≫ 

"Kad umoran budem pao": Život u 27 stihova (PLEJLISTA)

11. avgusta 2021. Novica Negovanović je ispraćen na večni počinak baš uz pesmu "Kad umoran budem pao"

  • 1

"Kad umoran budem pao,

ja sudbinu neću kleti,

sa pesmom sam drugovao,

sa pesmom sam tugovao,

sa pesmom ću i umreti.

Nakuc'o se čaša,

napev'o pesama,

napio se nektar vina

sa rajskih usana.

Najlepše sam ruže brao,

lov lovio čarnom gorom,

lepotice milovao,

pesmom tugu razbijao,

vraćao se kući zorom.

Gde sam naš'o strasti

tu im nisam prašt'o,

pa sad kad mi duša gori

barem znadem zašto.

Nagrijo se sunca žarka,

nagledao svih lepota,

naljubio devojaka

kao vila iz oblaka,

šta bih više od života.

Vreme nosi dane,

krši boru grane,

slomila se orlu krila,

jedna mladost bila."

(Nedeljko Bilkić - Jova Zmaj/Safet Kafedžić)

"Kad umoran budem pao" je mnogo više od lepe pesme i evrgrina narodne muzike. To je život u 27 stihova!

- Nisam očekivao da ću toliko srasti sa ovom pesmom. To je inače kompozicija Nedeljka Bilkića koju mi je velikodušno ustupio, možda i zato što kod njega nije prošla. Meni je legla, mnogo je volim i ostaće i posle mene - pričao je legendarni Novica Negovanović u Muzičkoj apoteci.

- Primećujem da je vole i moji poklonici, pevaju je i moje kolege. Kad me ljudi vide, ubrzo usledi ono: "Nole, 'ajde onu najskuplju, misleći baš na "Kad umoran budem pao". Donosim je uvek na drugačiji način, sa nekim novim ukrasima i izmenama u tekstu. Umesto "sa pesmom ću i umreti", obično pevam "sa pesmom ću ja živeti".

Ovakvu pesmu može da napiše samo veliki pesnik, u stvari tri velika pesnika. Prvi stih je delo jednog persijskog pesnika, središnji deo pesme i najskuplji stih ("gde sam naš'o strasti, tu im nisam prašt'o, pa sad kad mi duša gori barem znadem zašto") napisao je Jova Zmaj (iako nije potpisan ni na jednom izdanju!), a većinu stihova napisao je Safet Kafedžić, najveći pesnik bosanskog sevdaha.

- Žao mi je što nikad nisam upoznao Safeta Kafedžića. Samo sam ga jednom video ispred hotela "Moskva" u Beogradu, onako visokog, stasitog i gospodstvenog. Snimio sam nekoliko pesma ovog iskonskog poete, i uverio se da je na njegove stihove najlakše praviti muziku. Svaka reč je na svom mestu, ima svoju težinu, upakovana po svim zahtevima poetske i muzičke metrike.

"Kad umoran budem pao" snimio je i njen kompozitor Nedeljko Bilkić. Prva verzija pesme pod naslovom "Sa pjesmom ću i umrijeti" snimljena je 1978. godine na Jugotonovom albumu uz ansambl Branimira Đokića. Pesma je dugo ćutala kao poslednja na "A6" strani ovog nedovoljno zapaženog izdanja, pa je Nedeljko 1998. još jednom snimio ovu pesmu i to kao poslednju, desetu pesmu na ZAM-ovom CD-u u modernom aranžmanu Velje Živkovića.

- Novica je sa svojom harmonikom dostigao vrhove u narodnoj muzici. Ja sam ga i ubacio u pevačke vode, svirao mi je na nekoliko ploča. Zato mu i poverih pesmu "Kad umoran budem pao" da je nadogradi svojom maestralnom svirkom - kaže legendarni Nedeljko Bilkić.

Muzička apoteka Kad umoran budem pao Foto: Promo, Pixabay

- Pesma je ušla u narod, snimio sam je u serijalu "60 najlepsih pesama", ušla je i u Radoševo "Selo gori, a baba se češlja". Radoš je bio ubeđen da je to Novičina kompozicija, pa ga je i potpisao kao kompozotora. Zbog toga sam u radio izdanju Muzičke apoteke poručio Radošu da imam pravo makar na babu.

11. avgusta 2021. Novica Negovanović je ispraćen na večni počinak baš uz pesmu "Kad umoran budem pao".

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    15. februar 2022 | 11:44

    Slava velikoj legendi i umetniku Novici Negovanoviću . Laka ti crna zemlja majstore.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA