≫ 

Božić u narodnoj pesmi: "Česnicu baka sprema, a mene tamo nema" (PLEJLISTA)

Kad su sahranjivani posmrtni ostaci bivše Juge, rađala se karijera Baje Malog Knindže. Na Bajinoj kaseti u produkciji "Nina Trade" iz 1992. našla se i čuvena pesma "Božić je"

  • 0

"Ostala si majko sama, tvoju sliku gledam dugo,

k'o da čujem tvoje reči gde si srećo moja tugo.

Doći će ti majko stara tvoja sreća najmilija,

o Božiću ako Bog da da se skupi familija.

K'o da gledam našu kuću, sneg pokrio brda ona,

stari otac badnjak nosi, u daljini čujem zvona.

Gori žižak u kandilu pored sveća tu u tami,

mi sedimo kraj badnjaka na Božićnoj žutoj slami."

(Rade Vučković)

Jednu od najlepših novokomponovanih pesama o Božiću napisao je Rade Vučković, i to u predvečerje raspada bivše Juge, buđenja demokratije i nacionalizma u novonastalim državama.

- "O Božiću, ako Bog da" posvetio sam mojim roditeljima, tom bajkovitom i idiličnom detinjstvu, kao i blagodetima rodne Kuršumlije. Majka Nada me zadojila poezijom i muzikom, pripovedala je o mom đedu Radetu Vlahoviću, bečkom đaku na dvoru kralja Nikole i vođi Topličkog ustanka. Kad je oslepila nad knjigom, ja sam joj uz Božićnu vatru čitao odabrane strane, natapajući tako i svoju dušu - kaže Rade Vučković.

"O Božiću ako Bog da" snimio je 1990. Svetomir Ilić Siki i objavio za PGP. I baš kad je očekivao da se pesma zavrti, zatvorena su mu sva vrata najveće televizije. Sikijev album ni do današnjeg dana nije postavljen na zvaničnom Jutjub kanalu PGP-a!?

- Čim se pojavio album, otpevao sam na RTS-u pesmu "O Božiću ako Bog da", prekrstio se, i nikad se više nisam pojavio na našoj nacionalnoj televiziji. Posle nekoliko godina sreo sam tog urednika koji me sklonio sa televizije.

- Palo je i pojašnje je i izvinjenje: "Uvek prvi nastrada, sad se krste i crveni i narandžasti i svakakvi, ali tad je bilo takvo vreme, ne zameri" - pričao je Svetomir Ilić Siki, jedan od prvih pevača tvrde srpske struje u novokomponovanoj narodnoj pesmi.

- Kad je "demokratija počela da cveta", nailaziio sam i na urednike kojima je smetao moj izrazito muški, dubok glas. Neki su mi govorili gde bi ti bio kraj da si pevao malo ženskasto, dva tona više, poput Zorice Brunclik. A nekako u isto vreme i Zorica je snimila pesmu "Evo već je Božić". Ta pesma je bolje prošla jer je Božić upakovan u sentiš priču.

Andrija i Toma Bajić snimali su pesme koje odišu srpstvom i u doba najtvrđeg titoizma. Sredinom 90-ih Bajići su snimili album sa duhovnim i slavskim pesama. Snimili su i pesmu "Božić".

- "Božić" se oslanja na naše liturgijske, verske i mitološke pesme koje se izvode u manastirima i crkvenim portama. Koristili smo predratno izdanje knjige sa pesmama u čast naše vere, naših svetaca, naših molitvi. Mi smo prvi snimili takve pesme uz narodni orkestar, trudeći se da ih pevamo slično našim monahinjama - govorio je Toma Bajić u Muzičkoj apoteci.

Kad su sahranjivani posmrtni ostaci bivše Juge, rađala se karijera Baje Malog Knindže. Na Bajinoj kaseti u produkciji "Nina Trade" iz 1992. našla se i čuvena pesma "Božić je".

Muzička apoteka, Božić u narodnoj pesmi Foto: Promo

- Bože, kad se samo setim tih muka oko moje prve kasete, čini mi se kao da sam se ponovo rodio. A tek kad sam kod prodavaca u Knez Mihajlovoj čuo "Božić je, Božić je, pucaju prangije, a česnicu baka sprema, a mene tamo nema"... Srce mi bilo kao Rusija - kaže legendarni Baja.

Mića Stojanović, jedan od prvih kantautora u narodnoj muzici, napisao je nekoliko lepih pesama u Božićnom ruhu.

- I kad sam pesmom obilazio svet, falila mi je moja Šumadija, moje rodno Bogdanje, moja Morava, moja vodenica. Baš u vodenici moga oca, jednog ratnog Božića 90-ih, nadođe mi pesma:

"Nekad beše sirotinja, prazna kuća, nigde ništa,

samo jedan lonac stari kuva pasulj kraj ognjišta.

Kolovođa nisam bio, nemam para za svirače,

nadničio kod bogatih, odlazio u kopače.

Stara majka proju sprema ispod sača da pristavi,

pogača se jela samo o Božiću i o slavi."

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA