≫ 

Tako je pevao Mića Panić: Sećanje na srcelomca iz Carevca i prvo pevačko otkriće Novice Uroševića

Mića Panić se dugo borio sa podmuklom bolešću, preminuo je 2012. godine

  • 0

"Kao sunce posle kiše u moj život ti si došla,

uzela si moju ljubav, a onda si drugog našla.

O, kako da živim kad ljubavi nema,

i koga da grlim rukama obema,

o, vetrovi hladni nosite njeno ime,

daleko, daleko, što dalje od mene.

Beše lepo, ali kratko, trajala je ljubav naša,

mesto sreća da nas prati osta samo prazna čaša.

O, vetrovi, ja vas molim, odnesite ime njeno,

jer sve što se srećom zove za mene je izgubljeno."

(Novica Urošević)

"Dunite vetrovi hladni" je jedan od prvih hitova najtiražnijeg kompozitora narodne muzike svih vremena Novice Uroševića. Pesmu je 1974. snimio Mića Panić Carevčanin, Novičin zemljak i pevač unikat. Ovo je priča o srcelomcu iz Carevca i nenadmašnom majstoru narodnih veselja.

- Rođen sam polovinom prošlog veka u Carevcu, nedaleko od kuće slavnog Vlastimira Pavlovića. Vlastimir je postao i u umetničkom smislu "Carevac", a ja sebi dodadoh "Carevčanin". Mnogo je dva "Carevca" za jedno selo. Ljubav prema muzici nasledio sam od oca Dušana koji je prelepo pevao, obožavao Carevca i Krnjevca - pričao je Mića Panić u radio izdanju Muzičke apoteke.

- Posle jednog nastupa sa ocem, upoznao sam legendarnog Miju Krnjevca sa kojim sam početkom 70-ih snimio moju prvu ploču. Bile su to lepe pesme "Pevajmo" i "Želeo sam da me voliš". Problem je što je ploča štampana u hiljadu primeraka za produkciju "Beograddisk" koja je bila pred zatvaranjem.

Svoje najlepše pesme snimio je sredinom sedamdesetih sa Novicom Uroševićem i ansamblom Tihomira Paunovića: "Dunite vetrovi hladni", "Što odlaziš srećo", "Tamno je moje sunce", "Zašto si došla", "Ruke su mi hladne", "Tražim devojku bez mana", "Pomirenje tražim", "Ti pođi na istok, a ja na jug".

- Novica mi je dao baš dobre pesme, mogao sam lepo da živim samo od pesme "Dunite vetrovi hladni". Pesma je ušla u kafane, na svadbe i radio stanice, a ja sam otišao nekim svojim putem daleko od medija i novinara.

- I bolest me je naterala da ostavim mikrofon. Ipak, nisam mogao bez muzike. Godinama sam radio kao menadžer, formirao sam orkestar sa majstorom na harmonici Gordanom Tašićem. Obilazio sam varoši i sela u potrazi za dobrim pevačima.

- Zahvaljjući dugogodišnjem pevačkom iskustvu i prijateljskom odnosu sa kolegama formirao sam ekipu muzičara koja je dominirala na veseljima u Istočnoj Srbiji.

Novica Urošević je projektovao Miću Panića u svoje otkriće i svog prvog hit pevača. Mića se razboleo i batalio pevanje, a veliki hitmejker je usrećio neke druge.

- Desetak godina je Novica čuvao pesme za mene i nije ih pokazivao drugim pevačima. Tek kad se uverio da od mog pevanja nema ništa, te pesme su pozlatile Mitra, Jašara, Angela, Šabana.

U godinama kad je najviše radio, doživeo je gorke plodove "Radio Mileve". I Mića Panić Carevčanin je jedan od pevača koji je prerano sahranjen. Novica Urošević je projektovao Miću Panića u svoje otkriće i svog prvog hit pevača. Mića se razboleo i batalio pevanje, a veliki hitmejker je usrećio neke druge.

- Posle jedne kontrole i davanja krvi, zadržan sam na ispitivanju na VMA u Beogradu, jer sa krvnom slikom nešto nije bilo u redu. Javio sam se porodici, otac je došao kod mene na VMA. Uveče smo izašli u grad na večeru, a otac se ujutru vratio u selo.

- Imao je šta i da vidi: iz dvorišta se orio lelek i jecaj žena, ispred dvorišta kolona automobila, ljudi su donosili vence i cveće, stizali telegrami saučešća. I moje kolege u inostranstvu saznaše da sam umro. Tako je generalna proba moje sahrane uspela, sad mi neće biti teško da umrem. Ako mi je do utehe, nisam jedini koji je pre vremena proglašen mrtvim.

Mića Panić Carevčanin je pevač suptilnog izraza i jako dobre dikcije. Svojim toplim i baršunastim glasom nadogradio je hiljade tuđih pesama, a snimio je samo desetak svojih.

Diskografska karijera Miće Panića trajala je od 1970. do 1976. Snimio je deset pesama na četiri singlice. 2000. godine "Star Sat" produkcija iz Požarevca objavila je kompilaciju sa Mićinim pesmama.

Dugo se borio sa podmuklom bolešću. Preminuo je 2012. godine.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA