≫ 

Zvezda 60-ih i unikat Vite Životića: Gospodin pevač Aca Stefanović (PLEJLISTA)

Crnčio je i nadničio da prehrani porodicu, maštao da zasvira harmoniku, kao jedini muzikalni "izrod" u svojoj porodici

  • 1
Muzička apoteka Aleksandar Stefanović

Foto: Promo, Shutterstock

"Nisam te zvao, ti si došla sama,

nešto čudno desilo se s nama,

kad sam hteo svemu reći doviđenja,

moj život zbog tebe poče da se menja.

Ja ponovo u ljubavi gorim,

voleo sam, al' ovako nisam,

ti ostajes sa mnom za vremena sva,

za tebe i mene nema rastanka.

Prošao sam mnogo, mnoge žene sreo,

al' ovako još nisam voleo,

tvoj osmeh k'o sunce smeši mi se s neba,

i od toga više ništa mi ne treba.

Sudbino ovih i budućih dana,

ti ne menjaj ništa među nama,

pusti nas ovako da plovimo dalje,

u vodama sreće sve dok život traje."

(Novica Urošević)

"Voleo sam, al' ovako nisam" iz 1979. godine je poslednja i autobiografska pesma Aleksandra Ace Stefanovića, vodećeg pevača Vite Životića i jednog od prvih pevača narodne muzike iz Srbije koji je stekao jugoslovensku popularnost.

- Sedeli smo u nekom restoranu sa Novicom Uroševićem. Aca krene da se ispoveda pred Novicom, pa u jednom trenutku reče: "Voleo sam, al' ovako nisam". Velikom hitmejkeru to je bilo dovoljno da započne i dovrši pesmu koja je meni posvećena - priča Stojanka Stefanović, estradna umetnica i životna saputnica legendarnog pevača.

- Aca je devetnaest godina stariji od mene. Zavolela sam tog istinskog gospodina pevača. Znao je da mi kaže kako me je gledao roditeljski, kao i svaku mlađu devojku. Možda me je gledao roditeljski, ali ja završih sa Acom u krevetu i ostadoh 36 godina u braku.

Aleksandar Aca Stefanović je rođen 8. jula 1933. u Kusiću kod Velikog Gradišta. Sa majkom Ružicom i sestrom Nadeždom odrastao je u pukoj sirotunji, bez oca Jovana koji je početkom Drugog svetskog rata dospeo u nemačko zarobljeništvo. Crnčio je i nadničio da prehrani porodicu, maštao da zasvira harmoniku, kao jedini muzikalni "izrod" u svojoj porodici.

- Aca nije imao para da uči kod majstora, hvatao je na sluh, i tako samouk počeo da svira po narodnim veseljima. Kolege su primetile da pored toga što svira još lepše peva, pa je glas o Aci stigao je i do Vite Životića koji je prepoznao njegov pevački talenat.

Početkom 60-ih, u modi narodnjačkih dueta, Aca Stefanović snima svoj prvi singl u duetu sa Svetislavom Stević "Lepo li je Smederevo". Usledili su dueti sa Lenom Balaž ("Smederevska jesen"), Lazarom Jovanovićem ("Ti si moja sreća", "Hoću da živim", "Otkako si tuđa žena"), Sidom Marković ("Oj curice, "Sinoć prođoh putićem"), Ljubišom Krstićem i Kanarincem ("Ja sam momče sa sela", "Poslušaj me dok je vreme")...

1964. Aca Stefanović je snimio ploču sa pesmom "Gde si pošla sa cvetom u kosi" koja mu je promenila karijeru. Na tom singlu bile su i pesme "Da l' će brzo nedelja da dođe", "Pesma Srbiji", "Što me majko pitaš stalno". Bila je to najprodavanija ploča tek otvorenog Diskosa, izdanje koje je prodato u za to vreme neverovatnih 300.000 primeraka.

1966. Aca Stefanović je zakucao svoje mesto na vrhu najpopularnijih pevača nove narodne pesme u tadašnjoj Jugoslaviji. Samo u toku jedne godine snimio je dve antologijske pesme - "Prva ljubav zaborava nema" i "Ja sam momče sa sela".

- Safet je jako poštovao Acino pevanje, naročito kako peva sevdah. Slavni pevač je u šali govorio Aci: "Tebe mora da je rodila neka naša Bosanka, pa te tvoja majka ukrala". Skidao je Safeta, voleo je da peva sevdah baš Safetovim stilom, iako na pločama nije snimio nijednu sevdalinku.

Na vrhuncu popularnosti Aca Stefanović je zakupio kafanu "Tvrđava" u Smederevu i ekskluzivni restoran u Nemačkoj. Tad kad je najviše zarađivao osetio je i gorke plodove bogatstva.

Muzička apoteka Aleksandar Stefanović

Foto: Promo, Shutterstock

- U "Tvrđavu" su rado dolazili Safet, Lepa, Silvana, Kvaka, Beba, Čkalja, Mija i ostala pevačka i glumačka elita. Išao je u susrtet izazovima, pa je otvorio i ekskluzivni restoran u Minhenu. Posao je cvetao, ne znam da li su ga više volele kolege ili publika. Putujući za Srbiju, u Austriji je doživeo tešku saobraćajnu nesreću, jedva je izbegao da mu lekari ne odseku nogu.

- Ležeći u bolničkoj postelji, osetio se zaboravljenim i od onih najbližih. Od svih tih silnih prijatelja, malo je bilo onih koji su mu pomogli. U krevetu mu je sinula ideja za pesmu "Nesta para, nesta prijatelja" koju je komponovao i snimio po izlasku iz bolnice.

Diskografska karijera Ace Stefanovića trajala je od 1963. do 1979. Snimio je devetnaest singlova (osam duetskih) i jedan album sa desetinama onarođenih i skupih pesama: "Prva ljubav zaborava nema", "Gde si pošla sa cvetom u kosi", "Ja sam momče sa sela", "Što ne sviraš stari Cigo", "Lepa ženo ne znam ti ni ime", "Ostaviću piće i lude kafane", "Voleo sam, al' ovako nisam", "Ne vole me roditelji tvoji", "Za Vesnu bih život dao", "Pobegla je za mene devojka Mirjana", "Snežana", "Nesta para, nesta prijatelja", "Kumče moje", "Ženimo bećara", "Gde ti sine godine prolaze", "Za mene si otpisana", "Svake noći u kafani pijem", "Od danas te draga više ljubit' neću"...

- Živeli smo lepo a skromno, 36 godina u braku. Ja sam imala ćerku iz prethodnog braka, a Aca je već imao unuku od svoje ćerke iz prethodnog braka. Nismo imali dece, a održali smo brak - ističe Stojanka Stefanović.

I kad je bio jedan od najpopularnijih pevača u Jugoslaviji, nije se pojavljivao na radiju i televiziji. Doduše, tada nije ni imao gde da se pojavi - jedna velika televizija, a na njoj pevaju samo radijski pevači. Plenio je gospodstvom, iako je potekao iz puke sirotinje.

Pevao je meraklijski, sa nekom sebi svojstvenom zadrškom i odmerenošću. Dikcijski nesiguran, a presladak. Teško da bi prošao audiciju kod svog slavnog zemljaka Carevca, a pevao je slađe od svih solista Radio Beograda. Bio je jedan od najelegantnijih pevača svog doba. Svaki novi dan počinjao je obaveznim brijanjem i pranjem kose.

Aca Stefanović je preminuo 29. decembra 2015. I danas žalim što nisam imao prilike da ga ugostim u mojim radio emisijama.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milan becarevic

    5. mart 2023 | 22:48

    Bio je dobar pevac, pevao je prave narodne pesme Divan tandem Vitomir Zivotic i Aca Dosta ploca nihovih ploca cuvam

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA