≫ 

28 godina od smrti barda sevdaha: Zaim Imamović uz harmoniku Buce Jovanovića

Svojom odmerenom, a opet sugestivnom interpretacijom privlačio je milione uz radio aparate

  • 0

"Vozila se sevdeli, vozila se sevdeli Zumro,

po Vrbasu lađa, po Vrbasu lađa.

Sva je lađa sevdeli, sva je lađa sevdeli Zumro,

srebrom okovana, srebrom okovana.

Vesla su joj sevdeli, vesla su joj sevdeli Zumro,

sva od suha zlata, sva od suha zlata.

U njoj sjedi sevdeli, u njoj sjedi sevdeli Zumro,

devet djevojaka, devet djevojaka.

I deseti sevdeli, i deseti sevdeli Zumro,

Mujo vesladžija, Mujo vesladžija."

(narodna)

Snimio je legendarni Zaim nekoliko stotina narodnih pesama na pedeset singlica i nekoliko albuma. Ovekovečio je bisere sevdaha i na trajnim snimcima u arhivama Radio Sarajeva i Radio Beograda.

- Od najranije mladosti družio sam se sa pesmom, svirao sam frulu i harmoniku. Ipak, svojim pravim muzičkim počecima smatram dolazak iz mog rodnog Mrkonjić Grada u Sarajevo i članstvo u KUD-u "Gajret".

- Čim je formirano Radio Sarajevo, postao sam solista, pevao sam uživo za državnu platu. Prvo partizanske pesme i pesme o slobodi, a onda i ovu našu sevdalijsku baštinu - pričao je bard sevdaha u pero bardu sarajevskog novinarstva Vehidu Guniću.

Svojom odmerenom, a opet sugestivnom interpretacijom privlačio je milione uz radio aparate. Kažu da je kupac jednog od prvih radio aparata izričito zahtevao: "Hoću da kupim samo onaj radio u kome peva Zaim Imamović."

Kada se 1947. pojavio zagrebački Jugoton, Zaim Imamović (1920 - 1994) je jedan od prvih pevača narodne muzike koji je zavrteo vinile na malobrojnim gramofonima u posleratnoj Jugi. 1953. postavio je apsolutni rekord u ovdašnjoj diskografiji: za godinu dana objavio je 12 singl ploča sa starim sevdalinkama na kojima piše: "Narodne pjesme iz Bosne pjeva Zaim Imamović uz harmoniku Ismeta Alajbegovića Šerbe."

Snimao je Zaim i uz duet harmonika Alajbegović-Petković, sa ansamblima Jovice Petkovića, Radojke Živković, Milorada Todorovića, Omera Pobrića, Spase Beraka, Drage Trkulje.

- Zaim je škola lepog pevanja, bio je veoma drag i u srcu Srbije. Rado je pevao na našim turnejama i koncertima. Za arhivu Radio Sarajeva snimao je i pesme iz Srbije: "Moj Milane", "Oj, golube, moj golube", "Po gradini mesečina sija meka", "Harmoniko moja". Safet je pevao i dopuštao da ga pesma povuče, a Zaim je milovao i vukao pesme - govorio je pesnik i kompozitor Mića Stojanović.

I legendarni Buca Jovanović je poštovao Zaimovo pevanje. Buca je upravo na Zaimovim pesmama proveravao svoje buduće pevače. I Zaim je voleo da ga prati Buca. Na "Ilidži" 1967. snimio je dve pesme sa ansamblom Buce Jovanovića: "Azemina" i "Zašto me ne voliš". Malo je poznato da je pre pola veka Zaim Imamović dobio poziv da snimi desetak sevdalinki za arhivu Radio Beograda. Slavni sevdalija je prihvatio poziv, ali uz jedan uslov - da harmoniku svira Buca Jovanović.

1975. godine u uzdanju PGP-a pojavio se album Zaima Imamovića sa biserima sevdaha: "Ašikuje Adem aga", "Od kako sam sevdah svez'o", "Čudila se aman ja", "Konja odim, peške hodim", "Kolika je viš' Travnika Bojna", "Moj sokole", "U Gradišci na obali Save", "Žarkog sunca i topline", "Vozila se po Vrbasu lađa", "Evo ovu rumen ružu". Na ploči je potpisan ansambl Bokija Miloševića, ali Bucino ime je izostavljeno zbog čiste sujete muzičara iz Narodnog ansambla. Srećom, Buca se prepoznaje i kad nije potpisan, baš kao i Zaim.

Na 28 godina od smrti Zaima Imamovića, poslušajte desetak bisera sevdaha ukrašenih harmonikom Buce Jovanovića.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA