≫ 

Nevidljivi počeci Ljubiše Pavkovića: Zvučni "Lepi Cane" u "Muzikantima" i aranžer Silvaninih pesama

Zvezda je rođena, ploča je prodata u preko 300.000 primeraka, a Ljubiši Pavkoviću je ostalo sećanje na prvo pojavljivanje (i to nepotpisano) na jednoj zlatnoj ploči

  • 1

Kolo "Ljubav na seoski način" proslavio je maestro Ljubiša Pavković na svojim malim i velikim pločama, trakama Radio Beograda i kompilacijskim CD izdanjima. Malo je poznato, međutim, da je Ljubiša Pavković svojom harmonikom ukrasio pesme i kola u legendarnim serijama "Muzikanti" i "Ljubav na seoski način".

- Bile su to zlatne godine onog našeg zdravog seljačkog humora. To je slika našeg sela, to je taj naš mentalni sklop, to su dve serije koje su bile popularne preko svih mogućih granica.

- Kad su išle te serije nisi mogao da nađeš čoveka na ulici ili na njivi. Prošlost je, kažu, lepša što je starija. Ispratio sam mnoge kasnije serije, ali se nikad ne nasmejah kao uz Burduša i Čkalju - veli maestro Ljubiša Pavković.

- Ja sam u stvari bio zvučna harmonika "Lepog Caneta" (Dragana Zarića) u seriji "Muzikanti". Na snimanju, sećam se, ja sviram sa strane, a Dragan Zarić gleda u mene i drmusa onu "uštrojenu" harmoniku u prazno.

- Ipak, u tom triju "Burduš" je bio najatraktivniji. Kad nam režiser da pauzu od dvadeset minuta, odemo u kafanu "Konzerva" i ostanemo dva sata. Kad se vratimo u studio u Aberdarevoj i kad režiser vidi u kakvom su stanju "Burduš" i "Rajko Životić", snimanje se po pravilu odlagalo za sutra. Svaka pauza je bila opasna za nastavak snimanja.

1970. godine premijerno se prikazivala serija "Ljubav na seoski način" u kojoj se proslavila Silvana Armenulić u ulozi "Rade pevaljke". Iste godine pojavljuje se i legendarna Silvanina ploča sa Tominim pesmama "Šta će mi život", "Srećo moja", "Ja nemam prava nikoga da volim", "Kišo, kišo", tiho padaj".

- Ni Silvana nije bila svesna koliko će je podići ta legendarna scena sa Čkaljom. Naravno, svaka čast Tominim melodojama i stihovima, svaka čast i Silvaninom pevanju, ali ekranizacija je i tada bila najbrži put do popularnosti.

Kad se pojavila ta ploča sa Silvanim raskošnim dekolteom i uskom šarenom haljinom, kupovali su je i oni koji nisu imali gramofon, makar zbog slike. Zvezda je rođena, ploča je prodata u preko 300.000 primeraka, a Ljubiši Pavkoviću je ostalo sećanje na prvo pojavljivanje (i to nepotpisano) na jednoj zlatnoj ploči.

Muzička apoteka Ljubiša Pavković Foto: Promo, Shutterstock

- Evo i sad gledam tu ploču, tu božanstvenu ženu. Silvana je bila prava dama, sećam se njenih nastupa u Skadarliji, nažalost bio sam i očevidac njene tragedije.

- Pratio sam Silvanu i u seriji "Ljubav na seoski način". Snimili smo i te četiri Tomine pesme sa ansamblom Vlaste Jelića za tu antologijsku ploču.

- Iako nisam potpisan na toj ploči, svirao sam harmoniku, odsvirao četiri foršpila. Praktično, ja mu dođem nešto kao aranžer tih pesama. Tada se to nije potpisivalo na pločama, a to mi je veoma draga uspomena i ponos ploča.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    9. februar 2022 | 09:37

    Šta reći. Sa Ljubišom Pavkovićem sam imao čast da odradimo jednu lepu svadbu. I normalno " treće " poluvreme. Za mene je on najbolji harmonikaš na ovim prostorima, a i šire. Legendo živ bio i Bog te čuvao na mnogaja ljeta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA