≫ 

81. rođendan Nedeljka Bilkića: "Ne dam rđi na se"

Meteorski uspon Nedeljka Bilkića samo je potvrda raskošnog talenta i muzikalnosti. Približio se Neđo Safetu još u "Safetovoj eri", razbijajući kliše "takav se više ne rađa"

  • 2
Muzička Apoteka  Nedeljko Bilkić Foto: Promo

"Tebi majko misli lete preko polja i planina,

iz daleka primi pozdrav od jedinog svoga sina.

Daleko sam majko sada, daljina nas razdvojila,

da li ću te ikad više ja videti majko mila.

Zaboravit' nikad neću tvoje oči blage mile,

i ručice majko tvoje koje su me othranile."

(Ismet Alajbegović Šerbo - Nikola Škrba)

"Tebi majko misli lete" zvuči kao izvorna sevdalinka nekog nepoznatog autora iz 19. veka. Pre 60 godina bila je to nova pesma, baš kao i njen prvi pevač - Nedeljko Bilkić.

- Mnogi i danas ne veruju da je to moj prvenac i da sam ja prvi snimio tu pesmu. Snimio sam je sa svojih dvadesetak godina i postao nova nada PGP-a. Pevajući ovu pesmu gledao sam moju majku Kosavku koja je rodila i izvela na put nas šestoro dece. Imao sam petnaest dana kada su mi ustaše ubile oca, tako da sam i kroz pesmu našao način da se zahvalim mojoj majci - kaže legendarni Nedeljko Bilkić.

- I država je našla način da pomogne deci samohranih majki. Dobio sam vojnu stipendiju, završio Mašinski fakultet. I umesto da konstruišem mašine, evo više od pola veka stvaram i pevam lepe narodne pesme. To je moja duša i moje srce, i svakome bih preporučio da radi ono što voli da se ne bi mučio u životu. Onaj ko se muči sa mašinom i onaj ko se muči sa pesmom neće imati uspeha.

Samo dve-tri godine posle prve ploče, Nedeljko Bilkić zakucava svoje ime u društvu najboljih pevača narodne muzike. 1965. ostvaruje prvi nastup i prvi od ukupno sedam trijumfa na legendarnom Ilidžanskom festivalu sa pesmom "Ne pitaj me stara majko".

- Tu pesmu je komponovao i napisao Rade Jovanović, autor legendarnih pesama "Kad sretneš Hanku" i "Jablani se povijaju" koje su podigle Safeta. I "Ne pitaj me stara majko" prvo je ponuđena Safetu, ali je Safet odbio jer mu je ličila na romansu. Međutim, Radojka Živković je svojim aranžmanom nadogradila tu pesmu, pripremila me za festival i takmičenje sa Zaimom, Safetom, Nadom, Zehrom.

- Safet je umesto pesme "Ne pitaj me stara majko" pevao "Sevdahom sam goru okitio". Kad sa ove istorijske distance pogledam, priznajem da je Safet pevao možda i lepšu i težu pesmu, pravo umetničko remek-delo. Ipak, i žiri i publika tražili su nešto novo, a i bilo bi monotono da pobeđuju samo Safet i Zaim.

Tokom šezdesetogodišnje diskografske karijere snimio je Neđo pedesetak singlova i dvadesetak albuma sa nekoliko stotina lepih narodnih pesama. Snimio je i čitav ciklus pesama o majci: "Tebi majko misli lete", "Ne pitaj me stara majko", "Odmori se majko jednom", "Majko, pusti mene da ja idem kući", "Samo ti me majko voliš", "Pozdrav majci", "Što me ljubav majko mori", "Kad mi dođeš majko", "Kad bi moja majka znala", "Nema više moje majke".

- Sve su to pesme vrhunskih autora koje pogađaju i mene i moju publiku. Sećam se, Betula je na jednom saboru pevao sa grupom pevača pesmu "Majko, pusti mene da ja idem kući". Dok je pevao, video je na mom licu puno suza i dao mi pesmu.

- Narod nikad nije stvarao pesme. Uvek ih je stvarao neko od boga nadaren, a one najbolje su postajale narodne. Kad bi narod napisao "Magla padnala v dolina" ili "Ko t, pokida sa grla đerdane". U staro vreme nije bilo ni autorstva, ni načina da se pesma snimi, pa su opet dobre pesme prenošene s kolena na koleno.

- Danas pare i pevaju i prave pesme. Stiglo je vreme - plati pa klati. Plati da bi pevao, plati da bi igrao fudbal, plati da bi se zaposlio. Ljubav pravi velika dela, a ne pare. Masa uglavnom pravi neukus, koji se onda nameće kao masovan ukus.

Meteorski uspon Nedeljka Bilkića samo je potvrda raskošnog talenta i muzikalnosti. Približio se Neđo Safetu još u "Safetovoj eri", razbijajući kliše "takav se više ne rađa".

- Pitaju me kolege i ispisnici kako je moguće da ne znam neku popularnu pesmu od popularnog kolege ili koleginice. Iskreno, ja sam zaboravio i dosta mojih pesma jer nemam gde da ih pevam. S druge strane, i te aktuelne zvezde ne znaju moje pesme, sem dve-tri udarne. Ja zaista ne znam nijednu Cecinu ili Draganinu pesmu, ne zato što ih ne volim, nego zato što sam se posvetio pesmama koje meni leže.

- Ove popularne ritmične pesme lako se pevaju, možeš da dišeš posle svake druge, treće reči. Dok, recimo, ima sevdalinki u kojima nema uzimanja vazduha celu strofu. Osim toga, pevanje tih orijentalnih i ritmičnih pesama nosi sobom i atmosferu nekog ludila i tenzije. Ako pevaš o majci, o zavičaju, o ljubavi brata i sestre, napojio si dušu, pa ti ne treba droga ili neko drugo pomagalo da ti bude lepo.

Nedeljkove pesme pevaju o majci, zavičaju, ljubavi, toj iskonskoj čežnji što se sevdah zove. I Nedeljkov život je pretočen u pesmu, zato se i u devetoj deceniji raduje svakom novom danu.

- Po prirodi sam ranoranilac, rano ustanem a rano i legnem. Moja supruga u tom pogledu kasni za mnom, ja sam jutarnji i prepodvevni čovek, a ona večernji i noćni, pa se ređe susrećemo. Imam svoj jutarnji ritual, volim da radim gimnastiku, to mi je ostalo još iz vojske.

- Ne dam rđi na se. Kad se supruga probudi, popijemo kafu, a ja onda idem za svojim poslom i prijateljima. Dođem kući na ručak, odmorim, onda malo u šetnju i posetu prijateljima. Odvojim vremena i za čitanje, mada sam se u Kanadi baš načitao, progutao omiljene pesnike i srpsku istoriju.

I posle 60 godina u diskografiji, Neđo je željan dobre pesme. Voli da čuje dobru pesmu i u kafani i na radiju, ali u Beogradu to više nema gde.

- I pesma ne miruje, i jezik se menja, sve se okreće. Sa ubrzanjem života ubrzala se i pesma, nova mladost - nova pesma. Nemam ništa protiv ritma, ali sam za ritam i melodiju iz našeg podneblja. Valjda je cilj svake nacije da svetu pokaže svoju pesmu i igru. Uđem kod zubara, čujem englesku muziku, odem na aerodrom, na Adu, u prodavnicu, uključim radio - svuda samo pesme na engleskom, kao da nisam došao u Srbiju.

- Ubi nas negativna selekcija i lažni elitizam. Eto, Ministarstvo kulture se brine o baletu, operi, pozorištu, o umetnosti "visoke kategorije", ali se ne brine šta pevaju i slušaju najšiire narodne mase.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA