Olivera Katarina u šumadijskom ruhu: Dani slave i izolacije

- Sad kad je sve estradno prošlo, evo bar mogu da dođem u Mrčajevce na svadbarski kupus i pečenje, da se najedem bez šminke i perja kojem sam robovala - rekla je pevačica

  • 4

"Mrčajevci, moje rodno selo, tvoje ime pesmom se pronelo.

Mrčejevci, pesmom pročuveno, šumadijskim vezom izvezeno,

povrtnjakom zakićeno, sa Moravom zagrljeno,

sa širokim sokacima, starim dobrim seljacima.

Mrčajevci, moje rodno selo, tvoje ime pesmom se pronelo.

Na obali pokraj reke naše kolibe nam sve prazne ostaše,

sve je manje skoro svakog dana kraj Morave mladih baštovana.

Sve je manje vodenica, udavača, ljubljenica,

pa se brinem mila mati ko će sa mnom još pevati.

Mrčajevci, moje rodno selo, tvoje ime pesmom se pronelo.

A moj dragi i voli i hoće u mom selu da kalemi voće,

da kalemi kruške i oraje i da broji naše zagrljaje.

Hoće dragi, moja nada, grožđe iz mog vinograda,

iz oka mu vatra seva, voli dragi i da peva.

Mrčajevci, moje rodno selo, tvoje ime pesmom se pronelo."

(Obren Pjevović)

1980. godine Olivera Katarina je snimila svoj najnarodnjačkiji album sa legendarnom pesmom "Mrčajevci, moje rodno selo" i još nekoliko pesama Obrena Pjevovića. Skoro 40 godina kasnije, kad je bila skrajnuta sa muzičke i filmske scene, Olivera Katarina je došla u Mrčajevce. Organizatori "Kupusijade" i "Obrenovanaja" dodelili su joj nagradu za životno delo.

- Bila sam u životu i gore i dole, doživela i najveću slavu i najveću izolaciju. Sad kad je sve estradno prošlo, evo bar mogu da dođem u Mrčajevce na svadbarski kupus i pečenje, da se najedem bez šminke i perja kojem sam robovala. Oslobodila sam se estradnih okova i pojednostavila svoj život - pričala je Olivera Katarina u mikrofon Muzičke apoteke.

- I Obren je bio sličnog duha: autentičan, buntovan, izvoran do beskraja. Uživala sam u njegovoj pesmi, u njegovoj mudrosti života, u toj njegovoj seoskoj naivi koju je podigao na nivo narodne umetnosti.

Na albumu PGP-a iz 1980. godine snimila je Olivera sedam Obrenovih pesama uz orkestar i aranžman Dragana Aleksandrića: "Mrčajevci, moje rodno selo", "Ja sam mlada žito žela", "Nemoj Mile na me da se srdiš", "Obesi venac o drenac", "Nevena", "Mileva", "Zarudela zora na Moravi" (stihovi Dragiša Nedović). Snimila je i jednu svoju pesmu "Ti si moje janje".

- Odmah posle pojavljivanja albuma snimila sam novogodišnji TV šou pod nazivom "Zarudela zora na Moravi" u autentičnom ambijentu vodenice u Mrčajevcima. Uz Obrenove "Stare pomeljare" i "Bećare" i pripovedanje Ljube Tadića proključalo je sve šumadijsko u meni.

- A onda je jedan političar nekom uredniku savetovao da mene treba skinuti sa programa, da je dosta tih seljačkih pesama. Bilo je to baš u vreme kad sam seoske pevačke grupe dovodila u "Nedeljno popodne" i sa njima pevala izvornu narodnu muziku. Rekli su mi tada da publika treba da se odmori od mene jedno dva meseca, a onda ćemo seriju nastaviti.

Oliverin odmor od velike televizije potrajao je nekoliko decenija. "Zarudela zora na Moravi" bio je poslednji Oliverin TV šou.

- Radeći te šou programe na televiziji, mislila sam da sam od neke koristi. Kontaktirala sam Akademiju nauka, dobila podršku Muzikološkog instituta. Preslušavala sam trake, birala prave izvorne pesme, htela da ih sačuvam od zaborava. Moj trud je shvaćen na pogrešan način, nekome sam očigledno smetala.

- Dešavalo se da me zovu iz Pariza za Novu godinu, a iz Beograda ništa. Nisam mogla da verujem da sam tolliko skrajnuta kad je muzika u pitanju. Na filmu sam se i dalje pojavljivla, samo zato što je bilo puno filmskih kanala sa svakodnevnim reprizama brojnih filmova u kojima sam glumila.

Muzička apoteka Olivera Katarina u šumadijskom ruhu Foto: Promo, Shutterstock

Tako je estradna diva otišla u "prevremenu penziju", i pored veoma pozitivnih kritika. Pisalo se da je Oliverin šou "biser autentičnog narodnog stvaralaštva i prvorazredni spektakl za gledaoce".

- Od kraja prošlog veka mnogi su se pomirili sa mojim nestankom ili su mislili da ne želim da se bavim filmom i muzikom, da sam se dobrovoljno povukla i posvetila sebi. A zna se da je teško naći glumca koji pristaje da bude penzioner. Jednom glumac uvek glumac, jednom pevač uvek pevač. Upravo kad sam mogla najviše da dam, postala sam penzioner na silu.

- Iskreno, znam da nisam laka za saradnju, znam šta hoću, zato i mogu da sarađujem samo sa onima koji znaju šta hoće. Često su sa mnom radili i oni koji su hteli da otaljaju posao. Snimila sam neke filmove, uložila svu svoju energiju, a onda režiser u montaži obriše pola moje uloge. Pa što sam onda potpisivala ugovor!?

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BASA

    18. februar 2022 | 07:46

    Nadamo se da ce te se pojaviti sa novom pesmom , ulogom u filimu i ! Hvala vam sto niste zaboravili na vase postovaoce !

  • Boža zemunac

    18. februar 2022 | 08:28

    DAMA U PRAVOM SMISLU TE REČI. SVE ŠTO JE URADILA, URADILA JE ZA SVA VREMENA I PAMĆENJE. LEPA I PAMETNA TALENTOVANA ŽENA. ŠTETA ŠTO NIJE OBJAVILA IME TOG POLITIČARA, KOME JE OČIGLEDNO SMETALA SRPSKA DOBRA IZVORNA MUZIKA. OLIVERA , ŽIVA BILA I NEKA TE DOBRI BOG ČUVA.

  • Срб

    18. februar 2022 | 11:37

    Најлепша наша глумица али проблем је што је била Српкиња То се не прашта

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA