• 3
 ≫ 

Ovaj čovek je napisao "Dao bih ovo malo života" i stotine evergrina: 13 godina od smrti Stevice Spasića

 ≫ 

 • 3

"Još pamtim svoje detinjstvo rano, bezbrižne dane prepune sreće,

davno sam za njima prestao da žalim, al' tebe srce prežaliti neće.
Dao bih ovo malo života što će mi proći u čežnji za tobom,
dao bih ovo malo života bar za trenutak da sam sa tobom.
Često se setim mladosti svoje rane što beše lepa, lepa k'o proleće,
i nju je srce prebolelo davno, al' tebe nikad prežaliti neće.
Dolazi jesen života moga, davno je moje uvelo cveće,
ni život draga ne žalim više, al' tebe srce prežaliti neće."
(Milanče Radosavljević - Stevica Spasić)

Dugo je ćutala ova pesma. Snimljena je kao "B2" na Diskosovom albumu iz 1984, potpisana od strane Milančeta kao kompozitora i Ljube Nedeljkovića kao tekstopisca. Kad je početkom ovog veka vaskrsla zajedno sa Milančetom i postala najveći hit u repertoaru legendarnog srcelomca, ispravljena je greška sa ploče i počelo se pričati i o njenom tekstopiscu. Ovo je sećanje na Stevicu Spasića.

- Stevicu sam upoznao krajem sedamdesetih, baš kada sam počeo samom sebi da komponujem. Dao mi je nekoliko tekstova i ispričao njihovu pozadinu: rastao se sa ženom, patio za sinom, tešio poezijom. Tih godina sam skoro svake godine snimao ploču, snimio pet Stevičinih tekstova, a najviše očekivao od "Dao bih ovo malo života" - priča legendarni Milanče.

- Na moje razočaranje, pesma se nije čula petnaest godina, ostala je u senci svih drugih pesama sa tog albuma. I tek kad je život pojeftinio, ta pesma je dobila na ceni. Prihvatili su je klinci, jer je stilski drugačija i modernija od svih mojih ostalih pesama.

Stevica Spasić (1952 - 2009) je pesnik bola i tuge, izraziti srcelomac. Od nekoliko stotina snimljenih Stevičinih pesama, teško je naći nekoliko veselih.

- Počeo sam kao pesnik u mom rodnom kraju, u Bojniku i Leskovcu. Posle nekoliko objavljenih zbirki poezije, shvatio sam da se od pisanja knjiga ne živi. Dolaskom u Beograd upoznao sam slavnog kompozitora narodne muzike Docu Ivankovića. Kad sam mu pokazao neke svoje pesmice, samo mi je rekao: "Piši ti za narodnjake, tu su pare" - pričao je Stevica Spasić.

- I kad sam ušao u diskografiju, nisam razmišljao ni o kompozitoru ni o izvođaču mojih stihova. Pisao sam svoje osećaje, ogledao svoju dušu. Kada sam postao tražen tekstopisac, naručivali su mi hitove kao ćevape u roštiljnici. Inspiracija, međutim, dođe kad hoće, to se ne priziva i ne naručuje.

Tom pravom emotivnom bujicom i lepim rečima otvarao je mnoga vrata. Iz svog rodnog Bojnika uputio se za Beograd u potrazi za uhlebljenjem.

- Stevica je moja generacija, moj kum i moj zemljak. Zajedno smo rasli u Lapotincu, Bojniku i Leskovcu, zajedno smo krenuli u diskografiju, zajedno smo se probijali u Beogradu. Sećam se, prespavali smo u podrumskim prostorijama Udruženja kompozitora. Stevica je imao "žvaku" da odobrovolji portira - priča Stevičin kum i pevač unikat Dragoljub Ristić Laki.

- Posle jedne pijane noći u Skadarliji, upitah ga kako stoji sa parama, imamo li da se vratimo za Leskovac. Stevica se uhvati za pantalone i reče: "Kume, evo džepa gde su bili novci." U šetnji do autobuske stanice ispevao je stih: "Ne, ne, ne pitaj me ženo, ne pitaj me gde su pare moje, eno dole u kafani konobari broje."

Pisao je Stevica za najtiražnije kompozitore i najpopularnije pevače. Svojim stihovima podigao je mnoge anonimuse, a na mnogim izdanjima nije ni potpisan ili je potpisan neki drugi autor.

- Stevica je u Beogradu završio za optičara. Radio je u Bijelom Polju, Leskovcu, Skoplju. U jednoj skopskoj kafani upoznao je muzičara Naska Džorleva i pevača Nezira Eminovskog. Tu je napisao i svoju prvu pesmu "Čaše lomim, ruke mi krvave". Nezir je od te pesme napravio veliki hit, ali Stevicu nije potpisao na ploči - otkriva Dragoljub Ristić Laki.

Muzička apoteka Stevica Spasić

Foto: Promo, Shutterstock

 

Stevica je bio i uspešan organizator prvih Cecinih koncerata i koncerata "Južnog vetra". Kada je udarna petorka Mileta Basa bila zabranjena na svim televizijama, Stevica je našao načina da dođe do publike.

- Kad sam napravio ime, vratio sam se u svoj Leskovac, otvorio radio i televiziju "4S". Možda bih u Beogradu napravio i mnogo veće ime i karijeru, ali išao sam tamo kud me srce vodi. Kroz optiku sam upoznao svet, a kroz poeziju ljudsku dušu. Da nisam živeo tako strasno, o čemu bih pisao?

- Čovek se seća ako hoće, a zaboravlja ako može. Mladost je jedina međa oko koje se ne vodi parnica - rekao je Stevica Spasić u poslednjem nastupu na svojoj televiziji. Izgovorio je tada i svoju autobiogrfsku pesmu koja nije za pevanje:

"Bio sam sjajni mesec na tvojim grudima,
parče neba u tvojim očima.
Kad umrem pričaće naslednici:
Voleo je tek kad je prestao, živeo je tek kad je nestao."

P.S.

Ovo su samo neke od besmrtnih pesama Stevice Spasića: "Dao bih ovo malo života", "Sećaš li se kad smo klinci bili", "Ispred škole čekaću te sine", "Želela si majko srećan da ti budem", "Ti si žena što nemir donosi" (Milanče), "Pomirenja više nema", "Samo ti možes da me smiriš", "Ja bih hteo da oprostim tebi", "Nismo bili od sreće daleko", "Uvek sam s tobom na pola puta", "Budi jaka ovog trena", "Svako živi sad životom svojim", "Pozdravi mi oče majku" (Savo), "Pustite me da ga vidim", "Izbriši vetre njegov trag", "Hej ljubavi, ljubavi", "Očima te pijem" (Ceca), "Snegovi beli opet veju", "Možda smo se sreli, al' poznali nismo", "Sretosmo se na raskršću tuge", "Između tebe, njega i mene" (Marinko), "Ako se vrati ona", "Srećo moja, nepoznati deuže", "Pamtiš li malenu reku" (Ljuba Lukić), "Sačuvaj tajnu ljubavi moja" (Duško Kostić), "Pevaj i kad ti se plače" (Živkica Miletić), "Dva prstena, dva svedoka" (Angel), "Ja svoj život još po starom živim" (Zoran Kalezić), "Pitaš kako živim" (Ana Bekuta), "Ne pitaj me ženo gde su pare moje (Dobrivoje), "Sudbina me na put šalje", "Pusti me da živim", "Ne traži je sine", "Čaša po čaša", "Ajdemo dalje moja tugo", "Nije mi sa njom ko što s tobom beše" (Sinan), "Spasi me samoće", "Oprosti što ti smetam", "Svud si oko mene", "Što te nema" (Dragana), "Okreće se kolo sreće", "Lažeš da si srećna", "Ko gubi", "Učini nešto za nas", "Zbog tebe sam patio" (Kemal), "Ti se menjaš kao vreme" (Šerif), "Sve je s tobom bilo izgubljeno" (Šemsa), "Mi smo bili jedan život", "Pitaju za tebe", "Nemoj da me žališ" (Mile Kitić), "Ti si žena što nemir donosi", "Ne okreći se, ne dozivaj me", "Zađe sunce naše davne sreće", "Ja žalim za tobom" (Žika Šumac), "Vraćaš se kasno u život moj" (Vida), "Svaki voz dočekujem s nadom" (Mladen Tomić), "Poigra se život s nama" (Rade Petrović), "Pamtiš li još ljubav moju" (Vasilija), "Hej, živote, šta mi radiš", "Ja sam čovek bez adrese" (Hasan), "Ja zbog tebe osta neudata" (Lepa Lukić), "Navik'o sam ja na tugu" (Rade Bikinjac), "Ja sam popio" (Aca Ilić), "A što piješ kad ti piće škodi" (Smederevac), "Sve mi smeta što na tebe seća" (Rade Vučković), "Ako staru ljubav tražiš", "Srce moje izdrži još malo", "Ovo dete na tebe me seća", "Cela večnost malo mi je" (Dragoljub Ristić Laki), "Daleko je žena koju volim", "Plači noćas milo moje" (Nezir Eminovski) ...

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Zeljko ex JSO

  2. februar 2022 | 07:47

  Znaci ti si kriv za polupane kafane osamdesetih!?Slava ti i hvala!

  16
  0

  Podelite komentar

 • Boža zemunac

  2. februar 2022 | 08:09

  Laka ti crna zemlja legendo i neka te anđeli čuvaju. Malo je danas takvih tekstopisaca.

  14
  0

  Podelite komentar

 • Cf

  2. februar 2022 | 07:38

  Haha a Kalezica stavili u prvi plan kao.

  7
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok