83. rođendan Ruždije Krupe: Veliki pesnik "Malog mrava" i stotina večitih hitova

- Rule je iskonski pesnik i pravi narodni mudrac, podjednako uspešan u pisanju sentiša i šaljivih pesama - pričao je legendarni Novica Negovanović.

  • 2

"Jedna reka u mom kraju najdraža je meni,

kraj te reke mi smo nekad bili zagrljeni,

prebrojavam sve trenutke s tobom provedene,

malo ih je, al' su oni najlepši za mene.

U pesku su tad ostala dva stopala mala,

kad si za mnom po obali bosa potrčala,

sad po pesku ispisujem tvoje ime milo,

i pitam se zar je prošlost što je juče bilo.

Sam prolazim pored reke i talase gledam,

vremenu bez tebe dušo da prolazi ne dam,

svaki dan bez tebe meni znači malo,

vrati mi se da delimo što je preostalo."

(Novica Negovanović - Ruždija Krupa)

- Ruždija Krupa je moj najplodniji tekstopisac, bili smo plodonosan tandem punih dvadeset godina. Pozlatila nam se skoro svaka ploča, na svakoj smo ploči imali makar po jedan hit. Rule je iskonski pesnik i pravi narodni mudrac, podjednako uspešan u pisanju sentiša i šaljivih pesama - pričao je legendarni Novica Negovanović.

Samo je Novica Negovanović komponovao stotinak pesama na stihove Ruždije Krupe: "Jedna reka u mom kraju", "Prođe leto trideseto", "Ti anđeo, a ja đavo", "Imam oči neposlušne", "Zna jedino jedna žena", "Počećemo sve iznova", "Crna ženo ispod belog vela", "Ja garav, a ti plava", "Ja brzo živim", "Slatki lov", "Ponosim se tobom sine", "Osvajam te natenane", "Kćeri moja", "Ko godine broji, starosti se boji", "Pet do dvanaest za nas dvoje", "Šta ću kući kad sam sam", "Isto nam se piše", "Ko se jednom napije vode sa Baščaršije", "Ja sam čovek od meraka", "Doživeću sto godina", "Sećaš li se našeg malog mesta", "Izdajico srca mog"...

- Godinama živim u Priboju, mnogi misle da sam tu i rođen. Ja sam rođen u Pljevljima, 21. novembra 1938, u mešovitom braku majke Crnogorke i oca Sandžaklije. Po završenoj osnovnoj i srednjoj školi, u vreme kolonizacije, preselio sam se sa porodicom u Vrbas. Pljevaljske borove i bistre potoke zamenio sam za debelu slaninu slaninu i debelu prašinu ravnice - priča Ruždija Krupa.

- Majka i ja smo čeznuli za našim rodnim krajem, i tu čežnju sam pretočio u pesmu "Pljevaljski tamburaši". Kad je prošla nostalgija i kad sam počeo da se zaljubljjujem u strasne Mađarice i Čehinje, počeo sam da pišem i veselo šaljive stihove.

- Jednu vatrenu Mađaricu izvukao sam na poljanu sa igranke u zadružnom domu. Tokom ljubavne igre mrav se ušunjao na nezgodno mesto. Ova zgoda je kasnije poslužila kao inspiracija za pesmu "Mali mrav".

Muzička apoteka, 83. rođendan Ruždije Krupe Muzička apoteka, 83. rođendan Ruždije Krupe, Foto: Promo

Ruždija Krupa se još u detinjstvu napajao epskim i sevdalijskim pesmama. Toliko ih je zapamtio, da više nije znao šta je naučio a šta je sam smislio. Ljubav prema lepoj reči krunisao je diplomom profesora srpskohrvatskog jezika i književenosti. Mnogi Krupini đaci su prvaci bivše Juge u recitovanju.

- Kad sam se sa porodicom skrasio u Priboju, bio sam na čelu "Kulturno-prosvetne zajednice". Objavljivao sam refleksivnu poeziju, a krajem 60-ih sam dobio zadatak od predsednika opštine da napišem prigodnu pesmu povodom godišnjice čuvene fabrike "FAP".

- U naletu lokal patriotizma izletela mi je pesma "Lim se Drini javlja izdaleka" koju je pevao Zejbo Pekušić. Među pevačima na proslavi bio je i Nedeljko Bilkić koji me je posavetovao da počnem da pišem stihove za narodnjake, da spojim lepo i korisno.

Ubrzo se pojavila i pesma "Ja mlad pijem noći, noći piju mene", prva Krupina pesma koja je snimljena na ploči iz 1970. Usledila je prava otimačina za Krupine stihove. Mnogi kompozitori i kantautori su postigli najveće tiraže baš sa Krupinim stihovima: Predrag Negovanović "Mali mrav", "Majka Muju šišala na struju", "Ostao mi šešir na prozoru", "Crni Grga iz Mokroga Luga", "Gledaj majku, biraj ćerku", "Nisam majstor da napravim bure", "Anuška", "Gde je noćas otvoreno", Nedeljko Bilkić "Most do moga zavičaja", "Odmori se majko", "Amanet mi babo ostavio", "Zemljače, jarane", "Jedna suza u mom vinu ćuti", Predrag Vuković Vukas "Ja nisam rođena da živim sama", "Dok te čekam ispod lipa", "Budi jako srce moje", "Kuća je bez tebe prazna", "Ništa lepše od ljubavi", Radoje Mitrović Barajevac "U kolibi maloj od pruća i blata", "Staro mesto", "Sećanje na tebe meni snagu daje", "Moja ljubav prošla po svoj dug je došla", "Hiljadu dokaza za ljubav", Beki Bekić "Mostovi na Morači", "Zlatija", "Lepa Kosovka", Mirko Rondović "Pljevaljski tamburaši", Danilo Živković "U vojsku me majka šalje", "Prvo pa muško", Sveta Tomić "Moj živote, životiću", "Hajde, hajde, srce tebe želi", "Prevareno srce moje", "Ko me voli", taj me naći mora", Dragan Aleksandrić "Proplakaće beli veo", "Oteraj samoću", Miša Mijatović "Teško nama bez nas dvoje", Danilo Mišković "Pogađam se sa životom"...

I posle miliona prodatih ploča i poluvekovne tekstopisačke karijere, Ruždija Krupa stvara nesmanjenom žestinom.

- Svakoj pesmi pristupam kao kući koju gradim. Nijednu pesmu nisam zbrzao i otaljao samo zato da bih nekome uzeo pare. Kad pesmu završim, volim da je što pre snimim. Zato i poručujem nekim novim kompozitorima i pevačima: "Probajte pesmu dok je vruća!"

- Priznajem, krivo mi što se nijedna diskografska kuća nije setila da izda kompilaciju sa mojim hitovima, a mnogi su podigli čitave pogone od prodaje mojih pesama.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prle

    22. novembar 2021 | 07:38

    Divan tekst. Zelim Ruzdiji dobro zdravlje.

  • Boža zemunac

    22. novembar 2021 | 08:46

    Veliki pesnik i umetnik. Sa puno lepih pesama. Ruždija srećan ti rođendan, živ bio i Bog te čuvao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA