35 godina pesme "Nisam te se nagledao": Ko je prvi snimio, a ko je zakucao u narod ovaj evergrin

- Iskreno, ja i ne znam ko je prvi snimio i ko je sve pevao "Nisam te se nagledao" - kaže Rade Vučković

  • 1

"Ja nikad u životu pijanac nisam bio,

al' opila me tvoja lepota k'o vino da sam pio.

Nisam te se nagledao, nisam te se naljubio,

tako brzo sve je prošlo, ja sam tebe izgubio.

Pitam se jedina moja šta tražim od ovog života,

al' ne mogu da živim bez tebe, ubila me tvoja lepota.

Zar tako da mi vraćaš, da ne znam gde ću sa sobom,

tako bih želeo noćas da opet budem sa tobom."

(Rade Vučković)

Ako jedna pesma vredi onoliko koliko se ljudi pronađe u njoj, onda je "Nisam te se nagledao" jedna od najvrednijih i najpevanijih pesama narodne muzike svih vremena. Izgleda mnogo stara, a snimljena je tek pre nešto više od tridesetak godina.

- Obično se kaže lako je pijancu da napravi pesmu za pijance. Tačno je da je moj život je bio dovoljno inspirativan za jednu ovakvu pesmu. Imao sam i taj maler da doživim mnoge brodolome i tu sreću da ih preživim i opevam. Zahvaljujući boemiji preboleo sam mnoge ljubavi, ali nikad nijednu pesmu nisam napisao "pod dejstvom alkohola" - kaže srpski Jesenjin Rade Vučković.

- Publika misli da su svi pesnici veliki pijanci i nesrećnici, ali pijan čovek ne može da stvori ništa. Pijanstvo može da te povuče, da ti da nadahnuće i ideju vodilju. I "Nisam te se nagledao" živela je u meni dok se nije nakalemila na mnoge pevače i milione slušalaca.

"Nisam te se nagledao" snimljena je u ko zna koliko verzija, tekstualno, aranžmanski i pevački različitih. Verzija Zorana Gajića iz 1991. prva je ušla u narod, i to tek nekoliko godina posle objavljivanja. Na tom albumu produkcije Jugodisk na prvu su prošle "Srbin ćuti dok se ne naljuti" i "Oj, Srbijo, zemljo voljena", a "Nisam te se nagledao" čekala je neko mirnije vreme.

- Iskreno, ja i ne znam ko je prvi snimio i ko je sve pevao "Nisam te se nagledao". I Zoran Gajić je to snimio početkom devedesetih, a pesma se zavrtela tek početkom ovog veka. Snimljena je možda u dvadesetak verzija, i ja sam je snimio kad se već debelo zalaufala - kaže Rade Vučković.

Ako pesma vredi i onoliko koliko ju je različitih pevača snimilo, onda je "Nisam te se nagledao" jedna od najsnimanijih pesama narodne muzike. Snimali su je mnogi: Slaviša Vujić, Sadik Jusufović Paško, Zoran Gajić, Rade Vučković, Dado Polumenta, Aco Pejović, desetine starogradskih i tamburaških ansambala.

- Ta pesma je moja sreća i nesreća. Sreća zato što dobijam mnoge opklade na temu ko je prvi snimio tu legendarnu pesmu, a nesreća zato što sam je snimio kao šesnaestogodišnji klinac na mom prvencu koji je objavljen samo na kaseti produkcije "Vojvodinakoncert".

- Pevao sam u legendarnoj drumskoj kafani "Volan" u Staroj Pazovi, a Rade Vučković je dolazio da me sluša. Ubrzo mi je ponudio pesme za moj album, verovatno i ne sluteći kakav mi je hit dao - kaže Slaviša Vujić, pevač prve verzije legendarne pesme.

Muzička apoteka 35 godina pesme Foto: Promo

Kad se 1987. godine pojavila kaseta sa pesmom "Nisam te se nagledao", Slaviša Vujić je bio tek jedan kafanski pevač u formiranju.

- Ta pesma je veliki sentiš za jednog klinca. Čuje se na tom snimku jedan mlad, neistrošen i neformiran glas, ali glas koji obećava. Izgleda da publika nije poverovala da jedan klinac toliko pati i pije zbog ljubavi. Danas kad je pesma postala opštenarodni hit, ni moji najbliži mi ne veruju da sam ja to snimio.

- Bio sam gost u jednoj TV emisiji sa Milanom Gutovićem. Legendarni glumac je poželeo pesmu "Nisam te se nagledao", rekavši da mu je to omiljena pesma u kafani, a da ne zna ko to peva. Ja mu otpevah i onako stidljivo rekoh da je i to moja pesma.

Originalna verzija pesme ima i drugačiji tekst, drugu i treću strofu koje ne liče na kasnije verzije:

"Ja nikad u životu lutalica nisam bio,

sve zbog tebe nevernice ja sam mladost propio.

Ja nikad u životu plakati nisam hteo,

al' suza u oku blista otkad sam tebe sreo."

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    14. februar 2022 | 15:12

    Najbolje ju je otpevao Zoran Gajić. Pesma za sva vremena. Rade majstore živ bio i Bog te čuvao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA