slavoljuba, slavnog violinistu i autora "Senke".

- Nije mi bilo lako da gledam "Senku" u "60 najlepših pesama" kako je peva neko drugi. Pa valjda je "Senka" ušla u narod i zbog moje interpretacije. Hvala bogu, pesma živi, a urednici PGP-a me živog sahraniše.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igi

    19. novembar 2021 | 10:35

    Strasna pesma. Milina slusati.

  • Dragan Sinđelić Sinđa

    20. novembar 2021 | 00:48

    Bravo Gorane Milošević da ovog pevača kao i njegovog oca velikog violinistu Slavoljuba Stanojević Piromanca Slavoljub je bio veliko ime Piromana tako da se i danas još pominje njegovo ime

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA