≫ 

11 godina od smrti Vere Nešić: Sećanje na vatrenu crnku retke emocije (PLEJLISTA)

Pevala je kristalno čiistim glasom neslućenih dubina i visina, šireći i radost i setu. Potpuno se predavala publici i atmosferi, njene ture nisu imale kraja

  • 0

"Ja sam te volela, ti si me lagao,

suza je ostala, tugu si doneo.

Vremena se menjaju, uspomene ostaju,

a gde smo ja i ti, a gde smo ja i ti.

Ja sam te čuvala, tebe sam želela,

druga te ukrala, bio si nevera.

Ja sam te tražila, pisma ti pisala,

druga te ljubila, a ja sam plakala."

(Dragan Aleksandrić - Miodrag Ž. Ilić)

Ova pesma ima sve što treba za hit - pamtljive stihove u dva i po minuta, lirski šesterac Miodraga Ž. Ilića upakovan u pitku dvojčicu hitmejkera Dragana Aleksandrića. Malen zalogaj za glasovne mogućnosti Vere Nešić, a tako golem hit.

- Vera je dragulj kakav se retko rađa. Izuzetno muzikalna, bogomdana za šumadijsku pesmu. U studio je zakoračila kao već stilski i repertoarski formiran pevač. Komponovao sam joj tri albuma, mnogo dobrih pesama različitog ritma. Ipak, Vera Nešić je zakon za dvojku - kaže maestro Dragan Aleksandrić.

Verina muzikalnost je eksplodiralana školskim priredbama i takmičenjima u rodnom Kragujevcu. Još u osnovnoj školi počela je da se bavi pevanjem, volela je fudbal, bila je golmanka. Rano se udala za kolegu Mikija bubnjara, počela da nastupa po hotelima i restoranima, da izvodi programsku muziku - starogradske pesme, romanse, šlagere.

- Uoči jednog koncerta, na tonskoj probi, Vera je sasvim neobavezno počela da peva "Zajdi, zajdi". Znao sam da "ubija" Šumadiju, ali sam bio zatečen da tako zahtevnu pesmu želi da peva na koncertu, i to u prisustvu pokojnog Tošeta Proeskog. Naravno, Tošetu je prepustila "Zajdi, zajdi", rutinski otpevala nešto iz svog faha, a sve nas oduševila kao i nebrojano puta - kaže maestro Ljubiša Pavković.

Diskografska karijera Vere Nešić (1959 - 2011) počela je 1987. pesmom "Dva sanjara, dva drugara" i albumom objavljenim za PGPRTB. Vera je prosto odmilovala lirski deseterac Mile Janković na modernu baladicu hitmejkera Predraga Negovanovića. I publici i kritici beše jasno - narodna muzika je dobila vatrenu crnku retke emocije.

Tokom dvadesetogodišnje diskografske karijere (1987 - 2006) snimila je desetak albuma sa nekoliko večitih i potencijalnih hitova: "A gde smo ja i ti", "Zaspala je Šumadija", "Oj Srbijo, sele moja mila", "Čarapanka", "Dva sanjara, dva drugara", "Kome noćas dajem sne", "Potražićes opet mene", "Hrabrim srce, preboleću", "Bez tebe jutro ne sviće", "Ti si bio drugačiji", "Subota veče", "Kažite mu zore bele", "Smejala se il' plakala", "Gladio mi gladiole"...

Muzička apoteka Vere Nešić Foto: Promo, Pixabay

Snimala je pesme Dragana Aleksandrića, Predraga Negovanovića, Novice Uroševića, Novice Nikolića Patala, Miše Mijatovića, Mirka Glišića, Slobodana Betulića Betule, Steve Simeunovića, Zlaje Timotića, Zorana Matića, Draška Savića... Pevala je prateće vokale na albumima Cece Ražnatović, Miroslava Ilića, Miloša Bojanića, Snežane Savić...

Na pločama je snimala i baladice i rumbice, a na veseljima je uglavnom pevala dvojčice. Zato je i kolege i domaćini veselja proglasiše "kraljicom dvojke i šatre". Pevala je kristalno čiistim glasom neslućenih dubina i visina, šireći i radost i setu. Potpuno se predavala publici i atmosferi, njene ture nisu imale kraja.

Pamtim je kao velikog radnika i profesionalca. Ova prelepa crnka za svog kratkog veka nije napravila nijedan skandal. Zaprepastio sam se kad sam saznao da je na snimanja i koncerte dolazila pravo sa hemoterapije.

Preminula je na današnji dan, 10. januara 2011.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA