≫ 

Prvi saksofonista u svetu narodne muzike: Kola i svirke Jovana Stanojevića (PLEJLISTA)

Kola Jove Stanojevića čuvaju se u arhivama Radio Beograda kao trajni snimci i nacionalno blago

  • 1

Saksofon je u 20. veku neizbežan instrument u svakom prestižnom narodnom orkestru. Bez saksofona nema pravog narodnog veselja, saksofon je po svom zvuku i značaju sve bliži harmonici. Narodna muzika ima i svog pionira na saksofonu, prvog majstora koji je još polovinom prošlog veka uveo saksofon u narodnu muziku. Ovo je sećanje na Jovu Stanojevića (1927 - 1996).

- Jova Stanojević je neponovljiv saksofonista, moj zemljak iz Suvog Dola kod Žagubice. Petnaestak godina pre saksofona svirao je isključivo klarinet na veseljima u Homolju, Stigu, Resavi. Svirajući u jednom jagodinskom hotelu upoznao je saksofonistu koji je svirao zabavnu muziku i koji mu je dao da proba njegov instrument.

- Bio je to presudan momenat u Jovinom životu i poimanju muzike. U trenutku se zaljubio u predivan i moćan ton saksofona i rešio da batali sviranje klarineta - pričao je Vita Životić u radio emisiji Sabor Studija B.

Jovan Jova Stanojević je rođen 1927. godine u Suvom Dolu kod Žagubice, u porodici majke Anice i oca Sime. Od oca je naučio da svira frulu i klarinet, a kad se zaljubio u saksofon izrastao je u avangardnog majstora među narodnjacima.

- Čuo sam da je prodao dva vola i otišao u Beograd da kupi saksofon. Dugo se prepričavalo među muzičarima kako je Jova još u prodavnici namestio usnik i oplajvazio narodno kolo. Ljudi su nagrnuli unutra, počeli da se okupljaju ispred prodavnice instrumenata. Tako se Jovina kupovina saksa pretvorila u solistički koncert - pričao je Vita Životić.

1962. godine pojavilo se i prvo kolo Jove Stanojevića na gramofonskoj ploči. Na poziv frulaša Pavla Stanojevića, muzičkog urednika Radio Niša i producenta zagrebačkog Jugotona, snimio je Jova svoje prvo autorsko kolo pod naslovom "Nova Homoljanka".

Kolo je snimljeno na ploči pevača Aleksandara Danilovića koja se u rekordnom roku pozlatila (prodata u više od sto hiljada primeraka), iako je tada u Jugi postojalo nekoliko desetina hiljada gramfona. U analima jugoslovenske diskografije ostaće zapisano da je Jova Stanojević prvi na saksofonu snimio neku numeru iz žanra narodne muzike.

- Kad sam prvi put u studiju čuo Jovu Stanojevića, pitao sam ga kako nauči da na tako vrhunskom nivou svira saksofon. Oborio me s nogu kad mi je rekao da je samouk, a da je petnaest godina pre saksa svirao klarinet - pričao je legendarni Boki Milošević.

Muzička apoteka Jovan Stanojević Foto: Promo, Pixabay

Usledili su nastupi i turneje sa ansamblom Vite Životića, koji je u to vreme bio jedan od najtraženijih u zemlji i svetu. Sa ansamblom Vite Životića snimio je neke od najslušanijih pesama tog doba: "Prva ljubav zaborava nema", "Karanfile uspomeno stara", "Livada je moja uspomena", "Vrati se još jednom u moj zagrljaj"...

Jovanova narodna kola odišu tradicijom i folklorom Istočne Srbije i Pomoravlja, tim divnim spojem vlaške i srpske pesme. Svojim autorskim kolima davao je nazive mesta iz svog rodnog kraja: "Nova Homoljka", "Žagubičanka", "Suvodolka", "Ribarka", "Lazničanka", "Krepoljinka"...

Kola Jove Stanojevića čuvaju se u arhivama Radio Beograda kao trajni snimci i nacionalno blago. Jovin sin Periša Stanojević i čelnici opštine Žagubica pokrenuli su pre nekoliko godina "Saksofonijadu", manifestaciju takmičarskog karaktera u čast legendarnog majstora.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    9. januar 2022 | 12:58

    Maestro na saksafonu. Od kada se pojavila prva ploča, znalci su znali šta sledi. Trebalo bi češće da se puštaju snimci. Tradiciju prave narodne muzike i kola poštuje kanal RTS-a Kolo. Na tome im neizmerno hvala. Ima se šta videti i čuti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA