≫ 

Spikerska najava Šabanovog prvog solističkog koncerta: Sećanje na "Veče otvorenog srca"

Prvom pesmom 'Dajte mi utjehu' iz 1969. kreće blistva pevačka, stvaralačka i diskografska karijera.

  • 3
Muzička Apoteka Šaban Šaulić Foto: Promo

"Sedamnaestogodišnji dečak je pošao iz muzikalne i raspevane Šabačke mahale i s namerom došao u veliki grad. Cicvarića geni i bogomdana muzikalnost eksplodirali su već na prvoj ploči.

Prvom pesmom 'Dajte mi utjehu' iz 1969. kreće blistva pevačka, stvaralačka i diskografska karijera. Ređale su se zlatne i dijamantske ploče, večiti hitovi, nastupi na festivalima i koncertima, oskari popularnosti, priznanja i titula kralja narodne muzike.

Albumom iz 1979. postavlja nove standarde u interpretaciji, aranžmanu i diskografiji. 'Dođi da ostarimo zajedno' uđe u antologiju narodne muzike. Poštuju je i oni koji ne vole narodnjake, a stihovi su i za najprobirljivije zbirke ljubavne poezije. Album je prodat u tiražu od milion i po primeraka.

S jedne strane insitucija, legenda i nedostižan uzor, a s druge strane skroman i običan čovek, suprug, otac, deda, kum, prijatelj. Odmara i raduje druge uz svoju pesmu, odmara i raduje sebe uz ribu i reku. Iz dubokog uverenja pravog umetnika ne svodi račune, ne živi od stare slave, ne stari jer za to nema vremena.

Već 40 godina živimo sa Šabanovom pesmom, starimo zajedno i vraćamo se u mladost. A Šaban ide samo napred, i otvara nam nove tajne muzike. Uz Šabana život je pesma, Šaban je pesmom opevao život.

Ovo je veče otvorenog srca!

Šaban Šaulić!"

Imao sam u karijeri i lepših najava. Imao je i Šaban daleko popularnijih voditelja. Ipak, odabrao je moju malenkost da mu najavim prvi solistički koncert krajem novembra 2011, i to baš onako spikerski, bez puno kićenja, iz dubine duše, na "tri, četiri", iz "ofa".

Uđoh u studio kod Endžija Mavrića, izgovorih i snimih tekst u jednom dahu, baš kao što je Šaban snimao skoro sve svoje pesme. Pre nego što je kralj izašao pred publiku, sa razglasa je puštena moja najava koja se ubrzo našla i na DVD izdanju Grand produkcije.

"Goranče, sačuvaj tog spikera u tebi" - reče mi Šaban posle koncerta.

Šabane, sačuvah tog spikera u meni. Taj spiker se povremeno oglasi na nekoj televiziji, napiše i poneki tekst. Ali, nema više radija za tog tvog spikera, nema više ni Šabana da ga sluša i izbunari neku iz "Starog bunara" na Bontonu ili "Muzičke apoteke" na Fokusu.

Rijaliti Srbiji ne trebaju spikeri koji neguju kulturu govora ni radijski autori koji biraju lepu narodnu muziku. Spikeri su zamenjeni bezličnim prezenterima, a kreativni radijski autori kojekakvim TV spodobama u bolesnoj trci za rejting.

Šabane, danas u Beogradu nema radija na kome bi mogao da poželiš neku Bucinu naftalinku ili neku bosansku sevdalinku. Stiglo nas je, Šabane, ono Miljkovićevo - KO NE UME DA SLUŠA PESMU SLUŠAĆE OLUJU.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA