60 godina pesme "Zarasle su staze moje"

"Zarasle su staze moje" je jedna od najsnimanijih narodnih pesama

  • 1

"Zarasle su staze moje, i sad one puste stoje,

bele ruže nema više pokraj staze da miriše.

Stazama sam prolazio kad sam dragoj dolazio,

otkako se ona uda ne prolazim više tuda.

Već se staza ne poznaje, a i ruža uvela je,

pod kojom sam često stao dok sam dragu milovao.

Staze nema, ruža vene, draga nije pokraj mene,

ostala mi samo sena da se sećam uspomena."

(Mića Stojanović)

- To je pesma koja me čuva i štiti od zaborava. Kad sam je snimio, a i kasnije na brojnim nastupima, svi su je doživljavali kao izvornu pesmu. To je recept za dobru i trajnu pesmu: da je komponovana u duhu Šumadije i sevdaha, da je svaki čovek oseća kao svoju, da u njoj nema ništa uvozno, da je sve domaće - govorio je legendarni Nestor Gabrić u svom poslednjem intervjuu Radio Novom Sadu.

"Zarasle su staze moje" postala je izvorna pesma još za života njenog autora i njenog prvog pevača.

- I Šantić je napisao stotine pesma, ali "Emina" ga je ovekovečila. Ja nemam reči da objasnim kako sam komponovao i napisao pesmu "Zarasle su staze moje". Za sve je potrebno vreme, i za zarastanje staza potrebno je vreme. I za pesnika je potebno vreme da sazri kao umetnik - pričao je Mića Stojanović, pisac i komozitor pesme "Zarasle su staze moje".

- Moja majka je mnogo lepo pevala, ali u to vreme nije bilo ni snimanja pesama ni izdavanja ploča. Prve pesme koje sam naučio bile su pesme o ruži koje je svojim mecosopranom pevala moja majka ("Oj moja ružo rumena", "Dobio sam jednu ružu"). Kad je moju prvu ljubav, moju ružu, počeo drugi da miriše, rađala se ova pesma. Svaka opustela kuća i zaparložena njiva u mom rodnom Bogdanju govorila mi je - nekad ovde volelo se dvoje.

Prvu verziju pesme "Zarasle su staze moje" snimio je 1962. godine Nestor Gabrić, jedan od prvih pevača koji je na pločama snimao novokomponovane pesme iz Šumadije. Nestor je otpevao pesmu baš onako meraklijski, bez trilera, skoro astalski, uz dve harmonike, bas i gitaru.

- Nestor je prvi pevač mojih pesama, prvi pevač koji je snimio "Staze" i jedan od pvih pevača koji se pojavio sa svojom slikom na omotu ploče. Do tada su ploče štampane u nekakvim kartonima, sa nekim cvetićima i notama na omotu. Sećam se, prvih hiljadu komada ploča "Zarasle su staze moje" stigne u Beograd bez slike, samo sa onim šaricama, a pošalju i stotinak primeraka ploča sa Nestorovom slikom na omotu. Naravno, svi su kupovali ploče sa slikom pevača, pa smo od Jugotona naručili samo omote sa slikom da se prepakuju one kartonske.

Muzička apoteka Zarasle su staze moje Foto: Promo, Pixabay, Printskrin: Youtube/RTS Najlepše narodne pesme - Zvanični kanal

"Zarasle su staze moje" je jedna od najsnimanijih narodnih pesama. Snimali su je Nestor Gabrić, Safet Isović, Sejo Pitić, Boro Drljača, Milan Babić, Marinko Rokvić, Raša Pavlović, Mile Ivanović, tamburaši, trubači, grupe pevača i ansambli.

- Kad nemam šta da radim, ja uzmem pa brojim ko je sve snimio moje "Staze". Ponekad se i uplašim da ne preteraju sa presnimavanjem, valjda se pevači takmiče ko će bolje da je otpeva i lepše da je donese. Sve te snimke sam pažljivo preslušao, neki od tih pevača su mi i iskreni prijatelji. Ima i onih koji su je pevali i snimali u najdubljem uverenju da je to izvorna pesma nepoznatog autora.

- Ipak, mislim da je tu pesmu pevački zakucao Safet Isović. Safet je podigao tu pesmu na još jedan viši nivo, a i ta pesma je podigla Safeta. I pored stotina starih i novih sevdalinki koje je ovekovečio, Safet je govorio da su "Staze" njegova lična karta.

Safetova verzija pesme "Zarasle su staze moje" ima i svoju nadogradnju u vidu neprevaziđene svirke na harmonici i aranžmana Novice Negovanovića.

- Novica je svojom svirkom na harmonici podigao pesmu možda i više od samog Safeta. Posle Safetovog nastupa na koncertu Jugodiska uz pratnju Novice Negovanovića osvanuo je naslov "Trojica veličanstvenih - Mića komponovao, Safet otpevao, Novica odsvirao".

- Kojim rečima da objasnim nekim aktuelnim i izvikanim harmonikašima kako je Novica Negovanović pratio Safeta u "Stazama", kojim rečima da objasnim današnjim tekstopiscima šta je to poezija, kojim rečima da objasnim današnjim nadrikompozitorima raskošne harmonije mojih pesama - pričao je Mića Stojanović u Muzičkoj apoteci.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vera V.

    23. februar 2022 | 20:41

    Pesma koja se slusa 60 god, pesma je divna i kvalitetna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA